Početna Aktuelnosti Prethodni događaji „Dani Srpske u Srbiji” stigli u Čačak i Bajinu Baštu
El. pošta Štampa PDF
25.09.2023.god.
„Dani Srpske u Srbiji” stigli u Čačak i Bajinu Baštu

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ nastavljena je 25.09.2023. godine u Čačku i Bajinoj Bašti, gdje je nastupila grupa „One Tri“ iz Banja Luke i muzički sastav „Katera“ iz Istočnog Sarajeva, a predstavljena je i edicija „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske“ .

Delegacija Republike Srpske na prijemu u gradskoj upravi kod gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića

U Čačku je gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima primio delegaciju Republike Srpske u sastavu Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, akademik Drago Branković, generalni sekretar ANURS, akademik Novo Pržulj, Zoran Govedar dopisni član ANURS, Jelena Kusmuk i Tatjana Duvnjak, savjetnici u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji.

U gradskoj upravi gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima primio je delegaciju R. Srpske koju čine Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji, akademik Drago Branković, generalni sekretar ANURS, akademik Novo Pržulj, Zoran Govedar dopisni član ANURS, Jelena Kusmuk i Tatjana Duvnjak, savjetnici u Predstavništvu R. Srpske u Srbiji

Na sastanku kod gradonačelnika razgovaralo se o mogućnostima boljeg povezivanja Čačka i Republike Srpske, nastavku njegovanja zajedničke tradicije i kulture, kao i davanju podrške svim projektima i programima koji za cilj imaju saradnju, naročito saradnju mladih ljudi, ali i kulturnih ustanova.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da su Srbi u Srpskoj i Srbiji jedan narod i poručio da ga raduje saradnja mladih u svim oblastima, a najviše ekonomska i saradnja u naučnoj oblasti.

„Naš Institut za voćarstvo, koji je jedan od najboljih u Evropi, Fakultet tehničkih nauka, Agroekonomski fakultet i Naučnotehnološki park - stručna, naučna zajednica vam stoje na raspolaganju. Mi smo uvek raspoloženi da finansiramo i studijska putovanja i edukacije naših profesora gde kažete u Srpskoj", dodao je Todorović.

On je istakao da Čačak ima odličnu saradnju sa većinom načelnika i gradonačelnika opština i gradova u Republici Srpskoj.

„To je važno jer bez jake Srbije nema ni jake Srpske, a bez što jače Srpske mi smo slabi. Na istom smo putu i želimo da se ojačaju veze što dublje i što snažnije. Poštujemo sve vere i nacije, ali moramo da znamo da smo Srbi, pravoslavci, da želimo i srpsku kulturu i srpsku privredu i razmenu srpskih dobara", naveo je Todorović.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je, nakon prijema kod gradonačelnika da su odnosi Srbije i Srpske u posljednjih 10 godina na izuzetno visokom nivou.

„Prvi put imamo situaciju da Republika Srpska i Srbija zajednički definišu sve strateške projekte i zajednički se dogovaramo o korišćenju prirodnih resursa", rekao je Cicović.

On je ukazao da je najvažnije da radimo poslove vezane za očuvanje identiteta srpskog naroda, očuvanje naše kulture, tradicije, našeg srpskog jezika, naše ćirilice i naše vjere pravoslavne i ukazao na potrebu jedinstva i sabranja, ističući da je i cilj manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" upravo kulturna saradnja i povezivanje i umrežavanje naših ljudi, kako bi mogli da nastave da sarađuju i razvijaju projekte koji su u funciji jačanja i osnaživanja odnosa Srpske i Srbije.

Promocija  edicije „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima R. Srpske“ na Agronomskom fakultetu u Čačku, govore: akademik Drago Branković, generalni sekretar ANURS-a, akademik Novo Pržulj, urednik edicije i prof. dr Zoran Govedar, dopisni član ANURS-a i Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Nakon prijema kod gradonačelnika, u amfiteatru Agronomskog fakulteta, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstavila je ediciju „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske“, o kojoj su govorili akademik Drago Branković, generalni sekretar ANURS-a, akademik Novo Pržulj, urednik edicije i prof. dr Zoran Govedar, dopisni član ANURS-a, a promociji je prisustvovao i Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Članovi ANURS i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji razgovarali su prethodno sa dekanom i profesorima Agroekonomskog fakulteta o budućoj saradnji u oblasti razvoja poljoprivrede i očuvanja prirodnih resursa.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji na promociji edicije „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima R. Srpske“

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je nakon promocije i razgovora sa dekanom i profesorima Agronomskog fakulteta da je Predstavništvo pokrenulo manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji” upravo i sa ciljem povezivanja i umrežavanja ljudi iz Srbije i Srpske u oblasti ekonomije, kulture, nauke i umetnosti, uz jasnu poruku da nam je posebno važna saradnja naših mladih koji se bave naukom, naših mladih istraživača i zato ove godine i svoje mjesto u programima ove manifestacije ima naša Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Prodekan dr Duško Brković, docent na Agronomskom fakultetu u Čačku govori na promociji edicije „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima R. Srpske

Prodekan dr Duško Brković, docent na Agronomskom fakultetu u Čačku, rekao je da im je zadovoljstvo što su spona između tog dela Srbije i Republike Srpske i istakao da je jako bitno da se uspostavljene spone sa ANURS-om i njenim dostignućima u oblasti nauke održavaju i produbljuju, napominjući značaj uspostavljene razmene kadrova i iskustava.

U Čačku u amfiteatru Agronomskog fakulteta delegacija R. Srpske sa domaćinima

Članovi ANURS-a koji su promovisali ovu ediciju, su istakli da je na ediciji radilo više od 150 istaknutih naučnika iz Srpske, Srbije i okruženja, a u funkciji je razvoja Republike Srpske, njenih kapaciteta, ali i zaštite prirodnih resursa. Oni su naveli da se u monografijama ove edicije analizira i prehrambeni i ekonomski značaj stočarstva u Srpskoj, proučava biomasa u održivom korištenju obradivog zemljišta, kao i razvoj i upravljanje šumskim ekosistemima i prirodnim resursima u funkciji razvoja društva i klimatskih promjena.

U prepunom Kulturnom centru u Čačku održan koncert grupe „One tri“ iz Banje Luke

Program u Čačku završen je u Kulturnom centru, gde je pred prepunom salom koncert održala grupa “One tri“ iz Banjaluke.

Koncertu su prisustvovali gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima i drugi gradski zvaničnici, kao i istaknuti kulturni i javni radnici, te brojni građani Čačka

Koncertu su prisustvovali gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima i drugi gradski zvaničnici, kao i istaknuti kulturni i javni radnici, te brojni građani Čačka.

„One Tri“ – vokali: Ružica Čavić Tomićević, Svetlana Ceca Vidović i Maja Tatić

Tri vrhunska vokala Ružica Čavić Tomićević, Svetlana Ceca Vidović i Maja Tatić oduševile su publiku izvođenjem brojnih poznatih domaćih i stranih numera.

Ružica Čavić Tomićević istakla je uoči koncerta da grupa “One tri“ sa zadovoljstvom već nekoliko godina učestvuje na manifestaicji “Dani Srpske u Srbiji“ .

„To nama puno znači, pre svega zato što je Republika Srpska naša otadžbina i ponosne smo što možemo da budemo, na neki način ambasadori i da predstavimo kroz muziku, šale, kroz određene teme, kakav smo mi to narod i koji to mentalitet imamo u sebi, i ono što je najvažnije taj naš srpski iskon koji se širi po celom Balkanu, a pre svega, u matici Srbiji“, rekla je Čavić Tomićevićeva.

U Bajinoj Bašti u ustanovi „Kultura“ održan je koncert muzičkog sastava „Katera“ iz Istočnog Sarajeva

U Bajinoj Bašti u Ustanovi „Kultura“ održan je koncert muzičkog sastava „Katera“ iz Istočnog Sarajeva, koji se bavi izvođenjem duhovne muzike uz instrumentalnu pratnju, kao i izvođenjem tradicionalne muzike. Koncertu je prisustvovao i odbornik Skupštine opštine Srebrenica Dragić Glišić.

“Publika je sa oduševljenjem nagradila aplauzom ove sjajne muzičare, čuvare naše kulture i etno tradicije. Bajina Bašta je opština sa procentualno najvećim brojem doseljenika u Srbiji iz Republike Srpske, najviše iz Srebrenice i Bratunca i zato je važno da smo sve ove programe realizovali koji povezuju naš narod“, rekao je Glišić.

Jerej Vidak Vujadinović-vokal, Peđa Hart-gitara, vokal, Luka Novosel-harmonika, klavijature, Jovana Bojanić-vokal, Jelena Štaka- vokal, Sara Džabija-vokal, i Danilo Vuletić-perkusije

Jerej Vidak Vujadinović, koji rukovodi “Katerom“ i pjeva u njoj, izjavio je da manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ postaje prepoznatljiva kao jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u regionu.

Vujadinović je istakao da posebno raduje činjenica da je “Katera“, po šesti put dobila priliku da svoju kulturu, protkanu kroz umjetnost, može dostojanstveno da predstavi svojim sunarodnicima u Srbiji i na taj način produbi jedinstvo koje je vijekovima bilo narušavano.

Predhodnih dana u Bajinoj Bašti, Omladinski centar Drina iz Bajine Bašte uz podršku Opštine Bajina Bašta priredio je izložbu „Arheološki muzej Rimski Municipium Skelani Srebrenica” i promocije knjiga: "Skupo plaćena pobeda" Srebrenica 1992-1995, autora Cvetka Stojkanovića, „Zločin genocida nad Srbima u Srebrenici u Drugom svetskom ratu" autora Draga Mastilovića i „Zločini okupatora kroz zbirku dokumenata iz arhiva zemaljske komisije BiH za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača” autora Danijele Mrde. Takođe, u okviru ovog dopunskog programa u Bajinoj Bašti pozorište “DIS” iz Banja Luke izvelo je predstavu "Magareće godine".

Svečano zatvaranje manifestacije biće u utorak, 26. septembra, u Narodnom pozorištu u Nišu umjetničkim programom: koncert grupe „One tri“ iz Banja Luke.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3657
Broj pregleda članka : 16286369
Imamo 185 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

04.12.2023.god.
U srijedu u podne uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...

Prethodni događaji

06.12.2023.god.
Nagrada „Izvor“ Dragici Grbić iz Višegrada i Draganu Veličkoviću iz Grdelice
Opširnije...
 
30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму