Banjski turizam

Područje Republike Srpske bogato je izvorima mineralnih, termalnih i termomineralnih voda, čija je izdašnost i ljekovitost poznata još iz doba Rimljana. Ovi blagodetni izvori korišćeni su i u doba turske i austrougarske vladavine.

Danas na teritoriji Republike Srpske funkcioniše nekoliko banja sa relativno dobrom infrastrukturom za pružanje usluga smještaja, rekreacije, odmora i zdravstvenog turizma.

Banja Laktaši Terme Laktaši
Terme Laktaši smještene su u dolini rijeke Vrbas u Laktašima. Ljekovitost vode poznata je iz još iz antičkih vremena. O pozitivnim svojstvima njene vode svjedoče i pisani njemački dokumenti koji su laktaške prirodne izvore nazvali „sveta vodica“.
Terme Laktaši su idealno mjesto za pripreme sportista, seminare, izlete, rekreaciju i odmor. Usluge smještaja pruža hotel San i hostel Banja Laktaši. Posjetiocima je dostupna zdravstvena njega i wellnes-spa centar, a na raspolaganju su i zatvoreni i otvoreni bazen sa termomineralnom vodom, saune, kupke za liječenje i podvodna masaža.

Ljekovita voda Terme Laktaši pripada kategoriji kalcijum magnezijum hidrokarbonatnih ugljenokiselih oligomineralnih homeotermi, temperature oko 31oC. U anionsko-kationskom sastavu dominiraju joni kalcijuma i magnezijuma koji su veoma značajni za ljudski organizam, kao i hidrokarbonatni joni. Dodatni kvalitet predstavlja količina rastvorenog ugljen-dioksida od 1.25 g/l.

Indikacije: Termomineralna voda Terme Laktaši koristi se za liječenje bolesti lokomotornog sistema, kardiovaskularnih bolesti, bolesti očiju, nervnih poremećaja, za tretman gerijatrijskih bolesti, kao i za rekreaciju i turističke svrhe.

Više informacija na: www.termelaktasi.com

 

Banja SlatinaBanjski kompleks Slatina
Banjski kompleks u Slatini, koji se nalazi 12 kilometara jugoistočno od Banjaluke sastavni je dio Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ Banja Luka, najveće i najuglednije zdravstvene ustanove u oblastima fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedske hirurgije i baromedicine u Republici Srpskoj i BiH. 2018. godine, na lokaciji Slatina, Zavod „Dr Miroslav Zotović“ je, u okviru aktivnosti proširenja kapaciteta, otvorio novi smještajni kompleks sa terapijskim centrom. Povećanjem terapijskih i smještajnih kapaciteta, otvorena je i mogućnost uvođenja novih usluga i programa promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i usluga koje spadaju u domen zdravstvenog turizma.
Bogati izvori termomineralne vode su vjerovatno jedan od razloga da je ovo područje naseljeno od davnina, što potvrđuju i arheološka nalazišta u okolini banje i rimski novčići pronađeni u slatinskom vrelu. Da ovu banju nisu koristili samo Rimljani svjedoče i brojni nalazi koji govore o tome da su banju posjećivali grofovi iz Austrije i baroni iz Mađarske. Predivno okruženje i okolina su bogati kulturno-istorijskim nasljeđem o čemu svjedoči postojanje crkve-brvnare u Malom Blašku, i u njenoj neposrednoj blizini spomenik slovenske glagoljične pismenosti-nadgrobna ploča iz XIV vijeka, otkrivena tek 1930-tih.

U neposrednoj blizini Banje Slatine nalazi se šumski kompleks, park-šuma „Slatina” koja je proglašena zaštićenim područjem sa održivim korišćenjem prirodnih resursa. Pored već prepoznatljivog korištenja ljekovite termomineralne vode i prirodnog blata (peloida), i slatinska šuma se koristiti kao prirodni resurs ne samo za dobrobit pacijenta Zavoda, nego i svih građana, posebno ljubitelja prirode i rekreativaca.

Voda u Banji Slatini je dobro mineralizovana (2,4 gr/l) kalcijum i magnezijumom, hidrokarbonatna, sulfatna, ugljenokisela (pH vrijednost 6,3) hipertermalna, sa temperaturom od 39 do 42,3oC.

Indikacije: bolesti upalnog, degenerativnog, vanzglobnog reumatizma, stanja poslije povreda i trauma (operativno i neoperativno liječenih), stanja poslije operativnog liječenja diskus hernija kičmenog stuba, uznapredovalih degenerativnih promjena kukova i koljena (nakon ugradnje “vještačkih zglobova”), kod funkcionalnih i organskih oboljenja perifernih arterijskih krvnih sudova i drugih bolesti lokomotornog sistema.

Više informacija pogledajte ovdje.

 

Banja Mlječanica Banja Mlječanica
U prirodnom ambijentu na sjeverozapadnim obroncima planine Кozare smještena je Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” Кozarska Dubica.

Specijalna bolnica “Mlječanica” je opremljena za liječenje, dijagnostiku i rehabilitaciju pacijenata širokog dijapazona bolesti, kako u vidu različite problematike, tako i u vidu same težine stanja pojedinih pacijenata. U sklopu bolnice se nalazi bungalovsko naselje koje se sastoji od 15 bungalova, sa 45 kreveta raspoređenih u krugu bolnice.

Na ovom području prirodni ljekoviti izvori sa sumpornom vodom bili su poznati od davnina. Tiho i mirno okruženje omogućavaju posjetiocima idealnu priliku za opuštanje i odmor, a u blizini bolnice nalaze se i brojni kulturno-istorijski spomenici, među kojima je manastir Moštanica, koji po predanju datira iz XII vijeka i spomen područje Donja Gradina.

Sulfidna mineralna voda po balneološkoj klasifikaciji pripada magnezijum-kalcijum-natrijum-sulfidno sulfatnim mineralnim vodama. Temperatura vode je ispod 15 ºC, pripadajući tako grupi hladnih voda. Ima stabilnu neutralnu pH vrijednost.

Indikacije: reumatska oboljenja, neurološka oboljenja, posttraumatska i postoperativna ortopedska stanja, ginekološka oboljenja, prevencija i liječenje osteoporoze, oboljenja perifernih krvnih sudova.

Više informacija na: www.spamljecanica.com 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3658
Broj pregleda članka : 16295652
Imamo 199 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

08.12.2023.god.
Predstava „Milka i Neđo” 10. decembra u Beogradu
Opširnije...
 
04.12.2023.god.
U srijedu u podne uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...

Prethodni događaji

06.12.2023.god.
Nagrada „Izvor“ Dragici Grbić iz Višegrada i Draganu Veličkoviću iz Grdelice
Opširnije...
 
30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму