Početna Posjetite Republiku Srpsku Gradovi u Republici Srpskoj

Gradovi u Republici Srpskoj

Gospodska ulica Banja LukaBanja Luka je najveći grad Republike Srpske i najznačajniji privredni, kulturni, finansijski i univerzitetski centar. Duga istorija ostavila je brojne tragove različitih civilizacija i kultura. Najreprezentativnije građevine su zgrada Banske uprave i Banskog dvora, hram Sv.Trojice, Hram Hrista Spasitelja sa zvonikom visokim 46 m, Gradski muzej, gradski park sa fontanom i paviljonom za muzičke orkestre, Narodno pozorište, Galerija likovnih umjetnosti, zgrada Vlade Republike Srpske i Palata predsjednika.

Jedan od simbola grada su Gospodska ulica i Tvrđava Kastel u kojoj se u ljetnom periodu održavaju brojne kulturne manifestacije i festivali.

Banja Luka je prepoznatljiva po zelenim površinama, alejama i parkovima. Vrbas je poznat kao rijeka sa idealnim uslovima za sportske aktivnosti na vodi. Pored kajaka i čamaca koji preplave rijeku u toplijem dijelu godine, najveći kuriozitet je svakako „dajak“. Taj specifični banjalučki čamac simbol je Vrbasa i Banje Luke.

Više informacija na: www.banjaluka-tourism.com i www.banjaluka.rs.ba

 

Trg kralja Petra - Bijeljina Bijeljina je grad i središte istoimene opštine u sjevero-istočnom dijelu BiH. Grad je opštinski centar i istorijsko središte ravne Semberije i blagog pobrđa Majevice. Kao plodan ravničarski grad čini jedan od centara za proizvodnju i trgovinu hranom. Bijeljina je prepoznatljiva po prostranom centralnom trgu, čiju ljepotu uvećava prijatan ambijent Gradskog parka.

Tokom cijele godine u Bijeljini se održavaju brojne sportske, kulturne, sajamske, etno, seoske i gastronomske manifestacije koje imaju veliku ulogu u promociji prirodnih i kulturnih potencijala Bijeljine. U blizini Bijeljine, tačnije 6 km od samog centra grada, smještena je čuvena ljekovita banja Dvorovi, u čijem je sklopu izgrađen i otvoreni bazen olimpijskih razmjera koji se puni termalnom i pitkom vodom. Desna obala Drine pruža izvanredne uslove za kupanje i ribolov.

Više informacija na: www.bijeljinaturizam.com i www.gradbijeljina.org

 

Muzej Kozara - Prijedor Prijedor se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske na obroncima planine Kozara koji se spuštaju u aluvijalnu ravnicu poznatu kao prijedorsko polje. Kroz grad protiče rijeka Sana i njena pritoka Gomjenica iz čijih voda se snabdijeva ribnjak Saničani. Kao poseban ekosistem sa bogatom florom i faunom, ribnjak Saničani je oduvijek bio mjesto koje je privlačilo brojne ljubitelje prirode, posebno lovce.

Prijedor, sa značajnim prirodnim bogatstvima kao što su planina Kozara, rijeka Sana i sa brojnim izletištima omogućava razvoj planinskog, kupališnog, izletničkog i seoskog turizma.

Jedno od središta kulturnog života na ovim prostorima je Muzej Kozara koji se bavi proučavanjem i očuvanjem kulturnog nasljeđa ovog kraja, a prva postavka datira još iz 1895. godine. U Prijedoru se nalazi i Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" koja je osnovana 1864. godine, a organizator je brojnih političkih i književno-naučnih tribina.

Više informacija na: www.visitprijedor.com i www.prijedorgrad.org

 

Tvrđava - Doboj Doboj ima povoljan geografski položaj a nalazi se na 146m nadmorske visine na lijevoj obali rijeke Bosne između ušća rijeka Usore i Spreče u Bosnu.

Na području Doboja evidentirano je 62 spomen-obilježja, a na dominantnoj lokaciji u parku smještena je spomen-kosturnica žrtvama svjetskog rata. Dobojska tvrđava potiče iz 13. vijeka i nalazi se u samom centru grada. Predstavlja turističku atrakciju i značajan je kulturno-istorijski spomenik pod zaštitom države.

U Doboju se nalazi parna lokomotiva koja čuva sjećanje na popularni voz Ćiro koji je uskotračnom prugom prolazio kroz Doboj u periodu od februara 1879. do marta 1968. godine.

Jedan od najrazvijenijih vidova turizma na području Doboja jeste manifestacioni turizam. Kalendar manifestacija broji 32 značajne kulturno–umjetničke, sportske, privredne, gastronomske i vjerske tradicionalne manifestacije koje iz godine u godinu postaju sve kvalitetnije i posjećenije.

Više informacija na: www.posjetidoboj.bawww.doboj.gov.ba

  
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9163939
Imamo 181 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму