Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
El. pošta Štampa PDF
10.01.2013.god.
Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

U okviru Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Srbije, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske g. Anton Kasipović i ministar kulture i informisanja Srbije g. Bratislav Petković potpisali su 9. januara u Banjaluci Memorandum o saradnji za 2013, 2014. i 2015. godinu.

Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Ministar Kasipović je nakon potpisavanja Sporazuma novinarima u Banjaluci rekao da je  posebno srećan što se kultura danas stavlja u prvi plan na Dan Republike Srpske, i da će memorandum doprinijeti nastavku saradnje u oblasti filmske industrije, gdje već postoje određeni rezultati, u književnosti, te zajedničkim nastupima na prestižnim manifestacijama u Evropi i svijetu.

Ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Bratislav Petković, naglasio je da se potpisanim memorandumom ispunjava forma nečega što već postoji i što može još više da se proširije i produbljuje.

Memorandumom je predviđeno formiranje Odbora za saradnju koji će činiti pomoćnici ministara za kulturu sa po dva člana, a koji će pripremiti Akcioni plan  u vezi sa realnim mogućnostima saradnje u oblasti kulture.

Saradnja će se ogledati u redovnoj razmjeni informacija o stanju u oblasti kulture, zajedničkoj realizaciji projekata i sporazuma o kulturnoj saradnji, zajedničkom učešću u međunarodnim i regionalnim projektima, edukaciji i usavršavanju stručnih zanimanja u oblasti kulture, učešću na stručnim i naučnim skupovima i seminarima, podsticanju saradnje akademija umjetnosti  i  u zajedničkim projektima na zaštiti jezika, podršci prilikom predstavljanja na međunarodnim sajmovima knjiga, bilateralnim, koprodukcijskim sporazumima u oblasti kinematografije, kao i u zajedničkom radu nacionalnih biblioteka na izradi nacionalnih i drugih bibliografija.

U pogledu doprinosa kulture održivom razvoju saradnja će se odvijati i u stvaranju uslova za unapređenje kreativnih industrija, ali i stvaranju uslova za zajedničko učestvovanje u okviru međunarodnih i fondova EU i programa, kao i drugih fondova.

Dvije strane će raditi i na podsticanju i unapređenju međusobnih odnosa i saradnje između ustanova kulture, umjetničkih udruženja i kulturnih stvaralaca.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3100
Broj pregleda članka : 7341036
Imamo 185 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

28..04.2021.god.
Dokumentarni film „Čuvar časti i ponosa - Đorđe Mihailović“
Opširnije...
 
27.04.2021.god.
Ministar Petričević sutra u Ministarstvu privrede Srbije sa ministarkom Anđelkom Atanasković
Opširnije...

Prethodni događaji

28.04.2021.god.
Atanasković, Petričević: Intenzivirati realizaciju ranije dogovorenih projekata
Opširnije...
 
25.04.2021.god.
Reimu pobjeda u Banjaluci i žuta majica
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму