Почетна Актуелности Претходни догађаји Данас у Београду представљени пројекти „Херцеговачка кућа“ и „Крајишка кућа“
Ел. пошта Штампа ПДФ
22.07.2021.год.
Данас у Београду представљени пројекти „Херцеговачка кућа“ и „Крајишка кућа“

Данас је (22. јула) у Међународном прес центру Удружења новинара Србије, у организацији Представништва Републике Српске у Србији, Града Београда и Туристичке организације Београда одржана презентација пројеката „Херцеговачка кућа“ и „Крајишка кућа“.

Мирко Влачо

На промоцији су говорили: Мирко Влачо, самостални савјетник у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије, који је најавио је да се ради на томе да се пољопвривреда додатно развије и у Србији и Републици Српској тако да то произвођачима донесе додатну вриједност. "Управо су такви ови пројекти о којима данас говоримо, јер произвођачима дају шансу да купцима понуде најквалитетније што имамо", оцијенио је Влачо.

Миодраг Поповић

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић поручио је да ће учинити све да се "Kрајишка кућа" и "Херцеговачка кућа" што прије отворе у главном граду Србије. "То што ови пројекти нуде је изузетно значајно, јер ће обогатити и туристичку понуду Београда. Ово ће још брже и боље повезати Србију и Српску", сматра Поповић.

Млађен Цицовић

Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији рекао је да пројекти "Kрајишка кућа" и "Херцеговачка кућа" нису само представљање прехрамбених производа, већ и промоција културе и традиције народа у Српској. "Ова презентација је, прије свега, резултат разговора министара пољопривреде Србије и Републике Српске Бранислав Недимовића и Бориса Пашалића. Ови пројекти нас обавезују да промовишемо нашу туристичку привреду", истакао је Цицовић. Он је подсјетио да Српска и Србија већ имају заједничке туристичке производе и да заједно наступају на трећим тржиштима, што ће чинити и убудуће."Ми ћемо ова два пројекта подржати до краја, а то ће додатно приближити Српску и Србију, које никада нису имале тако добре односе као у посљедњих осам година", оцијенио је Цицовић, подсјетивши на заједничке инфраструктурне, енергетске и друге пројекте.

Веселин Дутина

Веселин Дутина, директор Аграрног фонда града Требиње прзентовао је пројекат „Херцеговачка кућа“ и истакао да је захваљујући овом пројекту малим пољопривредним произвођачима омогућено да своје артикле понуде широм региона. Према његовим ријечима, произвођачима је, захваљујући овом пројекту, омогућен сигуран пласман сира, пршута, меда и других препознатљивих производа из Источне Херцеговине, а добили су прилику и да прошире своје капацитете. Бренд "Херцеговачка кућа", која има продајне објекте у Требињу, Бањалуци и Источном Сарајеву, промовисан је на сајмовима у региону, али и у Европи и свијету. "Ни у најоптимистичнијим прогнозама нисмо мислили да ћемо имати три, а ускоро и четврти објекат, који ће бити отворен у Београду. Припремамо и отварање онлајн продавнице на територији БиХ", рекао је Дутина.

Драшко Илић

Драшко Илић, директор центра за развој пољопривреде и села града Бања Лука указао је да и Србија и Српска имају озбиљне ресурсе у пољопривреди, које треба искористити и запослити што више људи. Он је објаснио да је циљ Центра када је покренуо овај пројекат био да укључи што више домаћинстава из цијеле Kрајине, укључујући и општине у Федерацији БиХ са већинским српским живљем. "Та домаћинства су лансирала производе који су брендирани, здрави и квалитетни толико да се не би постиђели да их понудимо у Лондону и Паризу, а таква је и продавница `Kрајишка кућа`", истакао је Илић.

Ивана Булић

Ивана Булић, чланица центра за развој пољопривреде и села града Бања Лука презентовала је пројекат „Крајишка кућа“ и истакла да је „Крајишка кућа“ градска институција која је основана са циљем подршке пољопривредним произвођачима и развоју домаће пољопривредне производње. Она је истакла да је објекат "Kрајишке куће" обогатио туристичку понуду Бањалуке, јер туристи могу да купе нешто домаће и то понесу са собом. "`Kрајишка кућа` омогућила је произвођачима да пласирају више од 800 производа, а на полицама имамо богат асортиман, почев од домаћих ракија до сухомеснатих производа, џемова и козметике на природној бази", рекла је Булићева и додала да ће се све то ускоро наћи пред Београђанима.

Цијели ток презентације пројеката херцеговачке и крајишке куће можете видјети ОВДЈЕ.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9165266
Имамо 217 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму