Почетна Актуелности Претходни догађаји Срби имају законску могућност и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине
Ел. пошта Штампа ПДФ
19.11.2022.год.
Срби имају законску могућност и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине

Састaнак о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ

Срби из Федерације БиХ /ФБиХ/ имају законске могућности и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине и неопходно је да се активирају и онемогуће да њихова дједовина заувијек буде изгубљена, поручено је данас са састанка у Београду о проблематици уписа својине и рјешавању имовинских права Срба у ФБиХ.

Састанак је организовао Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону АП Вовјодине, у сарадњи са Удружењем Срба из општина Босанске Крајине у Федерацији БиХ

Предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је да је од 2018. године, када је овај проблем актуализован, поднесено 10.170 имовинских захтјева и нагласио да је веома важна информација да Срби имају законску могућност да врате своју имовину, чак и у оним катастарским општинама, гдје је завршено укњижавање.

Он је рекао да се грешке исправљају и изнио податак да је исправљена грешка и у случају имовине породице предсједника Србије Александра Вучића у Бугојну.

„Важно је да сваки Србин из ФБиХ надлежном суду пошаље допис са наведеним пребивалиштем, бројем телефона и разлог зашто шаље тај допис, односно да наведе да податке шаље да би они поступили у складу са чланом 71 Закона о земљишним књигама и да би се ушло у процедуру исравке грешке“, нагласио је Радановић.

Он је навео да ће потребан образац бити постављен на сајту „Српска земља“, гдје се налазе и сви остали потребни обрасци за покретање процедуре.

Радановић је рекао да је однос институција ФБиХ о питању српске имовине не само лош, него и малициозан.

„Њихова жеља није да се људи јављају. Ово је истина, није тешка ријеч“, додао је Радановић.

Састанку је присуствовао: Ђорђе Радановић, предсједник, одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ, Александар Ђедовац, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Милимир Вујадиновић, заменик председника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, Драган Дивјак, председник Удружења Срба из општина Босанске Крајине у Федерацији БиХ, Борислав Максимовић, савјетник у Представништву Р. Српске у Србији и други

Предсједник Удружења Срба из општина босанске Крајине у Федерацији БиХ Драган Дивјак, који је један од организатора састанка, поручио је да љубав према дједовини, право и осјећај припадања морају превладати безакоње и да Срби у ФБиХ морају остати господари над оним што им припада вијековима.

„Морамо да задржимо оно што су наши стари сачували вековима за нас.. у Дрвару, Грахову...", поручио је Дивјак.

Он је указао да Срби са простора ФБиХ данас плаћају данак свом немару и чињеници да на вријеме нису урађене оставинске расправе и позвао их да без одуговлачења уђу у тај процес.

Срби из ФБиХ надлежном суду треба да пошаљу допис са наведеним пребивалиштем, бројем телефона, а потребан образац ће бити постављен на сајту „Српска земља“

Предсједник Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону АП Војводине Александар Ђедовац поручио је да ће овај фонд и држава Србија наставити снажно да подржавају Србе, ма гдје да били, а посебно у ФБиХ.

Он је указао да је за избјегле, расељене и Србе из региона опредијељено два милиона евра и да ће сва удружења која окупљају Србе из ове категорије бити позвана на разговоре.

„Сигурно ћемо покушати посредством председника Србије, а и Владе Републике Српске, када буде формирана, да нам помогне у томе енергичније и јаче да покушамо у тим крајевима људима, повратницима да их економски оснажимо“, рекао је Ђедовац.

Он је замјерио оним удружењима која се нису одазвала данашњем састанку, поручивши да је неопходно да дјелују јединствено јер је ријеч о опстанку српског народа на том подручју.

Најављењно је да ће закључци са састанка бити достављени највишим институцијама Републике Српске и Србије.

Састанку су присуствовали представници 25 удружења, представници Срба из органа локалних власти у ФБиХ, као и Представништва Републике Српске у Србији, испред кога је присуствовао Борислав Максимовић, савјетник за развој и унапријеђење сарадње у просвјети, култури, умјетности и спорту.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3658
Број прегледа чланка : 16295573
Имамо 200 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

08.12.2023.год.
Представа „Милка и Неђо” 10. децембра у Београду
Опширније...
 
04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму