Почетна Активности Привредна сарадња

Привредна и економска сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Један од наших основних задатака је подстицање и развој сарадње у области привреде и коришћења природних ресурса, тј. унапређења економске сарадње у свим сегментима. У том циљу Представништво ради на: сталном подстицању непосредне сарадње између привредних субјеката из Републике Српске и Србије, промоцији привредних потенцијала Републике Српске, подстицању директних улагања у Републику Српску и подстицању извоза из Републике Српске.


Активности Представништва на пољу привредне и економске сарадње за 2020. годину

Пројекат „Подриње"

Представништво Републике Српске у Србији, које има улогу координатора оперативних активности на пројекту „Подриње“, наставиће и у 2020. години активности везане за реализацију усвојеног Акционог плана Програма развоја Подриња 2018-2022 у складу са препорукама носиоца пројекта - Министарства привреде и предузетништва Републике Српске и Министарства привреде Републике Србије.

Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Пројекат „Подстицај међусобне сарадње и промоција привредних субјеката из Републике Српске и Србије“

Овај пројекат Представништво реализује већ неколико година путем веб-сајта са циљем да повеже компаније које су заинтересоване за успостављање и проширивање сарадње са фирмама и компанијама из Републике Српске које желе да пласирају своје производе и услуге на тржиште Србије или да у Србији нађу пословног партнера. У 2020. години у оквиру новог веб-сајта ажурираћемо презентације постојећих фирми и иницирати пријављивање нових компанија да се представе у електронском каталогу на овај начин. У реализацију овог пројекта требало би да се укључе и привредне коморе и ресорна министарства Републике Српске и Републике Србије.

Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Промоција природних и привредних потенцијала и подршка предузећима

У оквиру овог задатка обављаћемо слиједеће активности:


а) На инцијативу и приједлог општине и/или привредног субјекта промовисаћемо развојне пројекте и организоваћемо појединачне промоције предузећа у циљу привлачења страних инвеститора и упознавања са понудом роба и услуга из Републике Српске.
б) Посебну пажњу посветићемо промоцији природних и привредних потенцијала Републике Српске на новом веб-сајту Представништва који планирамо израдити у 2020. години. У оквиру рубрике „У фокусу“ и даље ћемо објављивати  јавне позиве и друге материјале које нам доставе општине или други субјекти из Републике Српске.
в) У зависности од испољених интереса и потреба, као и до сада, пружаћемо подршку нашим предузећима приликом успостављања сарадње са привредним субјектима у Србији, те давати информативну и техничко-организациону помоћ у вези са њиховим учешћем на пословним форумима, промотивним скуповима, конфернцијама и сличним догађајима. У овим активностима нарочито ћемо подстицати непосредну сарадњу малих и средњих предузећа, прије свега оних који би кандидовали заједничке пројекате за финансијску подршку из фондова Европске уније или неких других фондова.

 

Подстицање произвођача из Србије за улагања у Републику Српску

Представништво ће кроз разговоре и директне контакте са произвођачима у Србији, сугерисати и подстицати их да у производним погонима у Републици Српској организују производњу својих робних марки. На овакав начин допринијело би се запошљавању радника и развоју привреде Републике Српске, а произвођачи из Србије би обезбиједили бољи пласман својих производа и на тржишту Федерације БиХ, прије него отварањем представништава својих фирми у Федерацији БиХ што је до сада била честа пракса.

 

Праћење и рјешавање проблема са којима се сусрећу привредници из Србије приликом пословања у Републици Српској

Представништво ће и даље настојати да иницира рјешавање проблема које имају привредници из Србије приликом пословања у Републици Српској и о томе обавјештавати ресорна министарства и привредне коморе Републике Српске и Србије и пружати подршку субјектима који нам се директно обрате за помоћ у рјешавању конкретних проблема. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3269
Број прегледа чланка : 10033042
Имамо 145 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.12.2021.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор
Опширније...
 
15.12.2021.год.
Почела студентска конференција „Мост“
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму