Почетна Активности Просвјетна сарадња

Просвјетна сарадња и сарадња са младима

Ел. пошта Штампа ПДФ

У циљу унапређења просвјетне сарадње, Представништво ради на подстицању сарадње између школа и факултета и других образовних институција из Републике Српске и Србије, као и на повезивању младих из Републике Српске и Србије.


Активности Представништва на пољу просвјетне сарадње и сарадње са младима за 2020. годину

Пројекат Стручна пракса и усавршавање студената

Представништво је и ранијих година успјешно реализовало пројекат „Стручна пракса и усавршавање студената“ у оквиру којег смо за студенте из Републике Српске организовали успјешну стручну праксу у институцијама и компанијама у Србији. Представништво ће у 2020. години организовати стручну праксу за другу групу студената фармације Медицинског факултета из Бањалуке на Институту „Др Јосиф Панчић“ у Београду. То ће уједно бити и девета група студената која ће у оквиру дугорочног пројекта Представништва „Стручна пракса и усавршавање студената“  обавити праксу у Србији.

 

Светосавски књижевни конкурс и Светосавски ликовни конкурс

Представништво од 2003. године подржава и учествује у спровођењу већ традиционалних Светосавског књижевног и ликовног конкурса који сваке године расписује Друштво „Свети Сава“ за све ученике основних и средњих школа из Србије, Републике Српске и дијаспоре. Сваке године ђаци из Републике Српске освајају награде на овим конкурсима. Представништво ће и у 2020. години подржати и учествовати у организовању свечаног уручивања награда на ова два конкурса.

 

Интернационална музичка манифестација „Београдски Шопен фест“

„Београдски Шопен фест“ (БШФ) је интернационална културно-образовна манифестација, коју од 2012. године организује уметничко удружење „Креартива“, са Музичком школом „Станковић“ као домаћином, и Амбасадом Републике Пољске у Београду као генералним спонзором, уз подршку Секретаријата за културу града Београда, градске општине Врачар, РЦ Београд – Стари град и Представништвом Републике Српске у Србији. Ова манифестација (раније Шопенијада) популарише класичну музику, представљајући стваралаштво једног од највећих композитора Фредерика Шопена. Као интернационална професионално – стручна манифестација, БШФ окупља превасходно музичку омладину и представнике струке, стручну музичку јавност, еминентне госте из Србије, региона  и иностранства, али и све љубитеље музичке умјетности. Представништво ће и у 2020. години подржати организовање ове манифестације у којој учествују и ученици, студенати и професори музичких школа и академија из Републике Српске.

 

Пријем за најбоље матуранте средњих школа у Србији и Републици Српској

Фондација Престолонасљедника Александра II за образовање сваке године организује пријем за најбоље ученике на којем додјељује похвалнице и поклоне ђацима генерације свих средњих школа у Србији. Уз  подршку и помоћ Представништва Републике Српске у Србији, већ пету годину за редом на овом догађају учествују и најуспјешнији ученици из Републике Српске. Представништво ће, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, организовати да, и у 2020. години, овом догађају присуствују најбољи ученици завршних разреда средњих школа из Републике Српске.

 

Сарадња са студентским организацијама Републике Српске и Србије

Представништво ће и у 2020. години подстицати сарадњу и повезивање студентских организација Републике Српске и Србије и пружати подршку заједничким пројектима који настану као резултат такве сарадње, а који су у циљу афирмације вриједности из Републике Српске и Србије. Такође, Представништво ће пружати подршку студентским организацијама из Републике Српске приликом њихових организованих посјета Међународном сајму књига и/или другим образовним и културним институцијама у Београду и Србији са циљем успостављања и учвршћивања сарадње младих из Републике Српске и Србије.

 

Реализацију и информације о овим активностима можете пратити у рубрици Актуелности.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3269
Број прегледа чланка : 10033013
Имамо 145 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.12.2021.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор
Опширније...
 
15.12.2021.год.
Почела студентска конференција „Мост“
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму