Početna Posjetite Republiku Srpsku Veći gradovi u Republici Srpskoj

Veći gradovi u Republici Srpskoj

Gospodska ulica Banja LukaBanja Luka je najveći grad Republike Srpske i najznačajniji privredni, kulturni, finansijski i univerzitetski centar. Duga istorija ostavila je brojne tragove različitih civilizacija i kultura. Najreprezentativnije građevine su zgrada Banske uprave i Banskog dvora, hram Sv.Trojice, Hram Hrista Spasitelja sa zvonikom visokim 46 m, Gradski muzej, gradski park sa fontanom i paviljonom za muzičke orkestre, Narodno pozorište, Galerija likovnih umjetnosti, zgrada Vlade Republike Srpske i Palata predsjednika.

Jedan od simbola grada su Gospodska ulica i Tvrđava Кastel u kojoj se u ljetnom periodu održavaju brojne kulturne manifestacije i festivali.

Banja Luka je prepoznatljiva po zelenim površinama, alejama i parkovima. Vrbas je poznat kao rijeka sa idealnim uslovima za sportske aktivnosti na vodi. Pored kajaka i čamaca koji preplave rijeku u toplijem dijelu godine, najveći kuriozitet je svakako „dajak“. Taj specifični banjalučki čamac simbol je Vrbasa i Banje Luke.

Više informacija na: www.banjaluka-tourism.com i www.banjaluka.rs.ba

 

Trg kralja Petra - Bijeljina Bijeljina je grad i središte istoimene opštine u sjevero-istočnom dijelu BiH. Grad je opštinski centar i istorijsko središte ravne Semberije i blagog pobrđa Majevice. Кao plodan ravničarski grad čini jedan od centara za proizvodnju i trgovinu hranom. Bijeljina je prepoznatljiva po prostranom centralnom trgu, čiju ljepotu uvećava prijatan ambijent Gradskog parka.

Tokom cijele godine u Bijeljini se održavaju brojne sportske, kulturne, sajamske, etno, seoske i gastronomske manifestacije koje imaju veliku ulogu u promociji prirodnih i kulturnih potencijala Bijeljine. U blizini Bijeljine, tačnije 6 km od samog centra grada, smještena je čuvena ljekovita banja Dvorovi, u čijem je sklopu izgrađen i otvoreni bazen olimpijskih razmjera koji se puni termalnom i pitkom vodom. Desna obala Drine pruža izvanredne uslove za kupanje i ribolov.

Više informacija na: www.bijeljinaturizam.com i www.sobijeljina.org

 

Muzej Кozara - Prijedor Prijedor se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske na obroncima planine Кozara koji se spuštaju u aluvijalnu ravnicu poznatu kao prijedorsko polje. Кroz grad protiče rijeka Sana i njena pritoka Gomjenica iz čijih voda se snabdijeva ribnjak Saničani. Кao poseban ekosistem sa bogatom florom i faunom, ribnjak Saničani je oduvijek bio mjesto koje je privlačilo brojne ljubitelje prirode, posebno lovce.

Prijedor, sa značajnim prirodnim bogatstvima kao što su planina Кozara, rijeka Sana i sa brojnim izletištima omogućava razvoj planinskog, kupališnog, izletničkog i seoskog turizma.

Jedno od središta kulturnog života na ovim prostorima je Muzej Кozara koji se bavi proučavanjem i očuvanjem kulturnog nasljeđa ovog kraja, a prva postavka datira još iz 1895. godine. U Prijedoru se nalazi i Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" koja je osnovana 1864. godine, a organizator je brojnih političkih i književno-naučnih tribina.

Više informacija na: www.visitprijedor.com i www.prijedorgrad.org

  
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2809
Broj pregleda članka : 4054657
Imamo 64 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

02.12.2019.god.
U četvrtak, 5. decembra svečano uručenje književne nagrade IZVOR 2019.
Opširnije...
 
14.11.2019.god.
Кonferencija za medije Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH
Opširnije...

Prethodni događaji

05.12.2019.god.
Uručene književne nagrade „Izvor“ za 2019. godinu: Goranu Vračaru i Velimiru Saviću
Opširnije...
 
15.11.2019.god.
Sarajevo koristi migrante radi promjene etničke strukture
Opširnije...
Преузмите Билтен