Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржани Петровдански завичајни сабор и Вече Републике Српскe
Ел. пошта Штампа ПДФ
14.07.2021.год.
Одржани Петровдански завичајни сабор и Вече Републике Српскe
Петровдански завичајни сабор и Вече Републике Српске одржани су 11.07.2021. године на Палићу, у организацији Завичајне заједнице „Република Српска“ Суботица. Представништво Републике Српске у Србији од оснивања Завичајне заједнице „Република Српска“ из Суботице, подржава све њене активности и програме које реализују у функцији афирмације Републике Српске у Србији и јачања међусобне сарадње Републике Српске и Србије.

Петровдански завичајни сабор и Вече Р. Српскe одржани у Суботици

Спортски терени на Палићу окупили су  осам екипа које су се надметале у малом фудбалу и боћању. Потом су учесници одмерили снаге у вишебоју традиционалних дисциплина – бацање камена с рамена, претезање штапа и скок у даљ из места. Најмлађи су се такмичили у скакању у џаковима.

Наташа Алексић, чланица Градског вијећа за спорт и омладину отворила трећи по реду сабор

Петровдански завичајни сабор, трећи по реду, отворила је Наташа Алексић, чланица Градског већа за спорт и омладину.

- Овакве манифестације чувају традицију и сваке године када је будете организовали и преносили на вашу дjецу, старе игре и обичаји неће бити заборављени. Сигурна сам да ће дуго трајати – поручила је Наташа Алексић. – Сви учесници су већ побjедници јер су ту да чувају традицију а само тако заједно можемо да опстанемо и да нас буде што више.

Нешто касније, у сали новоизграђеног Студентског одмаралишта на Палићу, одржано је седмо Вече Републике Српске.

Стеван Бакић, градоначелник Града Суботице поздравио присутне на отварању сабора

Присутне је поздравио градоначелник Стеван Бакић, поручујући да овај догађај заузима своје место у календару нарочито важних свечаности Града Суботице.

- Ове године славили смо један вијек од првог насељавања наших људи са српских простора Босне и Херцеговине у околину града. Они су, заједно са солунским јунацима из других српских крајева, на празним ливадама подигли Вишњевац и Нови Жедник, као и Бачко Душаново и Мишићево, који су настали нешто касније - рекао је градоначелник Бакић. - Долазили су наши људи и после Другог свјетског рата али никада тежег срца него од 1990. до 1995. године. Тешко искуство напуштања својих огњишта ублажила је Суботица својим гостопримством. Наш град је данас дом многим успјешним људима поријеклом из Републике Српске, који се труде да очувају и ојачају своје везе са завичајем али и да га повежу са градом у којем живе. Посебно нас радује што све више младих са тих простора студира баш у Суботици и узима учешћа у раду завичајних удружења.

Мирослав Каран, предсједник Скупштине ЗЗ „Република Српска”

По ријечима Мирослава Карана, председника Скупштине ЗЗ „Република Српска”, ова организација је основана 2014. године и уз много турбуленција успјела је да уради многе ствари.

- У јуну прошле године преселили смо се у нове просторије, основали драмску секцију за најмлађе, покренули бесплатне додатне часове за ђаке који то не могу себи да приуште… - истакао је Каран. – Становништва из Републике Српске има јако пуно на територији цијелог Сјевернобачког округа. Наше удружење броји око 3.500 чланова, али их има доста више. Битно је да сви заједно његујемо нашу богату традицију којом можемо да се поносимо. Република Српска и Србија никада нису биле одвојене, ми осјећамо то заједништво, а граница је само маргина коју морамо да прелазимо сваки пут. Надам се да ће што више људи из Суботице посјетити Републику Српску и обрнуто и да ћемо и тако јачати наше везе.

Спортски терени на Палићу окупили су велики број такмичара у разним спортским дисциплинама

Извор: portal Subotica.com

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3441
Број прегледа чланка : 13207433
Имамо 168 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.11.2022.год.
Фестивал студенских позоришта „Кестенбург 2023“
Опширније...
 
17.11.2022.год.
Састaнак о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

25.11.2022.год.
Отварање фестивала „Кестенбург“ 19. фебруара у Београду
Опширније...
 
19.11.2022.год.
Срби имају законску могућност и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму