Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Obilježen Kočićev dan u Beogradu
El. pošta Štampa PDF
23.08.2013.god.
О
bilježen Kočićev dan U Beogradu

Prigodnim besjedama i polaganjem vijenaca na grob Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju, ministri kulture Srbije i Republike Srpske g. Bratislav Petković i g. Goran Mutabdžija otvorili su ovogodišnji Kočićev dan u Beogradu. Ministar Petković je svoj govor počeo citatom Kočićevog govora iz 1903. godine, kad je u Beču na obilježavanju 25-godišnjice smrti Đure Jakšića rekao da je Jakšić pripadao onoj grupi pisaca “čija su djela i život podjednako zanimljivi“. Kočić je tada one koji jesu napisali značajna dela, ali su vodili tih, običan život odbacio kao manje značajne, a one koji su burnim djelima i životom koji su iza sebe ostavili skroman opus nazvao velikanima.

Obilježavanje Kočićevog dana na Novom groblju u Beogradu

- Govoreći o Jakšiću, Kočić kao da je govorio o sebi – istakao je ministar Petković i dodao da Kočićevo djelo “po obimu nije veliko, ali jeste monumentalno po svojoj snazi i značaju i nezaobilazno je u istoriji srpske književnosti“. Ministar Petković je rekao da je Kočićevo djelo i “tokom najnovijih balkanskih ratova potvrdilo svoju univerzalnost“ i da mu izgleda sasvim moguće “da su prethodne dve decenije Bosanskom Krajinom ponovo hodili neki novi Kočićevi junaci koji su tragali za tračkom svetlosti i nade“.

Govor ministra Bratislava Petkovića na grobu Petra Kočića

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske g. Goran Mutabdžija je podsjetio da se Kočić podjednako bavio književnim radom i borio kroz pisanu i živu reč, za one vrijednosti koje su i danas aktuelne i pozvao svoje i Kočićeve zemljake da nastave kočićevsku tradiciju. Ministar Mutabdžija je podsjetio da Kočićevu riječ, kroz usta Davida Štrpca koji tuži jazavca, tumače nove generacije na pozorišnim daskama RS prenoseći ih od Beča do Beograda, pokazujući da je on pisao i za 21. vijek, jer želja za slobodom, borba za malog čovjeka, za pravdu i pravicu su univerzalne i vječne. - Neka živi djelo Petra Kočića! - poručio je ministar Mutabdžija.

Govor ministra Gorana Mutabdžije na grobu Petra Kočića

Poslije molebana koji je služio beogradski Krajišnik, sveštenik Mirko Jamedžija, vijence i bukete svježeg cvijeća na grob Petra Kočića položili su: predsjednik Udruženja književnika Srbije g. Radomir Andrić i zamjenik predsjednika udruženja "Ćirilica" g. Miša Kojić i, kao i svake godine, predstavnici Zavičajnog društva "Zmijanje", dr Drago Ilić, predsjednik Izvršnog odbora, Milenko Šarić, zamjenik predsjednika Društva, koji se ove godine, u ime svih Zmijanjaca, obratio svom slavnom, najslavnijem zemljaku Petru.

Ministri kulture Srbije i Republike Srpske g. Bratislav Petković i g. Goran Mutabdžija položili su vijence i pred spomenik Petru Kočiću u Čuburskom parku, kao i predstavnici Zavičajnog društva "Zmijanje", a govorili su samo pjesnici: Milica Jeftimijević Lilić iz Srbije i Ranko Risojević, Jovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević iz Republike Srpske.

Okupljeni ispred spomenika Petra Kočića u Čuburskom parku

Kočićev dan u Beogradu završen je, kao što i priliči, književnim programom u svečanoj sali Udruženja književnika Srbije. Veče pod već više od decenije nepromijenjenim naslovom “Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji“, otvorio je predsjednik Udruženja književnika g. Radomir Andrić, i uz prigodne pozdravne riječi kazao i jednu svoju pjesmu, a u ime gostiju iz Banjaluke književnu publiku i pjesnike pozdravio je g. Milenko Šarić. Publika u svečanoj sali najknjiževnije adrese na jugoistoku Evrope, Beograd, Francuska 7, velikim aplauzima pozdravila je svaku pjesmu koju su izgovorili: Ranko Risojević, Jovanka Stojčinović Nikolić i Predrag Bjelošević iz Banjaluke, Elka Njagolova iz Varne i Andžela Dimčeva iz Sofije (Bugarska), i Milica Jeftimijević Lilić i Milko Grbović iz Beograda.

Književno veče "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji"

Poslije Kočićevog dana u Beogradu, koji je prošle godine dobio karakter međunarodnog susreta i tako, evo, i nastavio, slijede programi u porti manastira Gomionica, svečana akademija u Banskom dvoru i veliki narodni zbor na Zmijanju, gdje će uz prigodni književni program biti uručena i prestižna Kočićeva nagrada; ovogodišnji dobitnik je prof. dr Miljko Šindić.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2912
Broj pregleda članka : 4489621
Imamo 87 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

11.03.2020.god.
Svečano otvaranje izložbe „Stigla korpusna“ u Domu Vojske Srbije
Opširnije...
 
10.03.2020.god.
Кonferencija za medije povodom izložbe „Stigla korpusna“
Opširnije...

Prethodni događaji

13.03.2020.god.
Otvorena izložba „Stigla korpusna“ u Domu Vojske Srbije
Opširnije...
 
12.03.2020.god.
Održana konferencija za medije povodom izložbe „Stigla korpusna“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму