Почетна Актуелности Претходни догађаји Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији
Ел. пошта Штампа ПДФ
15.09.2022.год.
Свечано затвoрена манифестација Дани Српске у Србији

Свечаности затварања Дана Српске у Србији у Српском народном позоришту присуствовали су: Златан Клокић, специјални изасланик Предсједника Р. Српске и министар за европске интеграције и међународну сарадњу, Иштван Пастор, председник скупштине АП Војводине, Игор Мировић председник Покрајинске владе Војводине, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретари и друге угледне званице из Србије и Р. Српске

У Новом Саду синоћ (14.09.2022.г.) је свечано затвoрена манифестација „Дани Српске у Србији“ током које су у претходних седам дана у десет градова приказани туристички, привредни, културни, научни, образовни и сви други потенцијали Републике Српске.

Свечаности у Српском народном позоришту присуствовали су: Златан Клокић, специјални изасланик Предсједника Републике Српске и министар за европске интеграције и међународну сарадњу, Иштван Пастор, председник скупштине АП Војводине, Игор Мировић председник Покрајинске владе Војводине, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајински секретари и друге угледне званице из Србије и Републике Српске.

Окупљенима су се обратили, Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске, Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, Златан Клокић, специјални изасланик Предсједника Републике Српске и Игор Мировић, председник Владе АП Војводине, који је затворио манифестацију бесједом.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је обраћајући се на затварању „Дана Српске у Србији“ да је овом манифестацијом потврђена искрена љубав српског народа са двије стране Дрине.

Цицовић је истакао да је Представништво Републике Српске у Србији овогодишњом манифестацијом потврдило и садржајну и солидарну сарадњу како највиших, тако и свих других институција Српске и Србије.

Он је додао да о успјеху ове манифестације најрјечитије говоре подаци колико су били посјећени програми у Београду, Краљеву, Крушевцу, Крагујевцу, Чачку, Нишу, Врању, Зрењанину, Суботици, као и колико је присутних вечерас на завршној свечаности „Дана Српске у Србији“ у Српском народном позоришту у Новом Саду.

„Организујући 10. јубиларну манифестацију све вријеме смо имали у виду жељу и обавезу да буде на нивоу на који нас обавезује свијетли јубилеј - 30 година Републике Српске", напоменуо је Цицовић.

Цицовић је истакао да је најважније у досадашњем раду Представништва Републике Српске у Србији рад на очувању језика и писма, српског писма, ћирилице, вјере православне, традиције и народног духовног блага.

Он је додао да су основни услов за све то слога, саборност и никад прече јединство што је чврста гаранција за мир, слободу, једнакост и сваки напредак у борби за бољи живот.

Цицовић је указао да се то остваривало кроз сарадњу Представништва са државним институцијама Србије, те институцијама културе и умјетности, са истакнутим ствараоцима у Србији, али и са завичајним удружењима грађана Србије који су рођени или су поријеклом из Републике Српске.

Имајући све то у виду, Цицовић је захвалио институцијама и људима у тим институцијама у Србији који су помогли Представништву да јасније и љепше представи лијепу и поносну Републику Српску.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је на свечаности затварања да је српски народ најјачи када је заједно и јединствен, те да Србија има чврст ослонац у братској Републици Српској, као што и Српска има у матици Србији.

"У нашој култури, традицији и вери је да волимо своју браћу, да не дирамо туђе, али да не дамо своје. Зато су слога и јединство дубоко у нашим коренима и уписани у наше гене", истакао је Вучевић.

Вучевић је рекао да су Срби из Панонске равнице стасавали са сјећањем на своје славне претке који су остварили вишевјековни сан о присаједињењу Војводине осталим српским земљама.

„Настављамо као завет за будућност да се боримо и помажемо свом народу где год да је, да будемо чврста брана сваком покушају да нас одвоје и разједине, да чувамо наше светиње, да никад не престанемо да се боримо за њих, да никада не дозволимо да се униште корени постојања нашег српског народа", нагласио је Вучевић.

Он је рекао да Србија има чврст ослонац у братској Републици Српској, као што Српска има у матици Србији и да зато Дрина није граница већ спона српског народа са обје обале ријеке.

У Новом Саду је, каже, више од 7.000 студената из Републике Српске и треба све учинити да се обезбиједи просперитет за генерације које долазе.

Вучевић је рекао да Срби можда нису бројчано велики народ, али су народ са великом историјом, која обавезује да никада не дозволе нове „Јасеновце, Јадовна, Глине, стратишта, `Олује`".

„Отаџбина је оно што спаја. Не смемо да дозволимо да нам понестане снаге да бринемо једни о другима јер само тако можемо опстати као народ, упркос свим претњама и изазовима са којима се суочава наш народ данас на Косову и Метохији, у Српској, у Црној Гори, Федерацији БиХ", рекао је Вучевић.

Он је истакао да Срби морају да буду јединствени и да буду снажно уз своју државу и државно руководство, као да морају сачувати мир и стабилност, а јачати економски.

Вучевић је подсјетио да Србија и Српска сутра обележавају 104 године од пробоја Солунског фронта и да ће заједно братски прославити Дан српског јединства, слободе и заставе.

„Српску тробојку носићемо са поносом увек и свугде. Нови Сад ће снажно подржавати и учествовати у програмима Републике Српске. Живела Република Српска, живела наша Србија", рекао је Вучевић.

Златан Клокић, изасланик Предсједника Р. Српске и министар за европске интеграције и међународну сарадњу

Манифестација „Дани Српске у Србији“ важна је за јединство и саборност српског народа с обје стране Дрине и значајан мост искрене сарадње Републике Српске и Србије, рекао је на затварању ове манифестације специјални изасланик предсједника Републике Српске Златан Клокић.

Клокић, који је министар за европске интеграције и међународну сарадњу, истакао је да су Република Српска и Србија одувијек имале добре односе, али да су посљедњих неколико година никад бољи.

„Заједно дефинишемо стратешке, инфраструктурне пројекте једнако важне за Републику Српску и Србију. Заједно припремамо програме за националну групу предмета у основном и средњем образовању. Заједно успостављамо културу сјећања и славимо Дан српског јединства и националне заставе", истакао је Клокић у обраћању у Новом Саду.

Он је захвалио присутнима што су овај скуп учинили још спектакуларнијим, а посебно је захвалио Представништву Републике Српске у Србији и шефу тог представништва Млађену Цицовићу, који је све ове године окупљао и истицао важност јединства.

Клокић је истакао да пуне сале на свим пројекцијама протеклих седам дана јасно приказују важност ове манифестације и колико она значи за Србе са обје стране Дрине, за њихово јединство и саборност.

Он је подсјетио да је 2013. године започета идеја да се Србији и њеним грађанима представи Република Српска и њени потенцијали, да је то сваке године рађено на нов и јединствен начин.

„Из скоро свих крајева Републике Српске представили смо културу, науку, просвјету, привреду, умјетност и нашу традицију", навео је Клокић.

Он је истакао је да ово један од мостова које заједно граде Српска и Србија стварајући још чвршће везе.

Игор Мировић, председник Владе АП Војводине

Председник Покрајинске владе Војводине Игор Мировић званично је затворио манифестацију „Дана Српске у Србији", те поручио да је народно јединство кључна ријеч за остваривање свих националних циљева и за побједу у свим борбама.

Мировић је истакао да на народном јединству инсистирају предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и Српска православна црква.

Мировић је указао да је садашње вријеме великих изазова, али да се Србија никада неће одрећи Косова и Метохије, тога да чврсто стоји иза Републике Српске и да сачува војну неутралност, као стратешко опредјељење.

„Смета им што Република Српска одолева све бесомучнијим нападима на њен статус, који је гарантован међународним Дејтонским споразумом, што њено руководство и народ нису хтели да устукну под претњама и уценама, што не крије своју љубав према Србији", закључио је он.

Мировић је рекао да су у темеље Републике Српске уграђени животи најбољих српских кћери и синова, а да је велику жртву дала и Србија која је била изложена санкцијама, уцјенама, притисцима, што је резултирало уништавањем дјела њене економије и смањивању потенцијала да у сваком моменту помогне свом народу преко Дрине.

Он је нагласио да се ова значајна манифестација затвара само формално, а да су много дубљи и трајнији смисао имају суштинске везе, подсјетивши и на оне кроз Споразум о специјалним и паралелним везама и споразум о сарадњи са Аутономном покрајином Војводином.

Концерт Здруженог симфонијског оркестра Народног позоришта Р. Српске из Бања Луке и Српског народног позоришта из Новог Сада, којим диригује Бранка Радошевић-Митровић

У умјетничком дијелу програма био је концерт Здруженог симфонијског оркестра Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке и Српског народног позоришта из Новог Сада, којим је дириговала Бранка Радошевић-Митровић.

Небојша Бабић баритон, Марија Награисаловић најмлађа солисткиња, Каролина Михајловић сопран и Биљана Ђуровић глумица и водитељ програма

Послије „Фантазије на српске теме“ Корсакова и „Крајишких скица“ Младена Јанковића, баритон Небојша Бабић, пјевао је „Арију кнеза Иве“ из опере „Кнез Иво од Семберије“ Исидора Бајића.

Сопран Каролина Михајловић изводила је „Арију Станке“ из опере „На уранку“ Станислава Биничког, док је чувену пјесму српске војске „Тамо далеко“ пјевала заједно са Бабићем.

Популарну пјесму „Не дам“ Горана Витића и Милице Досковић пјевала је најмлађа солисткиња Марија Награисаловић, која је изазвала овације публике, а симфонијски оркестар је, осим валцера из свите „Маскарада“ /према Љермонтову/ Арама Хачатурјана, извео и „Марш на Дрину“ Станислава Биничког.

Свечано затварање манифестације Дани Српске у Србији у Српском народном позоришту у Новом Саду

Манифестација „Дани Српске у Србији“, коју је организовало Представништво Републике Српске у Србији, одржана је од 8. до 14. септембра у 10 градова, у којима је представљена култура, умјетност, привреда, наука и просвјета Српске. Први пут манифестација „Дани Српске у Србији“ организована је 2013. године.

Видео извјештаје са свечаног затварања Дана Српске у Србији можете видјети ОВДЈЕ

Погледајте још један поглед на Дане Српске у Србији ОВДЈЕ

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3443
Број прегледа чланка : 13243710
Имамо 180 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

02.12.2022.год.
Промоција књига, филма и изложба о страдању деце у Републици Српској
Опширније...
 
24.11.2022.год.
Фестивал студенских позоришта „Кестенбург 2023“
Опширније...

Претходни догађаји

03.12.2022.год.
У Београду промовисане двије монографије о страдању дјеце у Српској током рата
Опширније...
 
25.11.2022.год.
Отварање фестивала „Кестенбург“ 19. фебруара у Београду
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму