Eko-etno turizam

Očuvani prirodni predjeli, spona praiskonskog sklada sa netaknutom prirodom i toplom domaćom atmosferom sa mirisom tradicionalnih jela, pružaju jedinstven osjećaj koji nudi eko-turizam kroz spoj različitih kultura, običaja i tradicija utkanih u Republiku Srpsku. Tu su kameni vinogradi Hercegovine optočeni raskošnim stećcima, hladni izvori Janja i Plive, bistra voda Une i Sane, magična jezera Zelengore, zeleni proplanci Кozare i pitome Lisine koje nude izazove nesebične prirode kroz aktivan odmor, berbu gljiva i ljekovitog bilja.

Upuštanjem u avanturu na biciklu istražujući pjenušave slapove na Кrupi ili krstarenjem zmajem iznad Balkane, moguće je osjetiti dašak adrenalina, a u pratnji iskusnih vodiča moguće je kročiti jednom od posljednjih oaza netaknute prirode u Evropi, prašumom Perućicom, ili se prepustiti vještim lađarima uživajući u smaragdnoj Drini okrunjenoj Mehmed-pašinom ćuprijom.

 

Pješčane piramide u Foči

Za one koje privlače misterije, tu su kamene kugle u Slatini, Zemljane piramide u Foči ili Petropavlovo čudotvorno i ljekovito jezero.

 

 

 

 

Bardača Uz rijeku Savu u sjevernom dijelu Srpske smještena je Bardača - prirodni rezervat od 11 jezera, dio Ramsarske porodice močvarnih područja. Bardača predstavlja ekološki centar, koji posvećuje najveću pažnju očuvanju njenog biljnog i životinjskog bogatstva. Ova močvara nadaleko je poznata po velikoj raznovrsnosti ptičijeg svijeta, što je čini prirodnim rezervatom ptica u BiH.

 

Etno-selo StanišićiU Semberiji u neposrednoj blizini Pavlovića mosta, nalazi se „Etno-selo Stanišići“, turistička destinacija koja će vam dočarati način života koji se odvijao prije nekoliko vijekova. U sklopu ovog etno-sela, pored restorana i objekata za smještaj, nalaze se autentične vodenice za mljevenje žita, mljekarnik, kameni bunar, ambar i drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji.

Više informacija na: www.etno-selo.com

 

Na nadmorskoj visini od 1.000 m, na dvadesetak kilometara od Rogatice smještene su Borike koje predstavljaju vazdušnu banju bogatu šumskim predjelima punim divljači i livadama na kojima rastu mnoge vrste ljekovitog bilja. Još davne 1893. godine na Borikama je osnovana ergela za uzgoj bosansko-brdske i arapske rase konja, jedina ove vrste na Balkanu. U okolini se nalaze staze za ljubitelje konjičkog sporta, a vožnja kočijama po ovim živopisnim predjelima moguća je ljeti i zimi.

 

Кulinarski specijaliteti spremljeni na tradicionalan način zasigurno obogaćuju turističku ponudu Republike Srpske. Na trpezi, u prijatnom društvu ljubaznih domaćina, moguće je naći gužvaru, kljukušu, ljevušu, cicvaru ili bunjgur, a vesela čašica domaće kapljice okrijepiće duh i tijelo.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3441
Broj pregleda članka : 13207480
Imamo 184 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.11.2022.god.
Festival studenskih pozorišta „Кestenburg 2023“
Opširnije...
 
17.11.2022.god.
Sastanak o zaštiti imovinskih prava Srba u Federaciji BiH
Opširnije...

Prethodni događaji

25.11.2022.god.
Otvaranje festivala „Kestenburg“ 19. februara u Beogradu
Opširnije...
 
19.11.2022.god.
Srbi imaju zakonsku mogućnost i moralnu obavezu da spriječe otimanje svoje imovine
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму