Почетна Активности Научно-техничка сарадња

Научно-техничка сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Сарадња у научно-техничкој области произилази првенствено из примјене протокола и меморандума потписаних између ресорних министарстава, института, факултета и других институција у овој области, а посебно Протокола о сарадњи у области науке и технологије између Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства науке и технологије Републике Српске, односно Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Споразума о билатералној научној сарадњи које су потписале Академија наука и умјетности Републике Српске и Српска академија наука и уметности.


Активности Представништва на пољу научно-техничке сарадње за 2020. годину

Праћење примјене потписаних докумената из научно-техничке области и подршка научним радницима

Представништво ће и у 2020. години пратити примјену потписаних докумената. Исто тако, Представништво ће и у наредној години наставити рад на иницирању потписивања нових докумената у овој области. Као и до сада, Представништво ће пружати подршку учешћу научних радника и интелектуалаца из Републике Српске на научним конференцијама, скуповима, трибинама и сличним манифестацијма у Републици Србији.

 

Организовање научних конференција и тематских скупова

У сарадњи са академијама наука и умјетности Србије и Републике Српске, Институтом за истраживање српских страдања у XX вијеку, Евроазијским безбједносним форумом, Београдским форумом за свет равноправних, порталом „Све о Српској“, као и другим релевантним научним институтима, високошколским установама, организацијама и медијима у Србији и Републици Српској, Представништво ће организовати или подржати више научних скупова и округлих столова:

  • Скуп о Сребреници

У свјетлу најновијих британских докумената који доказују да није постојао план Војске Републике Српске за заузимање Сребренице и да су напад испровоцирали браниоци енклаве у околна српска села, Представништво планира да организује скуп о ратним збивањима у овом крају БиХ. Одржавање једног оваквог скупа поготово је важно поводом  25. годишњице обиљежавања лажног геноцида, јер можемо да очекујемо поновно покретање медијске кампање усмјерене на сатанизацију Републике Српске, па можда чак и наметањe закона о забрани порицања геноцида, што је Високи представник и најавио крајем 2019. године. На скупу би учествовали стручњаци који се овим проблемом баве са правног, историјског и политичког становишта. Потенцијални партнери су Евроазијски безбједносни форум, портал „Све о Српској“ и неки од београдских института.

  • Округли сто „Људски губици припадника српског народа током ратних сукоба 1992-1995. године у БиХ“

У сарадњи са Институтом за истраживање српских страдања у XX вијеку планиран је округли сто на тему „Људски губици припадника српског народа током ратних сукоба 1992– 1995. у БиХ“.

  • Округли сто „Босна и Срби у доба бана Кулина“

У организацији Историјског института Београд, Одјељења друштвеник наука Академијe наука и умјетности Републике Српске и Представништва Републике Српске у Србији планирано је одржавање округлог стола на тему „Босна и Срби у доба бана Кулина“. Округли сто би имао за циљ да систематизује постојећа и понуди нова сазнања о раздобљу владавине бана Кулина, те да их приближи широј јавности. Фокус би био усмјерен на значај Кулинове владавине и важност његове повеље Дубровчанима као првог сачуваног ћириличног владарског документа, као и на Кулинове односе са првим Немањићима и на вјерске, друштвене и политичке прилике у другој половини XII и почетком XIII вијека. Тематски оквир: Повеља бана Кулина, црквене прилике, односи са Немањићима, државност и идентитет Рашке и Боснеу Кулиново доба.

  • Округли сто „Стање српске нације данас“

У организацији Београдског форума за свет равноправиних и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, планиран је округли сто на тему „Стање српске нације данас“.  О овој теми, која се приоритетно односи на Србе у региону, говорило би 20-ак излагача из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Хрватске и Албаније. Излагачи би своје реферате у широј форми доставили организатору прије почетка округлог стола. Излагања би се након округлог стола објавила као посебан зборник радова. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3441
Број прегледа чланка : 13207997
Имамо 171 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.11.2022.год.
Фестивал студенских позоришта „Кестенбург 2023“
Опширније...
 
17.11.2022.год.
Састaнак о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

25.11.2022.год.
Отварање фестивала „Кестенбург“ 19. фебруара у Београду
Опширније...
 
19.11.2022.год.
Срби имају законску могућност и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму