Početna Posjetite Republiku Srpsku Avanturistički-izletnički turizam

Avanturističko-izletnički turizam

Rafting TaraNajznačajniji predjeli sa razvijenom ponudom avanturističkog turizma su tokovi i okruženje rijeka Tare i Vrbasa koje omogućavaju kombinaciju raznih sportskih aktivnosti. Splavarenje, alpinizam, paraglajding, kanjoning, pješačenje, slobodno penjanje, biciklizam, i naravno rafting. Ova sportska disciplina na našim rijekama uzima sve više maha u želji brojnih avanturista i sportista da na ovaj način upoznaju ćud rijeke i ljepotu prirode.

U maju 2009. godine rijeke Tara i Vrbas su bile domaćini Svjetskog prvenstva u raftingu na kojem se okupilo preko 50 ekipa iz 35 zemalja svijeta.

Vijekovima je rijeka Tara svojom snagom dubila krečnjak i pravila najdublji i najljepši kanjon Evrope, sa najvećom dubinom od 1.300 m. Кroz Republiku Srpsku rijeka Tara protiče ukupnom dužinom od 20 km. Njanu ljepotu upotpunjuju pjenušavi slapovi i zeleno-plava boja. Tara je najveći evropski rezervoar pitke vode koja zadržava svoju ljepotu čitavim tokom.

 

Vrbas Rijeka Vrbas pruža velike mogućnosti za razvoj sporta, rekreacije i turizma. Zbog svog kanjona, brzaka i bukova Vrbas je jedna od najpogodnijih rijeka za kajak na brzim vodama u Evropi. Za zaljubljenike podvodnog svijeta pruža se mogućnost ronilačkih avantura. Кanjon Vrbasa i njegovih pritoka, sa svojim strmim stijenama pružaju fantastične uslove za bavljenjem slobodnim penjanjem i alpinizmom.
Na rijeci Vrbas održano je Evropsko prvenstvo u raftingu 2015. godine i nekoliko Evrokupova, a Evropsko prvenstvo "IRF R6 Banjaluka Vrbas 2019" održaće se u julu ove godine.
Više informacija na: www.raftingklubkanjon.com

Švrakava je desna pritoka Vrbasa, a u njega se ulijeva u mjestu Кaranovac. Sa svojim vodopadima, slapovima te moćnim 300 m dugim kanjonom i tzv. riječnim “kazanima” predstavlja izvrsno mjesto za kanjoning (ekstremno savladavanje kanjona). Кombinacija alpinizma, skakanja sa litica stijena, plivanja i planinarenja će vas dovesti do vrhunca užitka. Pored Švrakave, u okolini Banjaluke, ekstremno savladavanje kanjona se organizuje i na rijekama Ugar, Cvrcka i Suturlija.

U ljepotama nesvakidašnjeg ambijenta kanjona drinsko-limskog jezera, u dužini od 50 km, između Rudog, Višegrada i Goražda može se uživati ploveći brodom "Vodeni Ćiro". Ovaj brod izgrađen je u duhu starih parobroda i asocira na uskotračnog Ćiru, a plovi poplavljenom trasom nekadašnje pruge.
Više informacija na: www.vodeniciro.com

Ljubitelji biciklizma i dugih vožnji više informacija mogu pročitati ovdje.

Promotivnu brošuru o avanturističkom turizmu koju je pripremila Turistička organizacija Republike Srpske pogledajte ovdje.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16255322
Imamo 186 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму