Бањски туризам

Подручје Републике Српске богато је изворима минералних, термалних и термоминералних вода, чија је издашност и љековитост позната још из доба Римљана. Ови благодетни извори коришћени су и у доба турске и аустроугарске владавине.

Данас на територији Републике Српске функционише неколико бања са релативно добром инфраструктуром за пружање услуга смјештаја, рекреације, одмора и здравственог туризма.

Бања Лакташи Терме Лакташи
Терме Лакташи смјештене су у долини ријеке Врбас у Лакташима. Љековитост воде позната је из још из античких времена. О позитивним својствима њене воде свједоче и писани њемачки документи који су лакташке природне изворе назвали „света водица“.
Терме Лакташи су идеално мјесто за припреме спортиста, семинаре, излете, рекреацију и одмор. Услуге смјештаја пружа хотел Сан и хостел Бања Лакташи. Посјетиоцима је доступна здравствена њега и wellnes-spa центар, а на располагању су и затворени и отворени базен са термоминералном водом, сауне, купке за лијечење и подводна масажа.

Љековита вода Терме Лакташи припада категорији калцијум магнезијум хидрокарбонатних угљенокиселих олигоминералних хомеотерми, температуре око 31оС. У анионско-катионском саставу доминирају јони калцијума и магнезијума који су веома  значајни за људски организам, као и хидрокарбонатни јони. Додатни квалитет представља количина раствореног угљен-диоксида од 1.25 г/л.

ИндикацијеТермоминерална вода Терме Лакташи користи се за лијечење болести локомоторног система, кардиоваскуларних болести, болести очију, нервних поремећаја, за третман геријатријских болести, као и за рекреацију и туристичке сврхе.

Више информација на: www.termelaktasi.com

 

Бања СлатинаБањски комплекс Слатина
Бањски комплекс у Слатини, који се налази 12 километара југоисточно од Бањалуке саставни је дио Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ Бања Лука, највеће и најугледније здравствене установе у областима физикалне медицине и рехабилитације, ортопедске хирургије и баромедицине у Републици Српској и БиХ. 2018. године, на локацији Слатина, Завод „Др Мирослав Зотовић“ је, у оквиру активности проширења капацитета, отворио нови смјештајни комплекс са терапијским центром. Повећањем терапијских и смјештајних капацитета, отворена је и могућност увођења нових услуга и програма промоције здравља и превенције болести као и услуга које спадају у домен здравственог туризма.
Богати извори термоминералне воде су вјероватно један од разлога да је ово подручје насељено од давнина, што потврђују и археолошка налазишта у околини бање и римски новчићи  пронађени у слатинском врелу. Да ову бању нису користили само Римљани свједоче и бројни налази који говоре о томе да су бању посјећивали грофови из Аустрије и барони из Мађарске. Предивно окружење и околина су богати културно-историјским насљеђем о чему свједочи постојање цркве-брвнаре у Малом Блашку, и у њеној непосредној близини споменик словенске глагољичне писмености-надгробна плоча из XIV вијека, откривена тек 1930-тих.

У непосредној близини Бање Слатине налази се шумски комплекс, парк-шума „Слатина” која је проглашена заштићеним подручјем са одрживим коришћењем природних ресурса. Поред већ препознатљивог кориштења љековите термоминералне воде и природног блата (пелоида), и слатинска шума се користити као природни ресурс не само за добробит пацијента Завода, него и свих грађана, посебно љубитеља природе и рекреативаца.

Вода у Бањи Слатини је добро минерализована (2,4 гр/л) калцијум и магнезијумом, хидрокарбонатна, сулфатна, угљенокисела (пХ вриједност 6,3) хипертермална, са температуром од 39 до 42,3oC.

Индикације: болести упалног, дегенеративног, ванзглобног реуматизма, стања послије повреда и траума (оперативно и неоперативно лијечених), стања послије оперативног лијечења дискус хернија кичменог стуба, узнапредовалих дегенеративних промјена кукова и кољена (након уградње “вјештачких зглобова”), код функционалних и органских обољења периферних артеријских крвних судова и других болести локомоторног система.

Више информација погледајте овдје.

 

Бања Мљечаница Бања Мљечаница
У природном амбијенту на сјеверозападним обронцима планине Козаре смјештена је Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију “Мљечаница” Козарска Дубица.

Специјална болница “Мљечаница” је опремљена за лијечење, дијагностику и рехабилитацију пацијената широког дијапазона болести, како у виду различите проблематике, тако и у виду саме тежине стања појединих пацијената. У склопу болнице се налази бунгаловско насеље које се састоји од 15 бунгалова, са 45 кревета распоређених у кругу болнице.

На овом подручју природни љековити извори са сумпорном водом били су познати од давнина. Тихо и мирно окружење омогућавају посјетиоцима идеалну прилику за опуштање и одмор, а у близини болнице налазе се и бројни културно-историјски споменици, међу којима је манастир Моштаница, који по предању датира из XII вијека и спомен подручје Доња Градина.

Сулфидна минерална вода по балнеолошкој класификацији припада магнезијум-калцијум-натријум-сулфидно сулфатним минералним водама. Температура воде је испод 15 ºС, припадајући тако групи хладних вода. Има стабилну неутралну пХ вриједност.

Индикације: реуматска обољења, неуролошка обољења, посттрауматска и постоперативна ортопедска стања, гинеколошка обољења, превенција и лијечење остеопорозе, обољења периферних крвних судова.

Више информација на: www.spamljecanica.com 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9129278
Имамо 177 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму