Почетна Активности Социјална и здравствена заштита

Сарадња у области социјалне и здравствене заштите

Ел. пошта Штампа ПДФ

Представништво обавља послове и задатке који се односе на унапређење и развој сарадње у области социјалне и здравствене заштите између Републике Српске и Србије. У том смислу, Представништво обавља послове који се односе на:

  • остваривање права лица која се здравствено и социјално збрињавају у Србији и
  • у области борачко-инвалидске заштите дио послова који се односи на кориснике личних и породичних права који живе у Србији, уз координацију рада и сарадњу са надлежним министарствима, општинским органима управе и другим институцијама Републике Српске и Србије.

Активности Представништва на пољу социјалне и здравствене заштите за 2020. годину

Послови у области борачко-инвалидске заштите

Представништво мјесечно доставља податаке за обрачун Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и то ће чинити и у наредној години. Наведени подаци се односе на кориснике који своја права у области борачко-инвалидске заштите остварују преко Представништва.
Укупан број личних и породичних права које корисници који живе у Србији остварују Представништва по прописима Републике Српске је 3.603 (до 31.12.2019. године), од тога су:
  • лична права укупно 3.236, и то: 2.587 права бораца, 608 права ратних војних инвалида и 41 права цивилних жртава рата;
  • породична права укупно 367, и то: 28 права чланова породице умрлог војног инвалида, 315 права чланова породице погинулог борца, 22 права породице цивилних жртава рата и 2 корисника посебних мјесечних примања.
Преко  Представништва права из области борачко-инвалидске заштите остварујe укупно 3.473 корисника. У 2019. години из општина у Републици Српској достављено је 407 нових списа.
Као и до сада Представништво ће сваког мјесеца преузимати обрачун из информационог система Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, припремати и ажурирати спискове корисника личне и породичне инвалиднине, вршити прерачунавање износа обрачунатих у КМ у одговарајуће износе у еврима у којима се врши исплата и њихово достављање у банку. Представништво ће водити евиденцију и о новим корисницима и припремати сву неопходну документацију која је потребна да би корисници оставрили своја права, те бити у контакту са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите и општинским органима борачко-инвалидске заштите Републике Српске, и према потреби са одговарајућим институцијама Републике Србије.

 

Тематски скуп - рјешавање проблема остваривања права на здравствену заштиту

Представништво ће и у наредној години наставити настојања да се ријеше проблеми остваривања права на здравствену заштиту са којима се суочавају држављани Републике Српске који већи дио године живе у Србији, првенствено студенти који студирају у Србији и пензионери који су имали избјеглички статус, а сада имају двојно држављанство и личну карту Србије и не желе да одјаве пребивалиште из БиХ, јер имају имовинска потраживања у Федерацији. Први проблем се огледа у томе да студенти док су на школовању у Србији имају право само на хитну здравствену заштиту, док се у другом случају, да би остварили право на здравствену заштиту у Србији, у Фонду здравствене заштите Републике Србије се од пензионера захтијева одјава из Федерације. Будући да у Федерацији потражују имовину пензионери се не могу одрећи личне карте из Федерације. У сарадњи са представницима Министарства здравља Републике Србије, Завода за здравствено осигурање Републике Србије, Завода за социјално осигурање Србије, Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фонда за здравствено осигурање Републике Српске, Представништво ће наставити залагање да се покушају ријешити наведени проблеми и организује тематски скуп о наведеној проблематици.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3269
Број прегледа чланка : 10033261
Имамо 249 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.12.2021.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор
Опширније...
 
15.12.2021.год.
Почела студентска конференција „Мост“
Опширније...

Претходни догађаји

11.01.2022.год.
Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива
Опширније...
 
23.12.2021.год.
Награда „Извор“ припала Биљани Станисављевић и Весни В. Радовић
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму