Početna Posjetite Republiku Srpsku Gradovi u Republici Srpskoj

Gradovi u Republici Srpskoj

Gospodska ulica Banja LukaBanja Luka je najveći grad Republike Srpske i najznačajniji privredni, kulturni, finansijski i univerzitetski centar. Duga istorija ostavila je brojne tragove različitih civilizacija i kultura. Najreprezentativnije građevine su zgrada Banske uprave i Banskog dvora, hram Sv.Trojice, Hram Hrista Spasitelja sa zvonikom visokim 46 m, Gradski muzej, gradski park sa fontanom i paviljonom za muzičke orkestre, Narodno pozorište, Galerija likovnih umjetnosti, zgrada Vlade Republike Srpske i Palata predsjednika.

Jedan od simbola grada su Gospodska ulica i Tvrđava Kastel u kojoj se u ljetnom periodu održavaju brojne kulturne manifestacije i festivali.

Banja Luka je prepoznatljiva po zelenim površinama, alejama i parkovima. Vrbas je poznat kao rijeka sa idealnim uslovima za sportske aktivnosti na vodi. Pored kajaka i čamaca koji preplave rijeku u toplijem dijelu godine, najveći kuriozitet je svakako „dajak“. Taj specifični banjalučki čamac simbol je Vrbasa i Banje Luke.

Više informacija na: www.banjaluka-tourism.com i www.banjaluka.rs.ba

 

Trg kralja Petra - Bijeljina Bijeljina je grad i središte istoimene opštine u sjevero-istočnom dijelu BiH. Grad je opštinski centar i istorijsko središte ravne Semberije i blagog pobrđa Majevice. Kao plodan ravničarski grad čini jedan od centara za proizvodnju i trgovinu hranom. Bijeljina je prepoznatljiva po prostranom centralnom trgu, čiju ljepotu uvećava prijatan ambijent Gradskog parka.

Tokom cijele godine u Bijeljini se održavaju brojne sportske, kulturne, sajamske, etno, seoske i gastronomske manifestacije koje imaju veliku ulogu u promociji prirodnih i kulturnih potencijala Bijeljine. U blizini Bijeljine, tačnije 6 km od samog centra grada, smještena je čuvena ljekovita banja Dvorovi, u čijem je sklopu izgrađen i otvoreni bazen olimpijskih razmjera koji se puni termalnom i pitkom vodom. Desna obala Drine pruža izvanredne uslove za kupanje i ribolov.

Više informacija na: www.bijeljinaturizam.com i www.gradbijeljina.org

 

Muzej Kozara - Prijedor Prijedor se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske na obroncima planine Kozara koji se spuštaju u aluvijalnu ravnicu poznatu kao prijedorsko polje. Kroz grad protiče rijeka Sana i njena pritoka Gomjenica iz čijih voda se snabdijeva ribnjak Saničani. Kao poseban ekosistem sa bogatom florom i faunom, ribnjak Saničani je oduvijek bio mjesto koje je privlačilo brojne ljubitelje prirode, posebno lovce.

Prijedor, sa značajnim prirodnim bogatstvima kao što su planina Kozara, rijeka Sana i sa brojnim izletištima omogućava razvoj planinskog, kupališnog, izletničkog i seoskog turizma.

Jedno od središta kulturnog života na ovim prostorima je Muzej Kozara koji se bavi proučavanjem i očuvanjem kulturnog nasljeđa ovog kraja, a prva postavka datira još iz 1895. godine. U Prijedoru se nalazi i Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" koja je osnovana 1864. godine, a organizator je brojnih političkih i književno-naučnih tribina.

Više informacija na: www.visitprijedor.com i www.prijedorgrad.org

 

Tvrđava - Doboj Doboj ima povoljan geografski položaj a nalazi se na 146m nadmorske visine na lijevoj obali rijeke Bosne između ušća rijeka Usore i Spreče u Bosnu.

Na području Doboja evidentirano je 62 spomen-obilježja, a na dominantnoj lokaciji u parku smještena je spomen-kosturnica žrtvama svjetskog rata. Dobojska tvrđava potiče iz 13. vijeka i nalazi se u samom centru grada. Predstavlja turističku atrakciju i značajan je kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom države.

U Doboju se nalazi parna lokomotiva koja čuva sjećanje na popularni voz Ćiro koji je uskotračnom prugom prolazio kroz Doboj u periodu od februara 1879. do marta 1968. godine.

Jedan od najrazvijenijih vidova turizma na području Doboja jeste manifestacioni turizam. Kalendar manifestacija broji 32 značajne kulturno–umjetničke, sportske, privredne, gastronomske i vjerske tradicionalne manifestacije koje iz godine u godinu postaju sve kvalitetnije i posjećenije.

Više informacija na: www.posjetidoboj.bawww.doboj.gov.ba

  
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3657
Broj pregleda članka : 16289704
Imamo 169 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

04.12.2023.god.
U srijedu u podne uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...

Prethodni događaji

06.12.2023.god.
Nagrada „Izvor“ Dragici Grbić iz Višegrada i Draganu Veličkoviću iz Grdelice
Opširnije...
 
30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму