Početna Aktuelnosti Prethodni događaji „Dani Srpske u Srbiji” u Subotici i Kruševcu
El. pošta Štampa PDF
23.09.2023.god.
„Dani Srpske u Srbiji” u Subotici i Kruševcu

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ nastavljena je 23.09.2023. godine u Subotici i Kruševcu.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice i Slobodanan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede primili su u kabinetu akademika Draga Brankovića, generalnog sekretara ANURS, akademika Novu Pržulja, Zorana Govedara, dopisnog člana ANURS i Mlađena Cicovića, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

U Subotici se delegacija Republike Srpske koju čine Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, akademik Drago Branković, generalni sekretar ANURS, akademik Novo Pržulj i Zoran Govedar, dopisni član ANURS, sastala sa Stevanom Bakićem, gradonačelnikom i predstavnicima grada Zagorkom Panić, gradskim menadžerom, Srđanom Samardžićem, članom gradskog veća za oblast privrede i Aleksandrom Medakovićem, direktorom Turističke organizacije Subotica.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović ocijenio je veoma uspješnim današnji sastanak, ističući da je izuzetno važno to što su u razgovoru učestvovali akademici iz Srpske.

„Prezadovoljni smo razgovorom, pogotovo što su učestvovali i članovi Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, koji su prenijeli sve ono što Srpska radi i što želi da radi kada je riječ o naučnoj saradnji sa Srbijom", rekao je Cicović i dodao da je razgovarano o dosadašnjoj saradnji Srpske i Srbije i onome što predstoji kako bi ona bila još bolja.

„Subotica je grad u koji su Republika Srpska i Predstavništvo koje je zaduženo da podstiče saradnju lokalnih zajednica iz Srpske i Srbije uvijek dobrodošli. Predstavništvu su ovdje uvijek bila otvorena vrata i sa Suboticom smo organizovali veliki broj manifestacija koje su bile u funkciji promocije privrede, kulture, nauke, umjetnosti i svega što je Srpska željela ovdje da predstavi“, istakao je Cicović i podsjetio da se programi manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ od 2015. godine u Subotici realizuju svake godine.

Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice

Gradonačelik Subotice Stevan Bakić rekao je da mu je izuzetna čast što je Subotica jedan od 11 gradova u kojima se održava manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“.

„Subotica ima izvanrednu saradnju sa Republikom Srpskom i svim njenim institucijama u svim oblastima društvenog života“, rekao je Bakić i ukazao na to da je u toj saradnji ogromnu podršku i pomoć imao od Cicovića kao šefa Predstavništva Srpske u Srbiji, te da je svake godine podizana na viši nivo saradnja lokalne samouprave grada Subotice sa Republikom Srpskom.

Stevanu Bakiću, gradonačelniku Subotice uručen komplet knjiga ANURS-a

On je dodao da su večeras na prijemu za akademike imali veoma konstruktivan razgovor o budućoj saradnji, te da je primio komplet knjiga ANURS-a, što za njega predstavlja veliku čast.

Delegacija u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u Subotici

Nakon prijema kod gradonačelnika, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske promovisala je ediciju „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske“, o kojoj su govorili akademik Drago Branković, generalni sekretar ANURS-a, akademik Novo Pržulj, urednik edicije i prof. dr Zoran Govedar, dopisni član ANURS-a.

Akademija nauka i umjetnosti R. Srpske promoviše ediciju „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske“

Generalni sekretar Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Drago Branković rekao je da Republika Srpska raspolaže ogromnim prirodnim resursima koji mogu biti u funkciji njenog razvoja, ali je važno podizanje društvene svijesti o očuvanju onoga što je priroda dala.

Na promociji edicije „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima R. Srpske“, govore: akademik Drago Branković, generalni sekretar ANURS-a, akademik Novo Pržulj, urednik edicije i prof. dr Zoran Govedar, dopisni član ANURS-a

„Važno je spašavati šume, vode, obradivo zemljište i ostale prirodne kapacitete koji treba da budu u funkciji razvoja Republike Srpske. Edicija se sastoji od više monografija od kojih svaka daje različite mjere da sačuvamo ono što nam je priroda dala. Na ediciji radi više od 150 istaknutih naučnika iz Srpske, Srbije i okruženja i jedinstvena je, odnosno nemaju je druge sredine. Edicija je u funkciji razvoja Republike Srpske, njenih kapaciteta, ali i zaštite prirodnih resursa“, istakao je Branković.

Akademik Novo Pržulj rekao je da se edicija sastoji od 11 monografija i u njoj se analizira stanje prirodnih resursa i predlažu mjere njihovog održivog korištenja.

Šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, obrati se prisutnim u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“

„Akademija posebno zahvaljuje Predstavništvu Srpske u Srbiji na povezivanju naroda srpskih zemalja i posredstvom razmjene rezultata naučnog rada. Akademija je istovremeno ponosna što posjeduje naučno visoko vrijedne rezultate koje može ponuditi društvu“, naglasio je Pržulj.

Delegacija Srpske sa domaćinima u Subotici u Velikoj većnici Gradske kuće gdje je održan koncert etno grupe „Trag“ iz Banje Luke

Program u Subotici završen je u Velikoj većnici Gradske kuće, gdje je održan koncert etno grupe „Trag“ iz Banje Luke, kome su prisustvovali i Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i gradonačelnik  Subotice Stevan Bakić sa saradnicima.

Grupa „Trag“ - vokali: Valentina Milekić Kovačić, Vesna Drašković, Tanja Vrančić i Hilda Hrekes. instrumentalisti: Jelena Škrbić - violina, Bojan Stijak - bas gitara, Filip Vukelić - klavijature, Boban Adžić - gitara, vokal, Milan Kosić – perkusije i Goran Pivašević - frule, gajde, kaval, vokal

Subotička publika je sjajne umjetnike iz Banja Luke, čuvare naše kulture i etno tradicije vraćala više puta na bis, i na kraju ispratila gromoglasnim aplauzom.

Jelena Todorović, pomoćnik gradonačelnika Kruševca, Svetlana Vidanović, načelnica za društvene djelatnosti i Nikola Pantelić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu primili su delegaciju R. Srpske, koju čine Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture, Danijela Pavlović načelnik odjeljenja u Ministarstvu prosvjete i kulture, Tanja Tuleković, direktor JUSP „Donja Gradina“ i Borislav Maksimović, savjetnik u Predstavništvu R. Srpske u Srbiji

U Kruševcu se delegacija Republike Srpske koju čine Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture, Danijela Pavlović, načelnik odjeljenja u Ministarstvu prosvjete i kulture, Tanja Tuleković, direktor JUSP „Donja Gradina“ i Borislav Maksimović, savjetnik u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji sastala u Gradskoj upravi sa Jelenom Todorović, pomoćnikom gradonačelnika, Svetlanom Vidanović, načelnicom za društvene djelatnosti i Nikolom Pantelićem, direktorom Narodnog muzeja u Kruševcu.

Pomoćnik gradonačelnika Jelena Todorović poželjela je dobrodošlicu delegaciji Republike Srpske i upoznala ih sa istorijim i tradicijom Kruševca, kao i projektima koji se realizuju u tom gradu, istakavši da joj je izuzetno drago što je grad Kruševac već treći put domaćin manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji” i da će uvek biti raspoloženi za razmenu iskustava, povezivanje i saradnju sa Republikom Srpskom.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture sa Jelenom Todorović, pomoćnikom gradonačelnika Kruševca

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković istakla je da Republika Srpska i Srbija, bez obzira na granice, imaju jedinstveno kulturno nasljeđe i zato treba zajednički da ga njeguju. Ona je ukazala da bi zbog podizanja svijesti o potrebi njegovanja kulture sjećanja bilo značajno da što više Kruševljana, a naročito mladih, posjeti izložbu fotografija i dokumenata „Koncentracioni logor Jasenovac 1941. godine“, koja je sinoć otvorena u Narodnom muzeju u Kruševcu i trajaće do 6. oktobra.

Ona je naglasila da su ovakve izložbe pravi put da istina dopre do javnosti, naročito do mladih, jer je kultura sjećanja nešto što je jako važno.

„Ne zato da učimo da mrzimo druge, nego da nam se takve strahote ne ponove", rekla je Đakovićeva.

Delegacija Republike Srpske posjetila je Narodni muzej u Kruševcu

Borislav Maksimović, savjetnik u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, naveo je da je cilj manifestacije „Dani Srpske u Srbiji” da promoviše kulturu Republike Srpske i da je predstavi Srbiji, kao i da se ostvare konekcije između umetnika Srbije i Srpske, kako bi oni i nakon manifestacije mogli da nastave i unapređuju ostvarenu saradnju.

U Kruševačkom pozorištu „Putujući glumac“ igra predstavu „Sedmi dan” po romanu Gorana Vračara u režiji i dramatizaciji Aleksandra Lazića

Nakon sastanka, delegacija Republike Srpske je zajedno sa domaćinima posetila Kruševačko pozorište, u kome je pozorište „Putujući glumac“ igralo predstavu „Sedmi dan”, po romanu Gorana Vračara, u režiji i dramatizaciji Aleksandra Lazića.

„Putujući glumac“ - predstava „Sedmi dan”, igraju: Aleksandar Lazić, Jelica Kovačević, Aleksej Berić i Dragana Vujić; kompozitor: Ninoslav Ademović, scenografija: Borko Močević, kostim: Dragica Laušević

Glumica Jelica Kovačević izjavila je da je veoma ponosna što je deo manifestacije i istakla da umetnici Srbije i Srpske treba što više da sarađuju, jer sabornost donosi esenciju prave umetnosti i sabrajanja naroda, što je najvažnije.

Programi jedanaeste manifestacije Dani Srpske u Srbiji, nastavljaju se u nedelju, 24. septembra, u Somboru, nakon toga u ponedeljak u Čačku i Bajinoj Bašti, a svečano zatvaranje manifestacije biće u utorak, 26. septembra, u Narodnom pozorištu u Nišu.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3657
Broj pregleda članka : 16286958
Imamo 166 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

04.12.2023.god.
U srijedu u podne uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...

Prethodni događaji

06.12.2023.god.
Nagrada „Izvor“ Dragici Grbić iz Višegrada i Draganu Veličkoviću iz Grdelice
Opširnije...
 
30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму