Почетна Актуелности Претходни догађаји Министар Клокић се састао са Арно Гујоном
Ел. пошта Штампа ПДФ
16.03.2021.год.
Министар Клокић се састао са Арно Гујоном

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, разговарали су у Београду са в.д. директором Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арнo Гујоном.

Састанак у Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Министар Клокић је истакао опредјељење Владе Републике Српске да изађе у сусрет потребама наших људи који живе у иностранству и помогне им у очувању њиховог националног идентитета, да у наредном периоду обезбиједи неопходне услове за дубљу сарадњу са дијаспором, али и оснажи пословне везе са матицом. Министар је упознао Гујона о недавном формирању Одсјека за сарадњу са дијаспором у оквиру Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу, заједно са првим корацима који су учињени у том смјеру кроз израду Стратешког а ускоро и Акционог плана за сарадњу са дијаспором који ће дефинисати оперативне задатке и мјере за реализацију планираних циљева.

На састанку се разговарало о размјени искустава али и будућој сарадњи на заједничким активностима Републике Српске и Србије са дијаспором, нарочито на очувању и развоју духовне, националне и културне самосталности српског народа изван матице, те на економском и културном умрежавању, као и на очувању српског језика и ћириличног писма. Истакнута је потреба за допунским образовањем у дијаспори и посебно наглашен значај јединства дијаспоре као првог и најважнијег услова за очување националног идентитета, језика, писма, вјере и традиције.

Министар Златан Клокић и шеф Представништва Млађен Цицовић на састанку у Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону

Саговорници су се договорили да ће покренути иницијативу за потписивањем новог Меморандума о сарадњи између Владе Републике Српске и Владе Републике Србије ради јачања веза матице и припадника дијаспоре са територије Републике Србије и Републике Српске, као и иницијативу за израду заједничких уџбеника за дjецу дијаспоре. Такође, наглашена је потреба да се размотри могућност заједничког организовања догађаја и сусрета са дијаспором наизмјенично у Републици Српској и Србији у циљу подстицања бољег привредног повезивања Српске и Србије са дијаспором.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3126
Број прегледа чланка : 7677006
Имамо 158 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

16.06.2021.год.
Трибина „Српски идентитет“
Опширније...
 
15.06.2021.год.
Промоција књиге „Српско-руски, руско-српски односи“
Опширније...

Претходни догађаји

15.06.2021.год.
Библиотеци у Шиду поклоњене књиге за слијепе и слабовиде
Опширније...
 
14.06.2021.год.
Поклоњене књиге за слијепе и слабовиде библиотеци у Кикинди
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму