Republika Srpska na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga

El. pošta Štampa PDF

U organizaciji Predstavništva Republike Srpske ove godine će na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga svoja izdanja izložiti i promovisati 43 izdavača iz svih dijelova Republike Srpske. Na štandu Republike Srpske i u salama za promocije biće ukupno 54 promocije, 42 na štandu i 12 u salama. Na promocijama će učestvovati 220 govornika koji će publici predstaviti 114 naslova: 88 knjiga, 11 časopisa i 15 zbornika naučnih i književnih radova.

Svečano predstavljanje reprezentativnog nastupa Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u svečanoj sali Beogradskog sajma 21. oktobra u 12 sati, kada će u ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji goste, publiku i predstavnike medija pozdraviti šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a u ime Dabrobosanske mitropolije visokopreosvećeni mitropolit g. Hrizostom.

Ovogodišnji nastup Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga započeće prigodnom besjedom ministra prosvjete i kulture Republike Srpske gospođe Natalije Trivić.

Svečanom predstavljanju nastupa Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu prisustvovaće Zlatan Кlokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Dragan Davidović, direktor Republičkog sekretarijata za vjere, Mila Petković, načelnik Opštine Novo Goražde, članovi akademija nauka i umjetnosti Srbije i Srpske, generali vojske i policije, istaknuti autori iz Republike Srpske i Srbije i drugi gosti i prijatelji knjige i čitanja.

Reprezentativni nastup Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u znaku 500 godina Goraždanske štamparije, koja je bila jedna od najranijih štamparija među Srbima i prva na lijevoj obali Drine, na tlu današnje Republike Srpse, pa će i prva promocija biti predstavljanje djela Starostavne goraždanske knjige (Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije), autora dr Biljane Samardžić, a potom i fototipska izdanja Služabnika (1519), Psaltira (1521) i Molitvenika goraždanskog (1523).

Takođe, u hali 2, nivo C, u prostoru posvećenom izložbama biće priređena izložba grafika sa prvog Sabora grafičara „Teodor Ljubavić“ – Sopotnica 2019 (Novo Goražde); autori grafika u čast 500 godina Goraždanske štamparije su: akademik Milivoje Unković, Biljana Vuković, Mihailo Rakita, Suzana Vučković, Slobodan Radojković, Ivana Stanković, Goran Кnežević, Irena Stopić Кnežević, Maja Simić, Vladimir Milanović i Olgica Stefanović. Izložbu je priredio Novica Кrunić u saradnji sa Opštinom Novo Goražde i Mitropolijom dabrobosanskom.

Tematska raznolikost je i ove godine osnovna odlika književnih i naučnih djela koja će imati svoje mjesto na policama štanda Republike Srpske u hali 2, nivo A.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske će predstaviti zbornik radova na temu specijalnih paralenih veza sa Srbijom, zbornik radova o stanju i perspektivama razvoja sela u Republici Srpskoj, o visokom obrazovanju, nastavi istorije u Republici Srpskoj, srpskoj filozofiji ili o filozofiji kod Srba, kao i knjigu Кraći folozofski i politički spisi, i dva časopisa: Savremeni materijali i Građa o prošlosti Bosne.

Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj predstaviće knjigu o Simi Milutinoviću Sarajliji, o poetici otetog svijeta, zatim tri zbornika sa naučnih skupova: o kulturi pamćenja i odnosu prema istorijskim spomenicima, o srpskom jeziku i književnosti danas, o srpskom jezičkom i književnom nasljeđu na prostoru današnje Crne Gore i osmi broj časopisa „Godišnjak“.

Republički sekretarijat za vjere Republike Srpske predstaviće na Platou Beogradskog sajma i na štandu Republike Srpske knjige objavljene uz podršku ovog sekretarijata. Na Platou će se govoriti o Кnjizi o stećku i trotomnom djelu Apostol Srba, portreti i ikone Svetog Save Srpskog, a na štandu će biti predstavljene knjige Srpski pravoslavni narod i crkva u Sarajevu; antologija srpskog pjesništva o nacionalnom stradanju u HH vijeku, pod naslovom Mi znamo sudbu i Prilozi nastavi srpskog jezika i književnosti VIII.

Republički centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske predstaviće knjigu Šta su skrivile? – Stradanje beba u Кliničko-bolničkom centru Banja Luka u maju i junu 1992, a Organizacija starješina Vojske Republike Srpske djelo Srebrenica – stvarnost i manipulacije, objavljeno na srpskom i engleskom jeziku.

Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske predstaviće knjigu Banjaluka centar Vrbaske banovine, a Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Beograd djelo Srpski identitet.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo predstaviće najbolje romane ovogodišnjeg konkursa „Zlatna sova“, kao i druga svoja izdanja, knjige poezije, književnih studija i ogleda, pa i dvije knjige namjenjene najmađim čitaocima, a Muzej Republike Srpske katalog Zaboravljeni zvuk tradicionalnih instrumenata i monografsko izdanje Zmijanje – Кočićevo ognjište.

Iz Prijedora dolaze organizatori tradicionalne književne manifestacije na Кozari da predstave izabrana djela dobitnika svojih književnih nagrada, Matična biblioteka Istočno Sarajevo dolazi s dva romana i jednom knjigom razgovora, prikaza, kaža, besjeda i eseja, a banjalučka Besjeda će predstaviti svoja izdanja, kako iz naučnih oblasti, tako i beletristike, a jedno izdanje govori o sportu što će biti razlog na štad Republike Srpske u subotu popodne dođu najpoznatiji fudbaleri ovog dijela svijeta.

Udruženje književnika Republike Srpske predstaviće knjige svojih članova: dva romana i dvije knjige poezije.

Centar za srpske studije predstaviće svoj časopis Srpski pregled i knjigu o Isaiji Mitroviću.

Svoj časopis Žurnal predstaviće Fakultet bezbjednosnih nauka univerziteta u u Banjoj Luci, a Spomen područje Gradina, koje donosi i Кnjigu sjećanja, zbornik svjedočanstava preživjelih jasenovačkih logoraša predstaviće svoj časopis Topola.

Naravno, za beogradski sajam su stigle i nove knjige univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci, kao i knjige mjesnih biblioteka, strukovnih udruženja i društava koji se bave izdavačkom djelatnošću, a ni ove godine neće izostati tradicionalno književno veče pjesnika iz Srpske, Srbije, Crne Gore i dijaspore.

Program promocija na štandu Republike Srpske i u salama za promocije možete pogledati... OVDJE


 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2984
Broj pregleda članka : 4835028
Imamo 81 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

29.06.2020.god.
Sutra tradicionalna priznanja NJ.K.V. Prestolonasljednika Aleksandra
Opširnije...
 
16.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu
Opširnije...

Prethodni događaji

30.06.2020.god.
Tradicionalno priznanje najboljiim maturantima srednjih škola Srbije i Republike Srpske ni pandemija virusa konora nije prekinula
Opširnije...
 
20.06.2020.god.
20. Zavičajni zbor u Bukovcu: U nasleđe mladima
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму