Мушичарење (Fly-fishing)

Култура мушичарења се води паролом „ухвати и пусти“, што чини  највеће задовољство оном ко се бави овом спортском дисциплином риболова. Након улова, сваку рибу треба ослободити и поново вратити у воду.

Изузетне услове за мушичарење, риболовци ће наћи у југозападном дијелу Републике Српске, на ријекама Пливи и Рибнику. Ове ријеке су одавно смјештене на свјетску мапу риболоваца, као мјеста са најинтересантнијим ревирима за мушичарење.

Воде ових ријека спадају у воде прве класе. У њиховим токовима своје станиште су нашле рибе из породице салмониде (липљан и пастрмка) што је највјернији знак незагађености. Захваљујући приступачним и сређеним прилазима, изграђеној инфраструктури и смјештајним капацитетима, Рибник и Плива привлаче велики број мушичара из свијета.

МушићарењеРијека Плива извире у мјесту Пљева, 6 км узводно од Шипова. Ова ријека изузетне бистрине и љепоте, са великим богатством подводног свијета, представља једну од најпогоднијих ријека за мушичарење у Европи.

Низводно од извора, у дужини од 5 км налази се најљепши дио за мушичарење и центар спортских активности у сливу ријеке Пливе. Већ дужи низ година ту се одвијају значајна такмичења и првенства у мушичарењу, као и значајне манифестације које имају за циљ промоцију слива ријеке Пливе и спортског риболова. Најпопуларнија од њих је манифестација „Дани на Пливи“, која се одржава у јулу и која својим богатим садржајем привлачи велики број посјетилаца и такмичара у разним спортским дисциплинама. Најзначајнији дио такмичења је „Златни липљан“, које окупља врхунске мајсторе мушичарења.

Ријека Рибник настаје од неколико веома јаких извора и својим кратким, а водом богатим током, представља изузетно мјесто за мушичарење. На путу до ушћа у ријеку Сану, Рибник омогућава лаган и добар прилаз свом току. Захваљујући богатом рибљем фонду, организованој и развијеној понуди која привлачи велики број мушичара из европских земаља, ова ријека је постала атрактивна свјетска дестинација за мушичарење. То потврђују бројна регионална и свјетска такмичења из спортског риболова, као и свакодневна понуда “Рибник-флај-фишинг центра” који ће љубитељима мушичарења омогућити услуге професионалних водича, риболовне дозволе, боравак у луксузним вилама на обали ријеке у складу са највишим стандардима.
Више информација на: www.ribnikflyfish.com

Више информација о лову и риболову у Републици Српској погледајте овдје.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9129599
Имамо 185 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму