Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
El. pošta Štampa PDF
10.01.2013.god.
Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

U okviru Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Srbije, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske g. Anton Kasipović i ministar kulture i informisanja Srbije g. Bratislav Petković potpisali su 9. januara u Banjaluci Memorandum o saradnji za 2013, 2014. i 2015. godinu.

Potpisan Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

Ministar Kasipović je nakon potpisavanja Sporazuma novinarima u Banjaluci rekao da je  posebno srećan što se kultura danas stavlja u prvi plan na Dan Republike Srpske, i da će memorandum doprinijeti nastavku saradnje u oblasti filmske industrije, gdje već postoje određeni rezultati, u književnosti, te zajedničkim nastupima na prestižnim manifestacijama u Evropi i svijetu.

Ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Bratislav Petković, naglasio je da se potpisanim memorandumom ispunjava forma nečega što već postoji i što može još više da se proširije i produbljuje.

Memorandumom je predviđeno formiranje Odbora za saradnju koji će činiti pomoćnici ministara za kulturu sa po dva člana, a koji će pripremiti Akcioni plan  u vezi sa realnim mogućnostima saradnje u oblasti kulture.

Saradnja će se ogledati u redovnoj razmjeni informacija o stanju u oblasti kulture, zajedničkoj realizaciji projekata i sporazuma o kulturnoj saradnji, zajedničkom učešću u međunarodnim i regionalnim projektima, edukaciji i usavršavanju stručnih zanimanja u oblasti kulture, učešću na stručnim i naučnim skupovima i seminarima, podsticanju saradnje akademija umjetnosti  i  u zajedničkim projektima na zaštiti jezika, podršci prilikom predstavljanja na međunarodnim sajmovima knjiga, bilateralnim, koprodukcijskim sporazumima u oblasti kinematografije, kao i u zajedničkom radu nacionalnih biblioteka na izradi nacionalnih i drugih bibliografija.

U pogledu doprinosa kulture održivom razvoju saradnja će se odvijati i u stvaranju uslova za unapređenje kreativnih industrija, ali i stvaranju uslova za zajedničko učestvovanje u okviru međunarodnih i fondova EU i programa, kao i drugih fondova.

Dvije strane će raditi i na podsticanju i unapređenju međusobnih odnosa i saradnje između ustanova kulture, umjetničkih udruženja i kulturnih stvaralaca.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2992
Broj pregleda članka : 4952927
Imamo 79 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

28.07.2020.god.
Otvaranje Međunarodne umjetničke kolonije „Krčedin 2020"

Opširnije...
 
29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...

Prethodni događaji

03.08.2020.god.
Prvi dio međunarodne umjetničke kolonije u Krčedinu
Opširnije...
 
30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму