Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Društvo Sveti Sava dodijelilo medalje, povelje i nagrade u Beogradu i u Banjoj Luci
El. pošta Štampa PDF
26.01.2014.god.
Društvo Sveti Sava dodijelilo medalje, povelje i nagrade u Beogradu i u Banjoj Luci

Društvo "Sveti Sava" proslavilo je juče, u subotu, 25. januara, u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije svoju krsnu slavu Svetog Savu. Poslije svetosavske himne, koju je uz popularni beogradski Hor slavista pjevala cijela sala, slavski kolač presjekao je i obrednom službom rukovodio protojerej stavrofor Dragomir Ubiparipović.

Srpsko kolo kompozitora Aleksandra Vujića svirali su: autor Al. Vujić za klavirom i klarinetist Bojan Krtinić.

Medalje društva Sveti Sava, najviše priznanje ovog inače najstarijeg društva u srpskom narodu, akademiku Dragoljubu Živojinoviću i Narodnoj biblioteci Srbije, u čije ime je medalju primila i prigodnom besjedom se zahvalila v.d. direktorica Svetlana Jančić, uručio je predsjednik Društva g. Dušan Zupan, a patrijarhu srpskom g. Irineju medalja će biti uručena na posebnom prijemu u Patrijaršiji SPC.

Hor slavista sa slavnom Minom Đurić izveo je rukovet starih srpskih pjesama, pa je potom prof. Milena Arsović, saopštila odluku stručnog žirija, u kojem su, pored nje, bile dvije takođe profesorice srpskog jezika i književnosti Boja Bogdanović i Snežana Lazarević, a nagrade učenicima-autorima najboljih radova na tradicionalnom Svetosavskom književnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola Srbije, Srpske i rasijanja uručio srpski pjesnik Duško M. Petrović, predsjednik Izvršnog odbora Društva Sveti Sava.

Kao i svake godine, učenici iz Republike Srpske bili su i sada vrlo uspješni.

U kategoriji učenika osnovnih škola, od pet prvih nagrada dvije su otišle u Republiku Srpsku: Suzani Kučuk iz Banje Luke i Sajlu Sofiću iz Pelagićeva; i od pet drugih nagrada dvije su u Srpskoj: kod Milene Kundačine iz Berkovića i Tijane Marković iz Srebrenice; od četiri treće, jedna ide u prestonicu Srpske, nagrađena je učenica Anđela Radovanović.

U kategoriji učenika srednjih škola, od pet prvih nagrada, jedna je stigla u Bijeljinu zahvaljujući talentu Vladana Petkovića; od pet drugih nagrada čak tri odoše u Republiku Srpsku, u Trebinje, u Rogaticu i u Kostajnicu, a mlade literate su: Anja Tasovac, Željana Pečenica i Nina Eraković; takav učinak su imali i dobitnici treće nagrade, opet su tri od pet u Srpskoj – u Gradiškoj, u Doboju i u Istočnoj Ilidži, a učenici su: Božidar Barać, Dajana Malić i Anja Skopljak.

Veliku nagradu, najviše priznanje na Svetosavskom književnom konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola Srbije, Srpske i rasejanja, osvojila je Nevena Jeremić iz Zemuna, a nagradu joj je, uz prigodnu besjedu o značaju učeničkog književnog konkursa na cijelom prostoru gdje se govori i piše srpskim jezikom, uručio g. Mileta Radojević, direktor Kancelarije za saradnju sa vjerskim zajednicama Srbije.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji pružilo je podršku i pomoć Društvu Sveti Sava i ove godine i poslije izraza zahvalnosti koje je Predstavništvu upućeno iz ovog Društva, direktor Predstavništva g. Cicović je izjavio:

- Svetosavski književni konkurs ovog Društva i Svetosavski likovni konkurs njegovog Pododbora u Republici Srpskoj, sigurno su najljepši primjer očuvanja jedinstvenosti kulturnog prostora sa dvije strane Drine, kažem najljepši, a mislim da je možda i među najvažnijima, jer djeluje među najmlađima, među onima koji će taj važan nacionalni posao obavljati u budućnosti i poslije ga, isto tako, prenijeti na one koji će poslije njih doći.

I svečanost u Banjoj Luci bila je danas, u nedelju, 26. januara, na vrlo visokom nivou. U Dječijem pozorištu Republike Srpske, Povelje zahvalnosti Pododbora Društva Sveti Sava u Republici Srpskoj uručene su književnicima Stevki Kozić Preradović, Predragu Bjeloševiću i Ranku Preradoviću, slikarki Berini Šuščević, Dječjem pozorištu Republike Srpske i Književnoj zajednici “Vaso Pelagić“, a poslije prigodnog programa i otvaranja izložbe nagrađenih radova, nagrade najboljim likovnim umjetnicima, učenicima osnovnih škola iz Srbije, Srpske i rasijanja. Specijalne nagrade dobili su Luka Babić iz Prijedora i Marko Šukalo iz Dragočaja; treću su podijelili Tea Radojičić iz Kikinde i Ana Đurić iz Pelagićeva; drugu Dragan Blažić iz Kikinde i Matija Bjelica iz Banje Luka; prvu nagradu odnijela je u svoj lijepi Sombor učenica-umjetnica Biljana Matošević.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3498
Broj pregleda članka : 14220959
Imamo 175 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.03.2023.god.
„Mali pobednik 2023“
Opširnije...
 
20.03.2023.god.
Obilježavanje godišnjice početka agresije NATO pakta na SRJ
Opširnije...

Prethodni događaji

23.03.2023.god.
Cicović: Bestijalno bombardovanje i Srbije i Srpske
Opširnije...
 
19.03.2023.god.
Studenti i učenici iz Srpske nastupili na Beogradskom festivalu harmonike
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму