Početna Aktivnosti Institucionalna saradnja

Institucionalna saradnja

El. pošta Štampa PDF

U okviru jačanja i unapređivanja institucionalne saradnje između Republike Srpske i Srbije, a u skladu sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, Predstavništvo podstiče i razvija saradnju između organa, organizacija i institucija Republike Srpske i Republike Srbije i nastoji da uspostavlja saradnju na regionalnom i lokalnom nivou. Takođe, sarađujemo sa diplomatskim i konzularnim predstavništvima i drugim organizacijama, sa vjerskim zajednicama i humanitarnim organizacijama u Republici Srbiji.


Aktivnosti Predstavništva na polju institucionalne saradnje za 2020. godinu

Prijem povodom Dana Republike Srpske u Beogradu

Predstavništvo će šesti put organizovati svečani prijem povodom obilježavanja Dana Republike Srpske i dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, koji će se održati u Skupštini grada Beograda 28. februara, na dan proglašenja prvog Ustava Republike Srpske. Na prijem ćemo, kao i raniji godina, pozvati najviše predstavnike Republike Srbije i Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, pripadnike diplomatskog kora, ministre i narodne poslanike skupština Srbije i Srpske, istaknute ličnosti iz svijeta nauke, kulture i umjetnosti Republike Srpske i Srbije, predstavnike vjerskih zajednica, privrednike i druge javne ličnosti Beograda i Srbije. Pored medijske promocije Republike Srpske, obilježavanje Dana Republike predstavlja dobru priliku za neposrednije razgovore o unapređenju saradnje i njegovanje dobrih odnosa sa predstavnicima organa i institucija Republike Srbije, najuspješnijim privrednicima i predstavnicima iz ustanova kulture i drugih oblasti. Ovim povodom će biti pripremljen prigodan umjetnički program i koktel.

 

Razvijanje i unapređenje institucionalne saradnje

U skladu sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije Predstavništvo podstiče i razvija saradnju između organa, organizacija i institucija Republike Srpske i Republike Srbije, te nastoji da uspostavlja saradnju na regionalnom i lokalnom nivou. U ostvarivanju ovih ciljeva aktivnosti Predstavništva će biti usmjerene na:

a) podršku u implementaciji sporazuma, protokola i memoranduma o saradnji koje su potpisali organi i institucije Republike Srpske i Srbije
Predstavništvo će nastaviti aktivnosti u cilju pružanja podrške realizaciji potpisanih sporazuma, memoranduma i protokola o saradnji u skladu sa zahtjevima potpisnika pojedinih dokumenata. Nastojaćemo da iniciramo i koordiniramo potpisivanje novih dokumenata u cilju učvršćivanja institucionalnih veza Republike Srpske i Srbije.

b) poslove za potrebe Кoordinacionog tijela
Predstavništvo je zaduženo da obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe Кoordinacionog tijela za usmjeravanje aktivnosti u sprovođenju Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, u skladu sa Odlukom o obrazovanju ovog tijela od sedam članova (među kojima je i direktor Predstavništva), a koja je usvojena 7.11.2008. godine na sjednici Vijeća za saradnju. U ove poslove uključivaćemo se u skladu sa zahtjevima Кoordinacionog tijela.

v) Organizovanje radionica za zaposlene iz resornih ministarstava Republike Srpske i Srbije
Кao što smo i ranije isticali, smatramo da bi organizovanje radionica za zaposlene u resornim ministarstvima Republike Srpske i Srbije bio dobar i koristan vid saradnje u okviru kojih bi se razmjenjivala znanja i stečena iskustva na istim i sličnim poslovima. Ukoliko se ne uspije postići dogovor o organizovanju posjeta zaposlenih, iniciraćemo organizovanje vebinara - onlajn sastanaka koji se održavaju preko interneta kao dobru alternativu koja ujedno smanjuje troškove organizovanja radionica. Naravno, sprovođenje ovih aktivnosti zavisi od spremnosti resornih ministarstava Republike Srpske i Srbije da se u njih uključe.

g) Saradnja sa diplomatskim i konzularnim predstavništvima i drugim organizacijama
Кao i do sada, sarađivaćemo sa diplomatskim i konzularnim predstavništvima koja imaju sjedište u Beogradu, odnosno Srbiji, kada se ukaže potreba za tim. Nastavićemo dobru saradnju sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Beogradu. Po potrebi ostvarivaćemo saradnju sa humanitarnim, nevladinim i drugim organizacijama.

 

Poslovi za potrebe Кabineta predsjednika Republike Srpske i Senata RS

Predstavništvo će i u 2020. godini obavljati određene administrativno-tehničke poslove za potrebe predsjednika Republike Srpske, odnosno njegovog Кabineta, u skladu sa postavljenim zahtjevima, a u okviru ostvarivanja saradnje sa institucijama Republike Srbije. Za potrebe Senata Republike Srpske i dalje ćemo vršiti organizaciono-tehničke poslove (odlazak na sjednice Senata i drugo) za članove ovog tijela koji žive u Srbiji.

 

Organizacija posjeta i učešća naših predstavnika na skupovima u Srbiji, kao i posjeta iz Srbije Republici Srpskoj

Кao i prethodnih godina, Predstavništvo će organizovati posjete predstavnika Vlade, ministarstava i drugih subjekata iz Republike Srpske organima i institucijama, poslovnim zajednicama i privrednim subjektima u Republici Srbiji, te koordinirati pripreme za učešće naših predstvanika na značajnim sastancima i susretima, naučnim simpozijumima, regionalnim konferencijama i skupovima koji se održavaju u Beogradu, odnosno Srbiji.
Takođe, nastojaćemo da iniciramo i organizujemo dolazak privrednika, predstavnika poslovnih asocijacija i drugih subjekata iz Srbije u Republiku Srpsku, kao i predstavnika stranih kompanija i predstavništava drugih zemalja koji pokažu interes za uspostavljanje saradnje sa subjektima u Republici Srpskoj.


Realizaciju i informacije o ovim aktivnostima možete pratiti u rubrici Aktuelnosti.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3269
Broj pregleda članka : 10033322
Imamo 146 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

21.12.2021.god.
Svečano uručenje književne nagrade Izvor
Opširnije...
 
15.12.2021.god.
Počela studentska konferencija „Most“
Opširnije...

Prethodni događaji

11.01.2022.god.
Srpska na dobrom putu, veza sa Srbijom neraskidiva
Opširnije...
 
23.12.2021.god.
Nagrada „Izvor“ pripala Biljani Stanisavljević i Vesni V. Radović
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму