Почетна Актуелности Претходни догађаји Бањалучки студенти фармације започели праксу у Институту „Јосиф Панчић“
Ел. пошта Штампа ПДФ
17.06.2019.год.
Бањалучки студенти фармације започели праксу у Институту „Јосиф Панчић“

Шеснаесторо студената четврте године фармације Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци стигло на дводневну едукацију и стручно усавршавање у Институт „Јосиф Панчић“

У оквиру реализације пројекта Представништва Републике Српске у Србији „Стручна пракса и усавршавање студената“, 16 студената четврте године фармације бањалучког Медицинског факултета налази се на дводневној едукацији и стручном усавршавању у Институту за љековито биље „Јосиф Панчић“ у Београду.

Студенте у Институту „Јосиф Панчић“ у Београду примио је помоћник директора за сектор науке проф. др Небојша Менковић

Студенти су данас започели праксу у овом институту, гдје их је, заједно са делегацијом бањалучког Медицинског факултета, коју предводи доц. др Ирена Касагић-Вујановић и доц. др Жарко Гагић, примио помоћник директора овог института за сектор науке проф. др Небојша Менковић.

Шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић присуствовао је пријему бањалучких студената у Институту „Јосиф Панчић“

Пријему бањалучких студената присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, који је рекао за СРНУ и РТРС да је ова сутентска пракса резултат споразума о међусобној сарадњи који је Медицински факултет у Бањалуци потписао са Институтом „Јосиф Панчић“.

Он је подсјетио да Представништво сваке године организује долазак студената са универзитета из Бањалуке и Источног Сарајева у Београд на праксу, у оквиру програма јачања институционалне сарадње у образовању и повезивања образовног система Српске са установама, институцијама и привредним субјектима у Србији.

„Данас ће 16 студената Медицинског факултета из Бањалуке видјети шта је Институт „Јосиф Панчић“, и да оно што су учили, виде у пракси. Студенти ће бити у прилици да науче много тога што ће им користити у даљем образовању, али и раду", додао је Цицовић.

Рукводилац студијског програма фармације на Медицинском факултету у Бањалуци доц. др Ирена Касагић - Вујановић

Рукводилац студијског програма фармације на Медицинском факултету у Бањалуци доц. др Ирена Касагић - Вујановић је рекла да је ова пракса од великог значаја за студенте фармације, јер ће, поред теоријског знања, сада стећи и стручну едукацију.
„Обићи ће плантаже, научити нешто о стручном руковању биљакама, о плантажном узгоју биљака, процесу екстракције, израде капсула, сирупа, крема, гелова са биљним састојцима, али и о контроли квалитета готових прозвода", рекла је доц. др Касагић - Вујановић.
Доц. др Касагић - Вујановић је навела, да је ова посјета битна и за научно-истраживачку сарадњу, као и за постодипломске студије на Медицинском факултету у Бањалуци, те додала да се шири научно-истраживачки рад са Институтом „Јосиф Панчић“.

Бањaлучки студенти фармације на пракси у Институту „Јосиф Панчић“ у обиласку лабораторије

Проф. др Небојша Менковић је рекао да Институт „Јосиф Панчић“ сарађује са Медицинским факултетом у Бањалуци на изради препарата од дивљег нара, који дјелује на метаболички синдром, односно хипертензију, дијабет, антиканцер, хиперлипидемију /повећане масноће у крви/.

„Фармаколлошка анализа се ради у Бањалуци, али то иде добро, први резултати су охрабрујући. Надамо се да ћемо ускоро имати, већ крајем године, конкретне резултате. Неће бити у питању само капсула, него читава палета нових производа на бази коре дивљег нара, поријеклом из Берковића, /Херцеговина, Република Српска/ и у Црној Гори. Та истраживања су дуготрајна", додао је проф. др Менковић.

Он је додао да ће студенти фармације из Српске видјети комплетан процес истраживања од почетне фазе развоја фитопрепарата, као и аналитичке инструменте, који се користе у том процесу, а у Панчеву ће видјети фармацеутске погоне, гдје се раде препарати од чајева, тинктура, екстраката, капсула, таблета, гелова и масти. 

У плану је да се осим обиласка Ботаничке баште, сутра у Ваљеву организује и екскурзија на планини Маљен, а у сриједу, 19. јуна, студенти се враћају за Бањалуку. 

Након упознавања са дјелатношћу Института, према програму едукације, планиран је обилазак производног погона у Панчеву и упознавање са комплетним процесом производње и контроле квалитета сировина и производа од љековитог биља.

Едукација студената Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци у Институту „Јосиф Панчић“ резултат је споразма о пословно-техничкој сарадњи који су, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, двије инстуције потписале 16. јуна 2017. године у Београду.

Институт „Јосиф Панчић“ постоји 70 година, а оснивач Института 15. маја 1948. године био је академик Јован Туцаков.

Представништво Републике Српске у Србији од 2011. године, у сарадњи са државним универзитетима у Републици Српској и инстуцијама, компанијама и медијским кућама у Србији реализује пројекат „Стручна пракса и усавршавање студената“, а бањалучки студенти фармације су осма група студената из Републике Српске која ће обавити праксу у оквиру овог пројекта.

Извор: Срна

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16244288
Имамо 166 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму