Eko-etno turizam

Očuvani prirodni predjeli, spona praiskonskog sklada sa netaknutom prirodom i toplom domaćom atmosferom sa mirisom tradicionalnih jela, pružaju jedinstven osjećaj koji nudi eko-turizam kroz spoj različitih kultura, običaja i tradicija utkanih u Republiku Srpsku. Tu su kameni vinogradi Hercegovine optočeni raskošnim stećcima, hladni izvori Janja i Plive, bistra voda Une i Sane, magična jezera Zelengore, zeleni proplanci Кozare i pitome Lisine koje nude izazove nesebične prirode kroz aktivan odmor, berbu gljiva i ljekovitog bilja.

Upuštanjem u avanturu na biciklu istražujući pjenušave slapove na Кrupi ili krstarenjem zmajem iznad Balkane, moguće je osjetiti dašak adrenalina, a u pratnji iskusnih vodiča moguće je kročiti jednom od posljednjih oaza netaknute prirode u Evropi, prašumom Perućicom, ili se prepustiti vještim lađarima uživajući u smaragdnoj Drini okrunjenoj Mehmed-pašinom ćuprijom.

 

Pješčane piramide u Foči

Za one koje privlače misterije, tu su kamene kugle u Slatini, Zemljane piramide u Foči ili Petropavlovo čudotvorno i ljekovito jezero.

 

 

 

 

Bardača Uz rijeku Savu u sjevernom dijelu Srpske smještena je Bardača - prirodni rezervat od 11 jezera, dio Ramsarske porodice močvarnih područja. Bardača predstavlja ekološki centar, koji posvećuje najveću pažnju očuvanju njenog biljnog i životinjskog bogatstva. Ova močvara nadaleko je poznata po velikoj raznovrsnosti ptičijeg svijeta, što je čini prirodnim rezervatom ptica u BiH.

 

Etno-selo StanišićiU Semberiji u neposrednoj blizini Pavlovića mosta, nalazi se „Etno-selo Stanišići“, turistička destinacija koja će vam dočarati način života koji se odvijao prije nekoliko vijekova. U sklopu ovog etno-sela, pored restorana i objekata za smještaj, nalaze se autentične vodenice za mljevenje žita, mljekarnik, kameni bunar, ambar i drvene kuće, sa prikazom pokućstva i narodnih nošnji.

Više informacija na: www.etno-selo.com

 

Na nadmorskoj visini od 1.000 m, na dvadesetak kilometara od Rogatice smještene su Borike koje predstavljaju vazdušnu banju bogatu šumskim predjelima punim divljači i livadama na kojima rastu mnoge vrste ljekovitog bilja. Još davne 1893. godine na Borikama je osnovana ergela za uzgoj bosansko-brdske i arapske rase konja, jedina ove vrste na Balkanu. U okolini se nalaze staze za ljubitelje konjičkog sporta, a vožnja kočijama po ovim živopisnim predjelima moguća je ljeti i zimi.

 

Кulinarski specijaliteti spremljeni na tradicionalan način zasigurno obogaćuju turističku ponudu Republike Srpske. Na trpezi, u prijatnom društvu ljubaznih domaćina, moguće je naći gužvaru, kljukušu, ljevušu, cicvaru ili bunjgur, a vesela čašica domaće kapljice okrijepiće duh i tijelo.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9164233
Imamo 178 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму