Почетна Актуелности Претходни догађаји У Србији обиљежен Дан Републике и 29 годишњица од доношења првог Устава Републике Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
01.03.2021.год.
У Србији обиљежен Дан Републике и 29 годишњица од доношења првог Устава Републике Српске

Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Р. Српске и Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији, гости у студију поводом обиљежавања Дана Републике и 29 година од доношења првог Устава Р. Српске

Синоћ (28.02.2021) обиљежен је 9. јануар Дан Републике и дан доношења првог Устава Републике Српске традиционалним пријемом, који је ове године приређен у телевизијском студију у форми колажне емисије, у организацији Представништва Републике Српске у Србији.

Емисија под називом „За сва времена”, почела је извођењем химни Републике Српске и Србије, емитована је на првом програму Радио-телевизије Републике Српске, на другом програму Радио-телевизије Србије и на још 41 локалној и регионалној телевизији у Србији.

Пригодна обраћања у форми укључења имали су Жељка Цвијановић предсједник Републике Српске, Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, Ана Брнабић, предсједник Владе Србије, Никола Селаковић, министар спољних послова Србије, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и драмски умјетник Тихомир Станић.

Гости у студију били су: министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Наступ Гудачког састава Бањалучке филхармоније са солистима, сопраном, Мињом Шукало и баритоном, Синишом Пајићем

Гледаоци су могли да виде и пригодан културно-умјетнички програм, као дио ТВ-пријема, са глумцима Народног позоришта Републике Српске Николином Фригановић и Жељком Еркићем и музички програм Гудачког састава Бањалучке филхармоније са солистима сопраном Мињом Шукало и баритоном Синишом Пајићем.

Гости пријема су били сви они који су код својих кућа на телевизији пратили овогодишњу прославу у Србији 9. јануара Дана Републике и 28. фебруара, дана када је усвојен први Устав Републике Српске.

Република Српска обиљежава 9. јануар Дан Републике, јер је тог датума 1992. године  у миру основана Републике Српска под првобитним називом Српска Република БиХ, а први Устав донесен је 28. фебруара 1992. године и он је био темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић је рекла да је изузетно важна сарадња Српске и Србије и да је то можда најприроднија веза у политичком, економском и уопште друштвеном смислу, те да је угодно знати да је увијек могуће ослонити се на Србију.

Цвијановић је навела да је, у оквиру цијелог низа конкретних пројеката и видова сарадње, посебно важна чињеница да Српска и Србија већ неколико година заједнички обиљежавају одређене значајне датуме њихове прошлости.

- Мислим да је то само додатни начин да се више зближимо, али исто тако и да покажемо колико постоји и функционише то наше заједничко и дјеловање и јединство - рекла је Предсједница и нагласила да је за Републику Српску важно да се Србија развија, јер су њени снага и моћ увијек гаранција и за Републику Српску да живи у миру и да може да се развија и да има некога на кога може да се ослони, те додала и да је исто тако сигурна да је за Србију важна, јака и стабилна Република Српска.

- И због тога ми заједно радимо и опредијељени смо да јачамо нашу стабилност, али и да све наше генерације које ће доћи у будућности, и ми сами, развијамо и стварамо претпоставке да се оне развијају у миру и стабилности - рекла је Цвијановић.

Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да је први Устав Републике Српске донесен у тренутку када у БиХ још није било оружаних сукоба и да је одражавао политичку вољу српског народа и жељу да има независну Републику Српску и да је то одражавало политичку вољу српског народа, представљену преко његових политичких представника из различитих политичких партија који су се окупили и усвојили тај устав.

- Послије одлуке о оснивању Републике Српске, доношење Устава је најзначајнији и политички и правни акт који једна држава у настајању може и треба да има - рекао је Додик и додао: - Доношење Устава је показало да се зна шта се ради и да је у том погледу формирање Републике Српске имало свој континуитет: од одлуке о њеном оснивању, преко Устава, па до законске регулативе која је требало да регулише све друге односе.

Додик је оцијенио да би, посматрано из садашње перспективе, без тога демократски капацитет Републике Српске био снажно угрожен и да доношење Устава као најдемократскији чин једне земље, нико не може да угрози, поготово што су у томе учествовали различити представници политичких партија, тадашње и власти и опозиције.

Додик је истакао да је тада, иако опозиционар, био дио укупних српских напора да се конституише Република Српска и да Република Српска егзистира у државно-правном и територијалном смислу.

- Данас када погледам, тешко би могли без тога да прођемо кроз много ствари. Вјероватно у рату и преговорима који је требало да се воде на успостављању мира, легитимитет не би био снажан, као што је био, да није било таквих аката. Све то је дио континуитета и настанка Републике Српске - навео је Додик.

Ана Брнабић, предсједница Владе Републике Србије

Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић честитала је свима у Републици Српској дан када сви заједно, са Србијом, обиљежавају 29 година од доношења првог Устава Републике Српске, те оцијенила да јединство Србије и Српске никада није било упитно.

- Изузетно је важно и значајно што смо почели заједно да обиљежавамо наше националне празнике - рекла је Ана Брнабић и додала да је то јединство институционализовано од 2014. године када је Александар Вучић постао прво премијер Србије, а онда се наставило када је постао и предсједник Србије.

Према њеним ријечима, Србија и Српска заједно обиљежавају важне датуме, имају сарадњу на дјелу у оквиру различитих заједничких пројеката.

- Коначно имамо и један заједнички празник, не само Србије и Српске, него и свих Срба где год живјели, а то је 15. септембар, Дан националног јединства, слободе и националне заставе. И ове године ћемо га адекватно обиљежити. Видјећемо како ће то моћи због епидемије вируса корона - додала је Брнабићева и нагласила - Једино сви ми, јаки, задовољни и стабилни, можемо да обезбиједимо другачију и бољу будућност за све грађане на овом подручју.

Никола Селаковић, министар спољних послова Републике Србије

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић је рекао да Србија поштује територијални интегритет БиХ, са којом гради најбоље могуће односе, али Републику Српску искрено воли и наставиће да помаже свој народ западно од Дрине, не наносећи било коме другом штету.

- Политичка ситуација је таква да ми живимо у две различите државе, али и у Републици Српској и у Србији већински живи наш српски народ. Када ме питате колико је важна сарадња, то је као да сте ме питали да ли је добро да браћа сарађују, да браћа говоре и да ли је добро да живе у братској љубави. Наравно да јесте - рекао је Селаковић и истакао да Србија и Српска, као што су заједнички обиљежиле Сретење, Дан државности Србије, тако обиљежавају и Дан уставности Републике Српске, јер је на такав начин Република Српска наставила да баштини државотворну свијест о значају права и правног устројства коју је утемељио још Милош Велики 1835. године, али и сви потоњи српски владари који су доносили важне Уставе за српску државу и историју.

Министар Селаковић је посебно нагласио: - Од великог је значаја то што су својевремено предсједник тада Владе, данас предсједник Републике Александар Вучић и тада предсједник Републике Српске, а данас српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик покренули заједничко обиљежавање оних датума који указују на догађаје и личности из наше историје који су заиста важан елемент нашег националног идентитета, националне свијести и културе сјећања, која изузетно важно и озбиљно судјелује у изградњи модерног српског идентитета и патриотизма.

Златан Клокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић је истакао значај да Србија буде лидер у региону, јер то значи стабилност за цијели регион, а самим тим и за Републику Српску и БиХ.

Он је рекао да су грађани Српске захвални Србији за све што за њих ради и радује га сваки њен успјех на било ком плану - привредном, економском, спортском, културном.

Клокић је рекао да је Споразум о специјалним и паралелним везама Српске и Србије из 2007. године био основа за даљу разраду сарадње двије републике.

Подршка Србије је увијек била, али уназад четири до пет година никада није била значајнија и конкретнија, о чему говоре чињенице да је Србија донирала Српској више од 70 милиона евра што кроз подршку буџету, што кроз разне пројекте у свим градовима и општинама Српске и шест у ФБиХ, са већинским српским становништвом.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић je, честитајући свим грађанима Републике Српске и руководству дан када је донијет први устав Републике Српске 28. фебруар, Милош Вучевић, истакао значај сарадње Републике Србије и Републике Српске у оквирима Дејтонског споразума, као и у контексту вјековних, породичних, културних и духовних веза, за које је рекао да су нераскидиве и да су преживјеле разне системе и државе, и ратне и мирнодопске периоде, као нешто што је надјачало све пријетње и силе.

- Данас смо суочени са новим изазовима, са изазовима везаним за борбу против  невидљивог непријатеља ковид 19 и можемо бити поносни какав је данас однос Републике Србије према свом народу и својим сународницима - казао је Вучевић истичући да је Србија гарант постојања Републике Српске у складу са Дејтонским споразумом, те да је спремна да помогне Републици Српској, прије свега њеним грађанима и здравственом систему.

Градоначелник Вучевић је рекао да су у Србији животно заинтересовани да грађани Републике Српске буду задовољни животом и да је зато Република Србија претходних година снажно инвестирала у образовни и здравствени систем Републике Српске али и на великим инфраструктурним пројектима, и да су у току радови на аутопуту ка Републици Српској, а пројектују се и будући путеви.

- Радује нас улагање у све центре Републике Српске, од Херцеговине па до Крајине и вјерујемо да ће се то наставити на интересу и на бољитак свих грађана Републике Српске. Сигуран сам да ћемо наставити да се боримо за бољи живот наших грађана - казао је Вучевић.

Тихомир Станића, глумац

Глумац Тихомир Станић је честитао грађанима Српске ове, али и све будуће празнике, те поручио да су у Београду поносни на оно што стварају глумци из Републике Српске.

Станић је подсјетио да је као афирмисан глумац у Београду дошао да игра у Народном позоришту Републике Српске, гдје је потом био и умјетнички директор, те да је знао да ће за младе глумце у Бањалуци јако значити да им доведе Светлану Бојковић, Петра Краља, Мишу Јанкетића, Властимира Ђузу Стојиљковића, да заједно са њима раде представе.

– Они су са таквом радошћу путовали у Бањалуку, осјећали су да раде нешто важно, да је то дио неке њихове животне мисије и успјели су. Уз њих су глумци Народног позоришта Српске израсли у озбиљне умјетнике и сада можемо на телевизији, филму, у позоришту да уживамо у њиховим дометима – рекао је Станић.

Он је додао да са поносом гледа серије у којима учествују глумци Републике Српске и да је толико срећан што су глумили у филму „Дара из Јасеновца”, наводећи да су му режисер тог филма Предраг Гага Антонијевић и сценариста Наташа Дракулић рекли да никада не би успјели да сниме тако квалитетан филм без глумаца као што су Сандра Љубојевић, Златан Видовић, Ања Станић, Николина Фригановић.

– Њихов допринос у том филму је огроман, да не причам о дјеци, о Биљани Чекић из Козарске Дубице која игра главну улогу – рекао је Станић.

Станић је поручио својим колегама у Српској да не морају да чекају никакве нове импулсе из Београда и да довољно знају и могу и већ полако постају оно што је била његова огромна жеља и идеја: да људи из Републике Српске понуде начин и пут и идеје које ће бити прихваћене у Београду.

– Не само да тако срдачно и с љубављу и пажњом прате све што стиже из Београда, него да знају да оно што они у Српској стварају је у Београду препознато као велики квалитет и нешто на шта су сви поносни – рекао је Станић.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је рекао да је ово седми пријем који поводом 9. јануара Дана Републике и 28. фебруара дана у којем је усвојен први Устав Републике Српске приређује Представништво у Србији, и да је због услова прописаних заштитом грађана од пандемије вируса корона, пријем организован у форми колажне тв емисије.

Цицовић је рекао да се посебно захваљује високим званицама који су својим изјавама допринијели да овај тв пријем буде на висини свих досадашњих, па и дјелотворнији, јер су гости пријема били сви који су емисију гледали: на првом програму РТРС-а, другом пограму РТС-а и на програмима 41 локалне и регионалне тв станице у Србији.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији је рекао да се својеврсним ТВ-пријемом Представништва на РТРС-у и РТС-у видјело да је сарадња Српске и Србије нешто што вриједи показати: да Србија и Српска заједно дефинишу све стратешке пројекте и да је српски народ јединствен.

- Имамо шта рећи, јер од највиших званичника и Српске и Србије увијек чујете да је најважније да ми у региону добро сарађујемо, да ми своју будућност видимо у изузетно успјешној регионалној сарадњи, јер сви тренутни пројекти који су регионалног типа и који се разматрају, као што је `мини-Шенген`, су дошли из нашег народа - нагласио је Цицовић.

Цицовић је нагласио да је изузетно важна сарадња Српске и Србије која је протеклих седам година на изузетно високом нивоу.

- Имајући у виду да будућност нашег народа зависи од тога колико ћемо квалитетно успјети да урадимо све што је наша обавеза, прије свега на очувању нашег националног идентитета, језика, културе, писма, вјере, и колико ћемо успјешно на најбољи начин да представимо јединство културног, етничког и језичког простора, толико ће и наша будућност на овим просторима бити извјесна - истакао је Цицовић.

Поводом 9. јануара Дана Републике и 29 година од доношења првог Устава Српске у Београду је у петак, 26. фебруара у прес центру УНС-а, одржана трибина на тему „Република Српска пред новим изазовима” коју је Представништво Републике Српске у Србији организовало заједно са Информативно-политичким порталом „Све о Српској”.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3100
Број прегледа чланка : 7340964
Имамо 180 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28..04.2021.год.
Документарни филм „Чувар части и поноса - Ђорђе Михаиловић“
Опширније...
 
27.04.2021.год.
Министар Петричевић сутра у Министарству привреде Србије са министарком Анђелком Атанасковић
Опширније...

Претходни догађаји

28.04.2021.год.
Атанасковић, Петричевић: Интензивирати реализацију раније договорених пројеката
Опширније...
 
25.04.2021.год.
Реиму побједа у Бањалуци и жута мајица
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму