Sport

El. pošta Štampa PDF

Sport Republike Srpske je organizovan u skladu sa Zakonom o sportu u Republici Srpskoj (''Službeni glasnik RS'', br. 4/02, 66/03, 73/08 i 102/08).

U Republici Srpskoj postoji 35 sportskih saveza i 6 sportskih saveza lica sa invaliditetom. Do sada je registrovano oko 900 sportskih organizacija širom Republike Srpske.

Pripreme i sportski kampovi organizuju se u nekim od centara u RS kao što su Trebinje, Jahorina, Tjentište, Teslić, Banja Luka i dr. Najpoznatiji sportski kampovi koji doprinose edukaciji i sportista i trenera u RS su: Ljetna škola sporta - kamp u Trebinju, Košarkaški kamp „Three points“ na Jahorini i Košarkaški kamp „Dejan Bodiroga“ u Trebinju.

Takmičenja

Sportisti Republike Srpske koji su ostvarili značajan rezultat za odlazak na balkanska, evropska, svjetska takmičenja, te mediteranske i Olimpijske igre u olimpijskim sportovima, članovi su reprezentacije BiH. Bosna i Hercegovina je imala pet olimpijaca na Zimskim olimpijskim igrama „Vankuver 2010“, i svih pet su sportisti iz Republike Srpske.

U 2016. godini na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru Republika Srpska je imala tri učesnika, i to: Tatjana Đekanović – streljaštvo, Mihajlo Čeprkalo – plivanje i Lucija Kimani – atletika.

Prirodni i ljudski resursi su omogućili Republici Srpskoj uspješnu organizaciju velikih međunarodnih takmičenja u 2009. godini, kao što su: Svjetsko prvenstvo u raftingu, Evropsko prvenstvo u karateu i Svjetsko prvenstvo u kuglanju.

U Republici Srpskoj u 2010. godini organizovana su tri velika takmičenja: Balkansko prvenstvo u kajak kanuu za juniore/ke i seniore/ke (Banja Luka), Balkansko prvenstvo u odbojci za juniorke (Banja Luka) i Balkansko prvenstvo u džudou za seniore/ke (Trebinje).

U 2012. godini na Olimpijskim igrama u Londonu Republika Srpska je imala dva učesnika, i to: Ivana Ninković – plivanje i Lucija Kimani – atletika.

Najuspješniji sportski događaji za Republiku Srpsku u 2013. godini, bili su: Evropsko odbojkaško prvenstvo za kadete u Laktašima, Evropsko padobransko prvenstvo i Svjetski padobranski kup u Banjoj Luci, Svjetski kup ICF u kajak-kanuu na divljim vodama „Banja Luka – Vrbas 2013“, Međunarodni rukometni TV turnir šampiona „Doboj 2013“ i Međunarodna biciklistička trka Banja Luka – Beograd.

U Republici Srpskoj u 2014 najuspješniji sportski događaji bili su: Biciklistička trka „Banjaluka – Beograd“, Evropsko prvenstvo za juniore u kajaku i kanuu na divljim vodama „Banjaluka - Vrbas 2014“ i Međunarodni plivački miting „22. april“ u Banja Luci.

Najuspješniji sportski događaji za Republiku Srpsku u 2015. godini, su bili: FIS trka „Jahorina“, ATP Challanger „Banjaluka“, Vidovdanska trka „Brčko“, Međunarodni plivački miting „Banja Luka“, Biciklistička trka „Banja Luka-Beograd“, Kajak kanu klub „Vrbas“ Banjaluka - Evropsko prvenstvo za seniore u kajaku i kanuu na divljim vodama „Banjaluka – Vrbas“, Rafting klub „Kanjon“ Banja Luka – Evropsko prvenstvo u raftingu „Banja Luka – Vrbas“, UG „Međunarodni rukometni TV turnir šampiona“ Doboj - 47. i „Međunarodni rukometni TV turnir šampiona Doboj“.

U Republici Srpskoj u 2016 najuspješniji sportski događaji bili su: FIS trka „Jahorina“, ATP Challanger „Banjaluka“, Međunarodni fudbalski turnir „Fudbal frends'' – Foča, 53. Međuopštinske omladinske sportske igre „Rogatica“, Kajak kanu klub „Vrbas“ Banjaluka – Svjetsko prvenstvo za seniore u kajaku i kanuu na divljim vodama „Banjaluka, – Vrbas“, UG 48. „Međunarodni rukometni TV turnir šamiona Doboj “, 20. Vidovdanska trka „Brčko“, Međunarodna biciklistička trka „Banjaluka-Beograd“, FK „Proleter JP“ Bijeljina – Turnir prijateljstva.

U 2017. godini Ministarstvo je podržalo finansijski i organizaciono nekoliko značajnih međunarodnih sportskih manifestacija koje su održane u RS:

* Glas Srpske a.d. Banjaluka – 63. Izbor 10 najboljih sportista Republike Srpske,
* Smučarsko planinarsko društvo „Jahorina“ Pale - FIS KUP „Jahorina 2017“,
* FK „Sutjeska“ Foča – Međunarodni fudbalski turnir „Fudbal frends“,
* 53. Međuopštinske omladinske sportske igre ''Rogatica 2016'',
* Trkački rekreativni klub „TRK“ Banja Luka – 3. Mtel banjalučki polumaraton,
* Džu Džicu savez Republike Srpske – Evropsko prvenstvo za seniore „Banja Luka 2017“,
* UG „Međunarodni rukometni TV turnir šamiona“ Doboj - 49. Međunarodni rukometni TV turnir šamiona „Doboj 2017“,
* Atletski klub „Brčko“ Brčko – 21. „Vidovdanska trka“,
* Biciklistički klub „BSK“ Banjaluka - Međunarodna biciklistička trka „Beogad – Banjaluka“.

Male olimpijske igre Republike Srpske kao najmasovnije takmičenje Republike Srpske, uspješno su realizovane 2016/2017. godini, a kroz sam sistem u vidu četiri nivoa takmičenja: školsko, opštinsko, regionalno i republičko takmičenje, direktno ili indirektno učestvovalo je oko 90.000 učenika osnovnih i srednjih škola Republike Srpske. Učenici su se takmičili u šest sportova i to: mali fudbal, košarka, odbojka, rukomet, atletika, sportska gimnastika i šah. Radi popularizacije, ali i regionalne zastupljenosti školskog sporta, završna republička finala Malih olimpijskih igara Republike Srpske su održana u pet gradova: Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta je šestnaesti put organizovalo Ljetnu školu sporta Republike Srpske. Većina sportskih saveza Republike Srpske je organizovala školu sporta u Trebinju, s tim da su određeni savezi, u skladu sa specifičnostima sportske grane, svoje programske aktivnosti održali na drugim lokacijama širom Republike Srpske (Trebinje, Jahorina, Bijeljina, Doboj, Banja Luka, Gradiška, Sokolac, Gacko).

Cilj Škole sporta je rad sa mladima, sportsko usavršavanje i upoznavanje istih sa najnovijim trenažnim dostignućima. U okviru svake smjene Škole sporta, organizovana su i stručna predavanja za sve učesnike na temu „Savremeni pristupi prevenciji i liječenju sportskih povreda i najnoviji trendovi u borbi protiv dopinga“.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta je finansiralo kompletan smještaj i ishranu (sedmodnevni boravak) za 1.500 sportista iz Republike Srpske, njihovih trenera i predavača, te 50 sportista (mladi teniseri, stonoteniseri, džudisti, plivačii vaterpolisti) iz Srbije.

Prvi put u okviru Ljetne škole sporta učestvovali su mladi šahisti iz Šahovskog kluba „Savremenik“ iz Sankt Peterburga.

I u 2017. godini izvršena je dodjela stipendija perspektivnim sportistima, sportistima sa invaliditetom i potencijalnim olimpijskim kandidatima. Ukupno je dodijeljene 74 stipendije od čega: 54 stipendija perspektivnim sportistima, 10 stipendija sportistima lica sa invaliditetom i 10 stipendija potencijalnim olimpijskim kandidatima.

Cilj ove aktivnosti je vrednovanje postignutih sportskih rezultata perspektivnih sportista, sportista sa invaliditetom i potencijalnih olimpijskih kandidata u prethodnoj godini, kao i podsticanje za dalje napredovanje i usavršavanje u oblasti sporta.

U skladu sa Memorandumom o saradnji u oblasti sporta i omladinske politike između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske potpisani su Protokoli o saradnji između Vaterpolo saveza Srbije i Vaterpolo saveza Republike Srpske, između Kuglaškog saveza Srbije i Kuglaškog saveza Republike Srpske, između Biciklističkog saveza Srbije i Biciklističkog saveza Republike Srpske i streljačkog i karate saveza.

Više o sportu u Republici Srpskoj pogledajte na:

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 2546
Broj pregleda članka : 3174657
Imamo 63 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

18.03.2019.god.
Nedelja Daunovog sindroma Beograd – Banja Luka
Opširnije...
 
06.03.2019.god.
Tribina „Referendum o secesiji BiH '92. i stvaranje Republike Srpske – 27 godina kasnije“
Opširnije...

Prethodni događaji

19.03.2019.god.
Bošnjak: Stvarati što bolje uslove za lica sa Daunovim sindromom
Opširnije...
 
08.03.2019.god.
Održana tribina „Referendum o secesiji BiH '92. i stvaranje Republike Srpske – 27 godina kasnije“
Opširnije...
Преузмите Билтен