Почетна Активности Институционална сарадња

Институционална сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

У оквиру јачања и унапређивања институционалне сарадње између Републике Српске и Србије, а у складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије, Представништво подстиче и развија сарадњу између органа, организација и институција Републике Српске и Републике Србије и настоји да успоставља сарадњу на регионалном и локалном нивоу. Такође, сарађујемо са дипломатским и конзуларним представништвима и другим организацијама, са вјерским заједницама и хуманитарним организацијама у Републици Србији.


Активности Представништва на пољу институционалне сарадње за 2020. годину

Пријем поводом Дана Републике Српске у Београду

Представништво ће шести пут организовати свечани пријем поводом обиљежавања Дана Републике Српске и дана проглашења првог Устава Републике Српске, који ће се одржати у Скупштини града Београда 28. фебруара, на дан проглашења првог Устава Републике Српске. На пријем ћемо, као и ранији година, позвати највише представнике Републике Србије и Републике Српске, Српске православне цркве, припаднике дипломатског кора, министре и народне посланике скупштина Србије и Српске, истакнуте личности из свијета науке, културе и умјетности Републике Српске и Србије, представнике вјерских заједница, привреднике и друге јавне личности Београда и Србије. Поред медијске промоције Републике Српске, обиљежавање Дана Републике представља добру прилику за непосредније разговоре о унапређењу сарадње и његовање добрих односа са представницима органа и институција Републике Србије, најуспјешнијим привредницима и представницима из установа културе и других области. Овим поводом ће бити припремљен пригодан умјетнички програм и коктел.

 

Развијање и унапређење институционалне сарадње

У складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије Представништво подстиче и развија сарадњу између органа, организација и институција Републике Српске и Републике Србије, те настоји да успоставља  сарадњу на регионалном и локалном нивоу. У остваривању ових циљева активности Представништва ће бити усмјерене на:

а) подршку у имплементацији споразума, протокола и меморандума о сарадњи  које су потписали органи и институције Републике Српске и Србије
Представништво ће наставити активности у циљу пружања подршке реализацији потписаних споразума, меморандума и протокола о сарадњи у складу са захтјевима потписника појединих докумената. Настојаћемо да иницирамо и координирамо потписивање нових докумената у циљу учвршћивања институционалних веза Републике Српске и Србије.

б) послове  за потребе Координационог тијела
Представништво је задужено да обавља стручне и административно-техничке послове за потребе Координационог тијела за усмјеравање активности у спровођењу Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије, у складу са Одлуком о образовању овог тијела од седам чланова (међу којима је и директор Представништва), а која је усвојена 7.11.2008. године на сједници Вијећа за сарадњу. У ове послове укључиваћемо се у складу са захтјевима  Координационог тијелa.

в) Организовање радионица за запослене из ресорних министарстава Републике Српске и Србије
Као што смо и раније истицали, сматрамо да би организовање радионица за запослене у ресорним министарствима Републике Српске и Србије био добар и користан вид сарадње у оквиру којих би се размјењивала знања и стечена искуства на истим и сличним пословима. Уколико се не успије постићи договор о организовању посјета запослених, иницираћемо организовање вебинара - онлајн састанака који се одржавају преко интернета као добру алтернативу која уједно смањује трошкове организовања радионица. Наравно, спровођење ових  активности зависи од спремности ресорних министарстава Републике Српске и Србије да се у њих укључе.

г) Сарадња са дипломатским и конзуларним представништвима и другим организацијама
Као и до сада, сарађиваћемо са дипломатским и конзуларним представништвима која имају сједиште у Београду, односно Србији, када се укаже потреба за тим. Наставићемо добру сарадњу са Амбасадом Босне и Херцеговине у Београду. По потреби оствариваћемо сарадњу са хуманитарним, невладиним и  другим организацијама.

 

Послови за потребе Кабинета предсједника Републике Српске и Сената РС

Представништво ће и у 2020. години обављати одређене административно-техничке послове за потребе предсједника Републике Српске, односно његовог Кабинета, у складу са постављеним захтјевима,  а у оквиру остваривања сарадње са институцијама Републике Србије. За потребе Сената Републике Српске и даље ћемо вршити организационо-техничке послове (одлазак на сједнице Сената и друго) за чланове овог тијела који живе у Србији.

 

Организација посјета и учешћа наших представника на скуповима у Србији, као и  посјета из Србије Републици Српској

Као и претходних година, Представништво ће организовати посјете представника Владе, министарстава и других субјеката из Републике Српске органима и институцијама, пословним заједницама и привредним субјектима у Републици Србији, те координирати припреме за учешће наших предстваника на значајним састанцима и сусретима, научним симпозијумима, регионалним конференцијама и скуповима који се одржавају у Београду, односно Србији. 
Такође, настојаћемо да иницирамо и организујемо долазак привредника, представника пословних асоцијација и других субјеката из Србије у Републику Српску, као и представника страних компанија и представништава других земаља који покажу интерес за успостављање сарадње са субјектима у Републици Српској.


Реализацију и информације о овим активностима можете пратити у рубрици Актуелности.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3269
Број прегледа чланка : 10033291
Имамо 217 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.12.2021.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор
Опширније...
 
15.12.2021.год.
Почела студентска конференција „Мост“
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму