Национални паркови

Националне паркове Српске карактерише изузетна љепота природе са разноликошћу пејзажа, питомим долинама, густим шумским комплексима, пашњацима и многим другим природним вриједностима.

Споменик - Национални парк Козара

Национални парк Козара је смјештен у срцу планине Козаре. За љубитеље планинарења, скијања, лова и шетњи, Козара је незаобилазно одредиште. Централним дијелом планине, на заравњеном платоу надморске висине распона од 700-800 м, доминира подручје Мраковица.

 

Мраковица представља Меморијалну зону изграђену 1972. године у знак сјећања на борце и народ Поткозарја који су  изгубили живот у Другом свјетском рату.

Козарачки крај је богат културом која чува традицију и народне обичаје који су се стварали вијековима на овом подручју. Одлике овог краја су специфична пјесма „ојкача“, народна ношња, народне игре, кулинарство и традиционалне активности у пољу.

Љубитељима скијања на располагању је скијашка стаза дуга 800 м, школа скијања, ски-опрема и два ски-лифта, а постоји и могућност ноћног скијања. Уз скијање, гостима су на располагању и уређене пјешачке стазе.

Више информација на: www.npkozara.com

 

Споменик - Национални парк Сутјеска Национални парк Сутјеска проглашен је националним парком 1962. године. Смјештен је у југоисточном дијелу Републике Српске. Обухвата подручје планина Маглић (највиши врх Републике Српске и Босне и Херцеговине 2.386 м/нв), Волујка и Зеленгоре, укључујући и природни резерват прашуму Перућицу (1.219 хектара нетакнуте природе). Љепоту парка чине и планинска глечерска језера Зеленгоре, која су због своје атрактивности изузетан туристички мотив овог предјела, а позната су још као и горске очи. Велико богатство које датира од прије 700 година чине надгробни споменици, стећци.

Народ овог поднебља се бавио сточарством о чему свједоче катуни-љетна сточарска насеља. И данас сточари овог краја, по вјековној традицији, изгоне и чувају стоку у вријеме љетног периода.

Из новије историје својом особеношћу доминира споменик из Другог свјетског рата који свједочи о бици на Сутјесци. Споменик је смјештен у меморијалном комплексу Тјентиште у коме посјетиоци могу обићи спомен собу "Битке на Сутјесци" (1943).

Сваке године бројни љубитељи природе могу уживати у традиционалним манифестацијама. Најпосјећеније су оне које промовишу природне љепоте ових крајеве, а то су Видовдански поход на Маглић и језера Зеленгоре.

Више информација на: www.npsutjeska.net

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16246917
Имамо 172 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму