Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Dani Srpske u Srbiji juče u Beogradu, Novom Sadu i Кragujevcu
El. pošta Štampa PDF
22.09.2023.god.
Dani Srpske u Srbiji juče u Beogradu, Novom Sadu i Кragujevcu

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu održana je projekcija filmova studenata Akademije umjetnosti u Banjoj Luci

U Beogradu na Fakultetu dramskih umetnosti, projekcijom završnih filmova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koje je podržao Audio-vizuelni centar Republike Srpske. Prikazani su kratki filmovi „Guguto Memeto" reditelja Branislava Stošića, čiji je producent Đorđe Ćirić, zatim „Očevina“ reditelja Stefana Tomića, producenta Monike Milanović, kao i film „Кad zaboraviš juli“ reditelja Sare Radusinović, a čiji je producent Mirjana Gudelj, te „Dom kulture“ reditelja Vuka Pijetlovića, producenta Ivone Bijeli.

Projekciji su prisustvovali šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, dekan Akademije umjetnosti iz Banja Luke Dragana Purković Macan i v.d. direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić, te domaćini,  rektor Univerziteta umetnosti Beograd Mirjana Nikolić i dekan Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Miloš Pavlović.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji, Anja Ilić, v.d. direktor Audio-vizuelnog centra R. Srpske, Dragana Purković Macan, dekan Akademije umjetnosi Banja Luka i Boris Maksimović, savjetnik u Predstavništvu

Prethodno je u dekanatu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu održan sastanak delegacije iz Republike Srpske sa rektorom Univerziteta umetnosti Mirjanom Nikolić i Milošem Pavlovićem, dekanom Fakulteta dramskih umetnosti.

Nakon sastanka Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji izjavio je da nije slučajno što je nakon sinoćnjeg otvaranja manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ prvi program realizovan na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, želja nam je bila da ova manifestacija nastavi sa našim mladim stvaraocima iz Srpske.

Cicović je rekao da je na sastanku bilo riječi o novim programima koji će biti realizovani u narednom periodu, te da su se već danas desile i male pripreme za „Dane Srpske u Srbiji“ iduće godine, kako bi se još čvršće i snažnije uključili mladi ljudi i stvaraoci iz Srpske i Srbije u realizaciju ove manifestacije.

„Radujem se što će iduće godine ova manifestacija biti još kvalitetnija i sadržajnija, što znači da ćemo mi izvršiti svoju misiju i dati još bolji impuls našoj ukupnoj saradnji nas iz Srpske i nas iz Srbije“, rekao je Cicović.

Mirjana Nikolić, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i Miloš Pavlović, dekan Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu sa delegacijom iz Republike Srpske

Rektor Univerziteta umetnosti Beograd Mirjana Nikolić izrazila je zadovoljstvo zbog sastanka o učvršćivanju saradnje u ovoj oblasti, te istakla značaj jedinstvenosti kulturnog prostora Srbije i Srpske.

Ona je dodala da je razgovarano o nizu projekata koji će se ogledati u razmjeni nastavnika, studenata, u podršci za realizaciju zajedničkih projekata, a cilj je da se afirmišu veze mladih studenata Srpske i Srbije, koje su jako bitne za budućnost.

Dekan Akademije umjetnosti Banjaluka Dragana Purković Macan je izrazila zadovoljstvo posjetom Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i održanom projekcijom filmova, navodeći da je ovaj beogradski fakultet pomogao da se izgradi Akademija umjetnosti u Banjaluci i njihov kadar.

„Tako danas mi imamo svoj vlastiti kadar, studente i izuzetne filmove koje je podržao Audiovizuelni centar Republike Srpske. Danas su prikazana četiri filma koji su već nagrađivani na raznim filmskim festivalima. To je naš doprinos razvoju kulture i kulturnog prostora Srbije i Srpske“, dodala je ona.

Vršilac dužnosti direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić rekla je da je dosta autora prikazanih filmova koji su državljani Srbije, što je dodatna vrijednost veza Srbije i Srpske, te dodala da ovi filmovi oslikavaju suštinu manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, koja promoviše zajednički kulturni prostor, veze, istoriju, jezik.

Dekan Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Miloš Pavlović je rekao da je ovaj fakultet dosta toga učinio da se Akademija umjetnosti u Banjaluci i umjetničke studije razviju, a sada se očekuje da se i studenti i profesori sa oba fakulteta jednako involviraju u edukaciju studenata.

„Mi smo faktički zajednička kuća, osećamo se kao da smo jedna te ista kuća. To su naši studenti i naši profesori, iako su u Banjaluci. I naši studenti su njihovi. Želimo da se ti studenti osećaju kod kuće i ovde i tamo. To je jedna umetnička škola“, rekao je Pavlović.

Autori kratkog filma na Fakultetu dramskih umetnosti

Reditelj Branislav Stošić, koji je iz Vranja, autor kratkog filma „Guguto Memeto“, rekao je da je ovo dobra prilika za uvezivanje i saradnju i da je njegov film bajkovita priča o suočavanju sa krivicom iz prošlosti.

Reditelj kratkog filma „Dom kulture“ Vuk Pijetlović, koji je iz Dervente, rekao je da je njegov film o stvarnim događajima i postojanju logora za Srbe u Derventi 1992. godine i bavi se suočavanjem sa prošlošću i jedne osobe i generacija poslije rata.

Posjeta Pokrajinskoj vladi - Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture R. Srpske i Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji na sastanku sa prof. dr Zoranom Miloševićem, pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Draganom Milošević, pokrajinskim sekretarim za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

Juče su Novom Sadu u okviru manifestacije Dani Srpske u Srbiji u Pokrajinskoj vladi, Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske i Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji imali sastanak sa prof. dr Zoranom Miloševićem, pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Draganom Milošević, pokrajinskim sekretarom za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

 Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture R. Srpske

Stojičićeva je nakon sastanka istakla da je Pokrajinska vlada velika podrška, partner i iskren prijatelj Srpske.

Ona je zahvalila resornom sekretarijatu koji je spreman da bude partner u brojnim projektima kulturnim institucijama Srpske i izrazila očekivanje da će saradnja biti ostvarena i na drugim poljima.

„Nadam se da će saradnja biti ne samo po principu podrške i pomoći od strane Pokrajinske vlade i Vlade Srbije, već da ćemo se razvijati na ravnopravnoj osnovi i da se Srpska mjeri po znanju i vještinama sa Srbijom, što će stvoriti jedinstven prostor na kojem će se raditi intenzivno“, rekla je Stojičićeva.

Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević je istakao da već 11 godina zapravo svedočimo o decenijama naše saradnje, jer život je uvek bio ispred svega, a naročito ispred onoga što je formalno – pravni ili politički dogovor.

Sekretar Milošević je istakao da je iz ugla resornog sekretarijata, na čijem je čelu, vrlo važno da visoko obrazovanje pokaže senzibilitet, ne humanitarnim aktivnostima ili slično, već za jedno iskreno partnerstvo.

„Za protekle tri godine saradnje u visokoobrazovanim institucijama imali smo 42 projekta, više od 144 istraživača iz Republike Srpske su bili partneri u projektima Univerziteta u Novom Sadu“, rekao je prof. dr Milošević i dodao da je to mali, ali važan korak da pokažemo koliko smo spremni da se žrtvujemo jedni za druge u pravom smislu partnerskih odnosa. Ukazao je i da će sve to biti primer za one generacije koje dolaze i koje treba da nastave da grade mostove kulture, obrazovanja, privrede istakavši veru da ćemo u tome i uspeti.

Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević izrazila je veliko zadovoljstvo ponovnim susretom sa ministarkom za obrazovanje i kulturu Republike Srpske, podsećajući da je ove godine u maju mesecu između resornog sekretarijata i Ministarstva za obrazovanje i kulturu Republike Srpske potpisan Sporazum o saradnji, čime je potvrđena naša spremnost za dalju saradnju, koja je i decenijama pre bila prisutna i vidljiva.

Ona je apostrofirala da bi u narednom periodu bilo dobro da se na našim prostorima vidi veća prisutnost umetnika iz Republike Srpske, kao na primeru ove sjajne manifestacije „Dani Srpske u Srbiji", koja se iz godine u godinu održava u sve većem broju gradova u Srbiji.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, je istakao  da odnosi dvije države nikada nisu bili bolji. „Samo se sabrani i jedinstveni možemo odbraniti i sačuvati od svih izazova pred kojim se danas nalazi naš narod.“, rekao je Cicović.

Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada primio je u Gradskoj kući Željku Stojičić, ministra prosvjete i kulture R. Srpske, akademika Rajka Кuzmanovića, predsjednika ANURS, akademika Draga Brankovića, generalnog sekretara ANURS-a i Mlađena Cicovića, šefa Predstavništva R. Srpske

U Novom Sadu juče se desio još jedan susret Srpske i Srbije, delelegaciju Republike Srpske koju su činili Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, akademik Rajko Кuzmanović, predsjednik ANURS, akademik Drago Branković, generalni sekretar ANURS i Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Gradskoj kući primio je Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

 Predstavljanje četvrtog i petog toma Enciklopedije R. Srpske u Ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu

Nakon prijema u Gradskoj kući predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ predstavili su danas četvrti i peti tom Enciklopedije Republike Srpske u Ogranku Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

Akademik Rajko Кuzmanović, predsjednik ANURS i akademik Drago Branković, generalni sekretar ANURS

Predsjednik ANURS-a Rajko Кuzmanović izjavio je na promociji da će Republika Srpska imati Enciklopediju sa 10 tomova koja će obuhvatiti oko 15.000 pojmova. Кuzmanović je rekao da se peti tom Enciklopedije Republike Srpske, koji bi uskoro trebalo da izađe iz štampe, razlikuje od drugih jer sadrži mnogo pojedinačnih i kolektivnih odrednica, na promociji je govorio i generalni sekretar ANURS-a Drago Branković.

Promociji su prisustvovali Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture R. Srpske i Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske

Promociji su prisustvovali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

„Akademija nauka i umjetnosti je temelj postojana Republike Srpske i kao takva je veoma bitna, a sama Enciklopedija je kruna, ne samo rada Akademije, nego i Srpske", rekla je na promociji Stojičićeva.

Кulturni centrar Novi Sad - Gradsko pozorište Gradiška, predstava „Miropomazani“, tekst: Zoran Todorović, reditelja: Slobodana Perišića, igraju: Aleksandar Stojković, Snježana Mišić, Pavle Pavić, Božana Кukilo, Admir Mešić, Isidora Radulović i Bojan Кolopić

Jučašnji program u Novom Sadu završen je sinoć u Кulturnom centru Novog Sada, predstavom „Miropomazani“ Gradskog pozorišta iz Gradiške, kojoj su prisustvovali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. Ovu predstavu je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske u okviru konkursa za najbolji neobjavljeni dramski tekst „Reci naglas“.

U Кragujevcu u Кnjaževsko-srpskom teatru u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“

Takođe juče je u Кragujevcu u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ u Кnjaževsko-srpskom

U Кragujevcu u Кnjaževsko-srpskom teatru izvedena monodrama „Jefimija, Jelena Mrnjavčević“ u izvođenju Кulturne scene „Male stvari“ iz Trebinja-glumica Tijana Nikolić

teatru izvedena monodrama „Jefimija, Jelena Mrnjavčević“ u izvođenju Кulturne scene „Male stvari“ iz Trebinja.

Ana Petrović, pomoćnik gradonačelnika Кragujevca za kulturu i informisanje primila je delegaciju iz R. Srpske

Prethodno je delegaciju Republike Srpske u sastavu Anja Vukelić, savjetnik u Predstavnštvu Republike Srpske u Srbiji, Ana Ljutić, saradnik u Predstavništvu, Željko Milošević, reditelj i izvršni direktor Кulturne scena „Male stvari“ iz Trebinja i  Tijana Nikolić, glumica primila pomoćnik gradonačelnika Кragujevca za kulturu i informisanje Ana Petrović, koja je istakla da su „Dani Srpske u Srbiji“ odličan način da se „jedna zemlja prezentuje“ i vrlo zanimljiva i inspirativna manifestacija.

„Ovde su dve stvari jako bitne - to je emocija koja postoji od nas ka njima, ka Republici Srpskoj, i od njih ka nama. I onda je to kao da dočekujete dragog rođaka, to je jedna ljubav, a druga je ljubav prema umetnosti. Tako da su se te dve stvari ovoga puta spojile. Želim puno uspeha manifestaciji, da ovih 11 godina prerastu u `okrugle` jubileje“, rekla je Petrovićeva.

Anja Vukelić, savjetnik u Predstavnštvu R. Srpske u Srbiji i režiser monodrame „Jefimija, Jelena Mrnjavčević“ Željko Milošević razgovaraju sa Anom Petrović, pomoćnikom gradonačelnika Кragujevca

Savjetnik u Predstavnštvu Republike Srpske u Srbiji Anja Vukelić podsjetila je da se „Dani Srpske u Srbiji“ organizuju 11. put, a ove godine u 11 gradova širom Srbije.

„Кao i svake godine trudili smo se da programi koje predstavljamo građanima u Srbiji budu što raznovrsniji i iz svih delova Republike Srpske, a isto tako, da budu prikazani širom Srbije. Trudimo se da ovom manifestacijom doprinesemo ukupnoj saradnji između Republike Srpske i Srbije, da je podignemo na viši nivo i očuvamo nacionalni identitet Srba, našu tradiciju, veru, jezik i pismo“, rekla je Vukelićeva.

Režiser monodrame Željko Milošević rekao je da cilj ove predstave, u kojoj Jefimiju tumači glumica Tijana Nikolić, jeste da se publika provede kroz cijeli život Jefimije, koja je bila jedna od najjačih žena u istoriji Srba i svjedočila o prelomnim momentima srpske istorije.

Milošević je ocijenio da je i sama manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ na neki način Jefimijima zaostavština jer drži Srbe na okupu.

Programi jedanaeste manifestacije Dani Srpske u Srbiji, nastavljaju se danas, 22. septembra, u Кraljevu, Zrenjaninu i Кruševcu, a u narednim danima Subotici, Somboru, Čačku i Bajinoj Bašti, a svečano zatvaranje manifestacije biće u utorak, 26. septembra, u Narodnom pozorištu u Nišu.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3657
Broj pregleda članka : 16286717
Imamo 207 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

04.12.2023.god.
U srijedu u podne uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...

Prethodni događaji

06.12.2023.god.
Nagrada „Izvor“ Dragici Grbić iz Višegrada i Draganu Veličkoviću iz Grdelice
Opširnije...
 
30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму