Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Književnici iz Srbije i Srpske položili cvijeće na Grob Petra Kočića
El. pošta Štampa PDF
24.08.2023.god.
Književnici iz Srbije i Srpske položili cvijeće na Grob Petra Kočića

Manifestacija Kočićev dan u Beogradu - polaganje cvijeća i prisluženje svijeća pred grobom Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju

Književnici iz Srbije i Republike Srpske danas su, u okviru manifestacije „Kočićev dan u Beogradu“ položili cvijeće na grob srpskog književnika Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju i recitovali stihove u slavu narodnog tribuna kod njegovog spomenika u Čuburskom parku.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je Kočić bio čovjek koji se borio za slobodu i pravdu i ostavio snažan pečat u temeljima srpske kulture, istorije i srpskog nacionalnog identiteta.

On je napomenuo da je srpski narod i danas u situaciji da mora da se bori za pravdu, slobodu i svoj identitet.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji položio je cvijeće na grob Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju

„Važno je da se svake godine na ovom mjestu sjetimo toga i pošaljemo poruku da zajedno nastavljamo da se borimo za sve ideale i vrijednosti za koje se i Kočić borio, jer je njegovo i naše vrijeme, nažalost, potpuno identično“, rekao je Cicović.

Vidak Maslovarić, potpredsjednik Udruženja književnika Srbije

Potpredsjednik Udruženja književnika Srbije Vidak Maslovarić istakao je da je Kočić bio velikan srpske književnosti i buntovnik, kao i da je uvjeren da bi i u ovim nemilim vremenima žestoko reagovao, kao što je činio u svom kratkom životu.

Mihailo Orlović iz Udruženja književnika R. Srpske

Predstavnik Udruženja književnika Republike Srpske Mihailo Orlović rekao je da su ljudi na Kočićevoj Manjači ostali isti kao i kada je ovaj narodni tribun otišao iz zavičaja.

U čast Kočiću večeras će u Udruženju književnika Srbije u Beogradu biti održano tradicionalno književno veče „Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji“.

Stefan Aćimić, beogradski student i čukununuk Petra Kočića sa Zlatkom Jurićem, pjesnikom iz R. Srpske

Programima manifestacije prisustvuje i čukununuk Petra Kočića, beogradski student Stefan Aćimić, koji je istakao da je ponosan na čukundjeda, kao i da bi volio da ima još tako velikih ljudi, te dodao da teška vremena u kojima je živio traju i danas.

Polaganje cvijeća i prisluženje svijeća pred spomenikom Petru Kočiću u Čuburskom parku na Vračaru

„Kočićev dan u Beogradu“ već 15 godina organizuju Udruženje književnika Srbije i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji u saradnji sa Udruženjem književnika Republike Srpske, kao dio „Kočićevog zbora“ najstarije manifestacije u oblasti kulture u umjetnosti u Srpskoj, koja će početi sutra u Banjaluci i trajaće do nedjelje, 27. avgusta.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3657
Broj pregleda članka : 16287002
Imamo 174 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

04.12.2023.god.
U srijedu u podne uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...

Prethodni događaji

06.12.2023.god.
Nagrada „Izvor“ Dragici Grbić iz Višegrada i Draganu Veličkoviću iz Grdelice
Opširnije...
 
30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму