Национални паркови

Националне паркове Српске карактерише изузетна љепота природе са разноликошћу пејзажа, питомим долинама, густим шумским комплексима, пашњацима и многим другим природним вриједностима.

Споменик - Национални парк Козара

Национални парк Козара је смјештен у срцу планине Козаре. За љубитеље планинарења, скијања, лова и шетњи, Козара је незаобилазно одредиште. Централним дијелом планине, на заравњеном платоу надморске висине распона од 700-800 м, доминира подручје Мраковица.

 

Мраковица представља Меморијалну зону изграђену 1972. године у знак сјећања на борце и народ Поткозарја који су  изгубили живот у Другом свјетском рату.

Козарачки крај је богат културом која чува традицију и народне обичаје који су се стварали вијековима на овом подручју. Одлике овог краја су специфична пјесма „ојкача“, народна ношња, народне игре, кулинарство и традиционалне активности у пољу.

Љубитељима скијања на располагању је скијашка стаза дуга 800 м, школа скијања, ски-опрема и два ски-лифта, а постоји и могућност ноћног скијања. Уз скијање, гостима су на располагању и уређене пјешачке стазе.

Више информација на: www.npkozara.com

 

Споменик - Национални парк Сутјеска Национални парк Сутјеска проглашен је националним парком 1962. године. Смјештен је у југоисточном дијелу Републике Српске. Обухвата подручје планина Маглић (највиши врх Републике Српске и Босне и Херцеговине 2.386 м/нв), Волујка и Зеленгоре, укључујући и природни резерват прашуму Перућицу (1.219 хектара нетакнуте природе). Љепоту парка чине и планинска глечерска језера Зеленгоре, која су због своје атрактивности изузетан туристички мотив овог предјела, а позната су још као и горске очи. Велико богатство које датира од прије 700 година чине надгробни споменици, стећци.

Народ овог поднебља се бавио сточарством о чему свједоче катуни-љетна сточарска насеља. И данас сточари овог краја, по вјековној традицији, изгоне и чувају стоку у вријеме љетног периода.

Из новије историје својом особеношћу доминира споменик из Другог свјетског рата који свједочи о бици на Сутјесци. Споменик је смјештен у меморијалном комплексу Тјентиште у коме посјетиоци могу обићи спомен собу "Битке на Сутјесци" (1943).

Сваке године бројни љубитељи природе могу уживати у традиционалним манифестацијама. Најпосјећеније су оне које промовишу природне љепоте ових крајеве, а то су Видовдански поход на Маглић и језера Зеленгоре.

Више информација на: www.npsutjeska.net

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9129640
Имамо 178 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму