Mušičarenje (Fly-fishing)

Кultura mušičarenja se vodi parolom „uhvati i pusti“, što čini najveće zadovoljstvo onom ko se bavi ovom sportskom disciplinom ribolova. Nakon ulova, svaku ribu treba osloboditi i ponovo vratiti u vodu.

Izuzetne uslove za mušičarenje, ribolovci će naći u jugozapadnom dijelu Republike Srpske, na rijekama Plivi i Ribniku. Ove rijeke su odavno smještene na svjetsku mapu ribolovaca, kao mjesta sa najinteresantnijim revirima za mušičarenje.

Vode ovih rijeka spadaju u vode prve klase. U njihovim tokovima svoje stanište su našle ribe iz porodice salmonide (lipljan i pastrmka) što je najvjerniji znak nezagađenosti. Zahvaljujući pristupačnim i sređenim prilazima, izgrađenoj infrastrukturi i smještajnim kapacitetima, Ribnik i Pliva privlače veliki broj mušičara iz svijeta.

MušićarenjeRijeka Pliva izvire u mjestu Pljeva, 6 km uzvodno od Šipova. Ova rijeka izuzetne bistrine i ljepote, sa velikim bogatstvom podvodnog svijeta, predstavlja jednu od najpogodnijih rijeka za mušičarenje u Evropi.

Nizvodno od izvora, u dužini od 5 km nalazi se najljepši dio za mušičarenje i centar sportskih aktivnosti u slivu rijeke Plive. Već duži niz godina tu se odvijaju značajna takmičenja i prvenstva u mušičarenju, kao i značajne manifestacije koje imaju za cilj promociju sliva rijeke Plive i sportskog ribolova. Najpopularnija od njih je manifestacija „Dani na Plivi“, koja se održava u julu i koja svojim bogatim sadržajem privlači veliki broj posjetilaca i takmičara u raznim sportskim disciplinama. Najznačajniji dio takmičenja je „Zlatni lipljan“, koje okuplja vrhunske majstore mušičarenja.

Rijeka Ribnik nastaje od nekoliko veoma jakih izvora i svojim kratkim, a vodom bogatim tokom, predstavlja izuzetno mjesto za mušičarenje. Na putu do ušća u rijeku Sanu, Ribnik omogućava lagan i dobar prilaz svom toku. Zahvaljujući bogatom ribljem fondu, organizovanoj i razvijenoj ponudi koja privlači veliki broj mušičara iz evropskih zemalja, ova rijeka je postala atraktivna svjetska destinacija za mušičarenje. To potvrđuju brojna regionalna i svjetska takmičenja iz sportskog ribolova, kao i svakodnevna ponuda “Ribnik-flaj-fišing centra” koji će ljubiteljima mušičarenja omogućiti usluge profesionalnih vodiča, ribolovne dozvole, boravak u luksuznim vilama na obali rijeke u skladu sa najvišim standardima.
Više informacija na: www.ribnikflyfish.com

Više informacija o lovu i ribolovu u Republici Srpskoj pogledajte ovdje.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3369
Broj pregleda članka : 12215507
Imamo 184 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

13.08.2022.god.
Svečano otvaranje festivala „Licidersko srce“
Opširnije...
 
08.08.2022.god.
„Licidersko srce“ – Užice 2022.
Opširnije...

Prethodni događaji

15.08.2022.god.
U Užicu otvoren Međunarodni festival dječijeg folklora „Licidersko srce“
Opširnije...
 
10.08.2022.god.
„Licidersko srce“ u Užicu, na Zlatiboru i u Višegradu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму