Почетна Актуелности Претходни догађаји Заједнички рад два министарства на припреми уџбеника за националне предмете
Ел. пошта Штампа ПДФ
09.04.2021.год.
Заједнички рад два министарства на припреми уџбеника за националне предмете

Делегација Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства просвјете и културе Р. Српске, на састанку у Београду

Први потпредсjедник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и министарка просвjете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарали су данас (09.04.2021.г.) у Београду о заједничком раду два министарства о припреми заједничких уџбеника за националне предмете – српски језик, историја и географија.

Министарка просвјете и културе Р. Српске Наталија Тривић и шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић са сарадницима

- Размотрили смо на који начин можемо да интензивирамо нашу сарадњу у вези са иницијативом предсjедника Републике Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва Милорада Додика о увођењу заједничких уџбеника за предмете од националног значаја. Важно је да сачувамо српски идентитет, ћирилицу и нашу историју, да исту историју и географију учимо и заједно учинимо све што можемо да се сачува српски идентитет, језик и писмо - рекао је Ружић.

Он је навео да ће се размотрити могућност да сви ови уџбеници буду на располагању читавој дијаспори, у оним школама гдје наши учитељи и наставници, у складу са одлукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, држе наставу на срском језику.

Министарка просвете и културе Р. Српске Наталија Тривић и први потпредсједник Владе Србије и министар просвјете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић

Министарка просвjете и културе Републике Српске Наталија Тривић оцијенила је да је данашњи састанак о увођењу националне групе предмета и припреми уџбеника био веома успјешан. Она је истакла да се разговарало о групи предмета од националног интереса - Српски језик, Историја и Географија, а кроз одређене међупредметне садржаје то ће се проширити на Музичко васпитање, Ликовно васпитање и предмет Природа и друштво за ниже разреде.

- Веома је важно да се на тај начин идентитети, како национални, тако и културни, српског народа са обје стране Дрине идентификују као једно, с обзиром на културу и традицију. Веома је важно да ученици основних и средњих школа имају могућност да о свим важним историјским и националним садржајима уче из истих уџбеника - рекла је Тривићева.

Тривићева је напоменула да су је новинари често питали да ли ће уџбеници бити идентични у смислу изговора, ијекавице или екавице, те указала да ће то бити прилагођено подручју гдје ученици живе.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3100
Број прегледа чланка : 7340787
Имамо 157 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28..04.2021.год.
Документарни филм „Чувар части и поноса - Ђорђе Михаиловић“
Опширније...
 
27.04.2021.год.
Министар Петричевић сутра у Министарству привреде Србије са министарком Анђелком Атанасковић
Опширније...

Претходни догађаји

28.04.2021.год.
Атанасковић, Петричевић: Интензивирати реализацију раније договорених пројеката
Опширније...
 
25.04.2021.год.
Реиму побједа у Бањалуци и жута мајица
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму