Почетна Посјетите Републику Српску Авантуристички-излетнички туризам

Авантуристичко-излетнички туризам

Рафтинг ТараНајзначајнији предјели са развијеном понудом авантуристичког туризма су токови и окружење ријека Таре и Врбаса које омогућавају комбинацију разних спортских активности. Сплаварење, алпинизам, параглајдинг, кањонинг, пјешачење, слободно пењање, бициклизам, и наравно рафтинг. Ова спортска дисциплина на нашим ријекама узима све више маха у жељи бројних авантуриста и спортиста да на овај начин упознају ћуд ријеке и љепоту природе.

У мају 2009. године ријеке Тара и Врбас су биле домаћини Свјетског првенства у рафтингу на којем се окупило преко 50 екипа из 35 земаља свијета.

Вијековима је ријека Тара својом снагом дубила кречњак и правила најдубљи и најљепши кањон Европе, са највећом дубином од 1.300 м. Кроз Републику Српску ријека Тара протиче укупном дужином од 20 км. Њену љепоту употпуњују пјенушави слапови и зелено-плава боја. Тара је највећи европски резервоар питке воде која задржава своју љепоту читавим током.

 

Врбас Ријека Врбас пружа велике могућности за развој спорта, рекреације и туризма. Због свог кањона, брзака и букова Врбас је једна од најпогоднијих ријека за кајак на брзим водама у Европи. За заљубљенике подводног свијета пружа се могућност ронилачких авантура. Кањон Врбаса и његових притока, са својим стрмим стијенама пружају фантастичне услове за бављењем слободним пењањем и алпинизмом.
На ријеци Врбас одржано је Европско првенство у рафтингу 2015. године и неколико Еврокупова, а Европско првенство "IRF R6 Banjaluka Vrbas 2019" одржаће се у јулу ове године.
Више информација на: www.raftingklubkanjon.com

Швракава је десна притока Врбаса, а у њега се улијева у мјесту Карановац. Са својим водопадима, слаповима те моћним 300 м дугим кањоном и тзв. ријечним “казанима” представља изврсно мјесто за кањонинг (екстремно савладавање кањона). Комбинација алпинизма, скакања са литица стијена, пливања и планинарења ће вас довести до врхунца ужитка. Поред Швракаве, у околини Бањалуке, екстремно савладавање кањона се организује и на ријекама Угар, Цврцка и Сутурлија.

У љепотама несвакидашњег амбијента кањона дринско-лимског језера, у дужини од 50 км, између Рудог, Вишеграда и Горажда може се уживати пловећи бродом "Водени Ћиро". Овај брод изграђен је у духу старих пароброда и асоцира на ускотрачног Ћиру, а плови поплављеном трасом некадашње пруге.
Више информација на: www.vodeniciro.com

Љубитељи бициклизма и дугих вожњи више информација могу прочитати овдје.

Промотивну брошуру о авантуристичком туризму коју је припремила Туристичка организација Републике Српске погледајте овдје.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9129626
Имамо 178 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму