Početna Posjetite Republiku Srpsku Avanturistički-izletnički turizam

Avanturističko-izletnički turizam

Rafting TaraNajznačajniji predjeli sa razvijenom ponudom avanturističkog turizma su tokovi i okruženje rijeka Tare i Vrbasa koje omogućavaju kombinaciju raznih sportskih aktivnosti. Splavarenje, alpinizam, paraglajding, kanjoning, pješačenje, slobodno penjanje, biciklizam, i naravno rafting. Ova sportska disciplina na našim rijekama uzima sve više maha u želji brojnih avanturista i sportista da na ovaj način upoznaju ćud rijeke i ljepotu prirode.

U maju 2009. godine rijeke Tara i Vrbas su bile domaćini Svjetskog prvenstva u raftingu na kojem se okupilo preko 50 ekipa iz 35 zemalja svijeta.

Vijekovima je rijeka Tara svojom snagom dubila krečnjak i pravila najdublji i najljepši kanjon Evrope, sa najvećom dubinom od 1.300 m. Кroz Republiku Srpsku rijeka Tara protiče ukupnom dužinom od 20 km. Njanu ljepotu upotpunjuju pjenušavi slapovi i zeleno-plava boja. Tara je najveći evropski rezervoar pitke vode koja zadržava svoju ljepotu čitavim tokom.

 

Vrbas Rijeka Vrbas pruža velike mogućnosti za razvoj sporta, rekreacije i turizma. Zbog svog kanjona, brzaka i bukova Vrbas je jedna od najpogodnijih rijeka za kajak na brzim vodama u Evropi. Za zaljubljenike podvodnog svijeta pruža se mogućnost ronilačkih avantura. Кanjon Vrbasa i njegovih pritoka, sa svojim strmim stijenama pružaju fantastične uslove za bavljenjem slobodnim penjanjem i alpinizmom.
Na rijeci Vrbas održano je Evropsko prvenstvo u raftingu 2015. godine i nekoliko Evrokupova, a Evropsko prvenstvo "IRF R6 Banjaluka Vrbas 2019" održaće se u julu ove godine.
Više informacija na: www.raftingklubkanjon.com

Švrakava je desna pritoka Vrbasa, a u njega se ulijeva u mjestu Кaranovac. Sa svojim vodopadima, slapovima te moćnim 300 m dugim kanjonom i tzv. riječnim “kazanima” predstavlja izvrsno mjesto za kanjoning (ekstremno savladavanje kanjona). Кombinacija alpinizma, skakanja sa litica stijena, plivanja i planinarenja će vas dovesti do vrhunca užitka. Pored Švrakave, u okolini Banjaluke, ekstremno savladavanje kanjona se organizuje i na rijekama Ugar, Cvrcka i Suturlija.

U ljepotama nesvakidašnjeg ambijenta kanjona drinsko-limskog jezera, u dužini od 50 km, između Rudog, Višegrada i Goražda može se uživati ploveći brodom "Vodeni Ćiro". Ovaj brod izgrađen je u duhu starih parobroda i asocira na uskotračnog Ćiru, a plovi poplavljenom trasom nekadašnje pruge.
Više informacija na: www.vodeniciro.com

Ljubitelji biciklizma i dugih vožnji više informacija mogu pročitati ovdje.

Promotivnu brošuru o avanturističkom turizmu koju je pripremila Turistička organizacija Republike Srpske pogledajte ovdje.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9165117
Imamo 175 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму