Banjski turizam

Područje Republike Srpske bogato je izvorima mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, čija je izdašnost i ljekovitost poznata još iz doba Rimljana. Ovi blagodetni izvori korišćeni su i u doba turske i austrougarske vladavine.

Danas na teritoriji Republike Srpske funkcioniše nekoliko banja sa relativno dobrom infrastrukturom za pružanje usluga smještaja, rekreacije, odmora i zdravstvenog turizma.

Banja Laktaši Terme Laktaši
Terme Laktaši smještene su u dolini rijeke Vrbas u Laktašima. Ljekovitost vode poznata je iz još iz antičkih vremena. O pozitivnim svojstvima njene vode svjedoče i pisani njemački dokumenti koji su laktaške prirodne izvore nazvali „sveta vodica“.
Terme Laktaši su idealno mjesto za pripreme sportista, seminare, izlete, rekreaciju i odmor. Usluge smještaja pruža hotel San i hostel Banja Laktaši. Posjetiocima je dostupna zdravstvena njega i wellnes-spa centar, a na raspolaganju su i zatvoreni i otvoreni bazen sa termomineralnom vodom, saune, kupke za liječenje i podvodna masaža.

Ljekovita voda Terme Laktaši pripada kategoriji kalcijum magnezijum hidrokarbonatnih ugljenokiselih oligomineralnih homeotermi, temperature oko 31oC. U anionsko-kationskom sastavu dominiraju joni kalcijuma i magnezijuma koji su veoma značajni za ljudski organizam, kao i hidrokarbonatni joni. Dodatni kvalitet predstavlja količina rastvorenog ugljen-dioksida od 1.25 g/l.

Indikacije: Termomineralna voda Terme Laktaši koristi se za liječenje bolesti lokomotornog sistema, kardiovaskularnih bolesti, bolesti očiju, nervnih poremećaja, za tretman gerijatrijskih bolesti, kao i za rekreaciju i turističke svrhe.

Više informacija na: www.termelaktasi.com

 

Banja SlatinaBanjski kompleks Slatina
Banjski kompleks u Slatini, koji se nalazi 12 kilometara jugoistočno od Banjaluke sastavni je dio Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ Banja Luka, najveće i najuglednije zdravstvene ustanove u oblastima fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedske hirurgije i baromedicine u Republici Srpskoj i BiH. 2018. godine, na lokaciji Slatina, Zavod „Dr Miroslav Zotović“ je, u okviru aktivnosti proširenja kapaciteta, otvorio novi smještajni kompleks sa terapijskim centrom. Povećanjem terapijskih i smještajnih kapaciteta, otvorena je i mogućnost uvođenja novih usluga i programa promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i usluga koje spadaju u domen zdravstvenog turizma.
Bogati izvori termomineralne vode su vjerovatno jedan od razloga da je ovo područje naseljeno od davnina, što potvrđuju i arheološka nalazišta u okolini banje i rimski novčići pronađeni u slatinskom vrelu. Da ovu banju nisu koristili samo Rimljani svjedoče i brojni nalazi koji govore o tome da su banju posjećivali grofovi iz Austrije i baroni iz Mađarske. Predivno okruženje i okolina su bogati kulturno-istorijskim nasljeđem o čemu svjedoči postojanje crkve-brvnare u Malom Blašku, i u njenoj neposrednoj blizini spomenik slovenske glagoljične pismenosti-nadgrobna ploča iz XIV vijeka, otkrivena tek 1930-tih.

U neposrednoj blizini Banje Slatine nalazi se šumski kompleks, park-šuma „Slatina” koja je proglašena zaštićenim područjem sa održivim korišćenjem prirodnih resursa. Pored već prepoznatljivog korištenja ljekovite termomineralne vode i prirodnog blata (peloida), i slatinska šuma se koristiti kao prirodni resurs ne samo za dobrobit pacijenta Zavoda, nego i svih građana, posebno ljubitelja prirode i rekreativaca.

Voda u Banji Slatini je dobro mineralizovana (2,4 gr/l) kalcijum i magnezijumom, hidrokarbonatna, sulfatna, ugljenokisela (pH vrijednost 6,3) hipertermalna, sa temperaturom od 39 do 42,3oC.

Indikacije: bolesti upalnog, degenerativnog, vanzglobnog reumatizma, stanja poslije povreda i trauma (operativno i neoperativno liječenih), stanja poslije operativnog liječenja diskus hernija kičmenog stuba, uznapredovalih degenerativnih promjena kukova i koljena (nakon ugradnje “vještačkih zglobova”), kod funkcionalnih i organskih oboljenja perifernih arterijskih krvnih sudova i drugih bolesti lokomotornog sistema.

Više informacija pogledajte ovdje.

 

Banja Mlječanica Banja Mlječanica
U prirodnom ambijentu na sjeverozapadnim obroncima planine Кozare smještena je Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” Кozarska Dubica.

Specijalna bolnica “Mlječanica” je opremljena za liječenje, dijagnostiku i rehabilitaciju pacijenata širokog dijapazona bolesti, kako u vidu različite problematike, tako i u vidu same težine stanja pojedinih pacijenata. U sklopu bolnice se nalazi bungalovsko naselje koje se sastoji od 15 bungalova, sa 45 kreveta raspoređenih u krugu bolnice.

Na ovom području prirodni ljekoviti izvori sa sumpornom vodom bili su poznati od davnina. Tiho i mirno okruženje omogućavaju posjetiocima idealnu priliku za opuštanje i odmor, a u blizini bolnice nalaze se i brojni kulturno-istorijski spomenici, među kojima je manastir Moštanica, koji po predanju datira iz XII vijeka i spomen područje Donja Gradina.

Sulfidna mineralna voda po balneološkoj klasifikaciji pripada magnezijum-kalcijum-natrijum-sulfidno sulfatnim mineralnim vodama. Temperatura vode je ispod 15 ºC, pripadajući tako grupi hladnih voda. Ima stabilnu neutralnu pH vrijednost.

Indikacije: reumatska oboljenja, neurološka oboljenja, posttraumatska i postoperativna ortopedska stanja, ginekološka oboljenja, prevencija i liječenje osteoporoze, oboljenja perifernih krvnih sudova.

Više informacija na: www.spamljecanica.com 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9164495
Imamo 141 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму