Mušičarenje (Fly-fishing)

Кultura mušičarenja se vodi parolom „uhvati i pusti“, što čini najveće zadovoljstvo onom ko se bavi ovom sportskom disciplinom ribolova. Nakon ulova, svaku ribu treba osloboditi i ponovo vratiti u vodu.

Izuzetne uslove za mušičarenje, ribolovci će naći u jugozapadnom dijelu Republike Srpske, na rijekama Plivi i Ribniku. Ove rijeke su odavno smještene na svjetsku mapu ribolovaca, kao mjesta sa najinteresantnijim revirima za mušičarenje.

Vode ovih rijeka spadaju u vode prve klase. U njihovim tokovima svoje stanište su našle ribe iz porodice salmonide (lipljan i pastrmka) što je najvjerniji znak nezagađenosti. Zahvaljujući pristupačnim i sređenim prilazima, izgrađenoj infrastrukturi i smještajnim kapacitetima, Ribnik i Pliva privlače veliki broj mušičara iz svijeta.

MušićarenjeRijeka Pliva izvire u mjestu Pljeva, 6 km uzvodno od Šipova. Ova rijeka izuzetne bistrine i ljepote, sa velikim bogatstvom podvodnog svijeta, predstavlja jednu od najpogodnijih rijeka za mušičarenje u Evropi.

Nizvodno od izvora, u dužini od 5 km nalazi se najljepši dio za mušičarenje i centar sportskih aktivnosti u slivu rijeke Plive. Već duži niz godina tu se odvijaju značajna takmičenja i prvenstva u mušičarenju, kao i značajne manifestacije koje imaju za cilj promociju sliva rijeke Plive i sportskog ribolova. Najpopularnija od njih je manifestacija „Dani na Plivi“, koja se održava u julu i koja svojim bogatim sadržajem privlači veliki broj posjetilaca i takmičara u raznim sportskim disciplinama. Najznačajniji dio takmičenja je „Zlatni lipljan“, koje okuplja vrhunske majstore mušičarenja.

Rijeka Ribnik nastaje od nekoliko veoma jakih izvora i svojim kratkim, a vodom bogatim tokom, predstavlja izuzetno mjesto za mušičarenje. Na putu do ušća u rijeku Sanu, Ribnik omogućava lagan i dobar prilaz svom toku. Zahvaljujući bogatom ribljem fondu, organizovanoj i razvijenoj ponudi koja privlači veliki broj mušičara iz evropskih zemalja, ova rijeka je postala atraktivna svjetska destinacija za mušičarenje. To potvrđuju brojna regionalna i svjetska takmičenja iz sportskog ribolova, kao i svakodnevna ponuda “Ribnik-flaj-fišing centra” koji će ljubiteljima mušičarenja omogućiti usluge profesionalnih vodiča, ribolovne dozvole, boravak u luksuznim vilama na obali rijeke u skladu sa najvišim standardima.
Više informacija na: www.ribnikflyfish.com

Više informacija o lovu i ribolovu u Republici Srpskoj pogledajte ovdje.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16255146
Imamo 184 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму