Почетна Посјетите Републику Српску Градови у Републици Српској

Градови у Републици Српској

Господска улица Бања ЛукаБања Лука је највећи град Републике Српске и најзначајнији привредни, културни, финансијски и универзитетски центар. Дуга историја оставила је бројне трагове различитих цивилизација и култура. Најрепрезентативније грађевине су зграда Банске управе и Банског двора, храм Св.Тројице, Храм Христа Спаситеља са звоником високим 46 м, Градски музеј, градски парк са фонтаном и павиљоном за музичке оркестре, Народно позориште, Галерија ликовних умјетности, зграда Владе Републике Српске и Палата предсједника.

Један од симбола града су Господска улица и Тврђава Кастел у којој се у љетном периоду одржавају бројне културне манифестације и фестивали.

Бања Лука је препознатљива по зеленим површинама, алејама и парковима. Врбас је познат као ријека са идеалним условима за спортске активности на води. Поред кајака и чамаца који преплаве ријеку у топлијем дијелу године, највећи куриозитет је свакако „дајак“. Тај специфични бањалучки чамац симбол је Врбаса и Бање Луке.

Више информација на: www.banjaluka-tourism.com и www.banjaluka.rs.ba

 

Трг краља Петра - Бијељина Бијељина је град и средиште истоимене општине у сјеверо-источном дијелу БиХ. Град је општински центар и историјско средиште равне Семберије и благог побрђа Мајевице. Као плодан равничарски град чини један од центара за производњу и трговину храном. Бијељина је препознатљива по пространом централном тргу, чију љепоту увећава пријатан амбијент Градског парка.

Током цијеле године у Бијељини се одржавају бројне спортске, културне, сајамске, етно, сеоске и гастрономске манифестације које имају велику улогу у промоцији природних и културних потенцијала Бијељине. У близини Бијељине, тачније 6 км oд самог центра града, смјештена је чувена љековита бања Дворови, у чијем је склопу изграђен и отворени базен олимпијских размјера који се пуни термалном и питком водом. Десна обала Дрине пружа изванредне услове за купање и риболов.

Више информација на: www.bijeljinaturizam.com и www.gradbijeljina.org

 

Музеј Козара - Приједор Приједор се налази у сјеверозападном дијелу Републике Српске на обронцима планине Козара који се спуштају у алувијалну равницу познату као приједорско поље. Кроз град протиче ријека Сана и њена притока Гомјеница из чијих вода се снабдијева рибњак Саничани. Као посебан екосистем са богатом флором и фауном, рибњак Саничани је одувијек био мјесто које је привлачило бројне љубитеље природе, посебно ловце.

Приједор, са значајним природним богатствима као што су планина Козара, ријека Сана и са бројним излетиштима омогућава развој планинског, купалишног, излетничког и сеоског туризма.

Једно од средишта културног живота на овим просторима је Музеј Козара који се бави проучавањем и очувањем културног насљеђа овог краја, а прва поставка датира још из 1895. године. У Приједору се налази и Народна библиотека "Ћирило и Методије" која је основана 1864. године, а организатор је бројних политичких и књижевно-научних трибина.

Више информација на: www.visitprijedor.com и www.prijedorgrad.org

 

Тврђава - Добој Добој има повољан географски положај а налази се на 146м надморске висине на лијевој обали ријеке Босне између ушћа ријека Усоре и Спрече у Босну.

На подручју Добоја евидентирана су 62 спомен-обиљежја, а на доминантној локацији у парку смјештена је спомен-костурница жртвама свјетског рата. Добојска тврђава потиче из 13. вијека и налази се у самом центру града. Представља туристичку атракцију и значајан је културно-историјски споменик под заштитом државе.

У Добоју се налази парна локомотива која чува сјећање на популарни воз Ћиро који је ускотрачном пругом пролазио кроз Добој у периоду од фебруара 1879. до марта 1968. године.

Један од најразвијенијих видова туризма на подручју Добоја јесте манифестациони туризам. Календар манифестација броји 32 значајне културно–умјетничке, спортске, привредне, гастрономске и вјерске традиционалне манифестације које из године у годину постају све квалитетније и посјећеније.

Више информација на: www.posjetidoboj.ba и www.doboj.gov.ba

  
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9164960
Имамо 170 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму