Početna Aktivnosti Kulturna saradnja

Kulturna saradnja i saradnja sa zavičajnim udruženjima

El. pošta Štampa PDF

Saradnja Republike Srpske i Srbije na polju kulture i umjetnosti važan je dio ukupnog djelovanja Predstavništva, ne zato što se najlakše vidi i najbrže pokaže blagotvornost uspjeha, nego prije svega zato što zbližava ljude na najplemenitiji način, duhovno ih obogaćuje i uzdiže, a pri tom im pruža mogućnost i za bolju saradnju na drugim poljima: ekonomskom, naučno-tehničkom, sportskom...

Bliske veze i dugogodišnja saradnja stvaralaca iz Republike Srpske i Srbije dobra je osnova, ne samo za dalji rad, nego i kao mogućnost proširenja saradnje i njenog obogaćivanja, kako sadržajima, tako i novim učesnicima.

U tom cilju Predstavništvo radi na:

  • iniciranju i pospješivanju neposredne saradnje između institucija i stvaralaca iz Republike Srpske i Srbije,
  • prezentaciji kulturne baštine i savremenog stvaralaštva Republike Srpske,
  • promociji književnih događaja i susreta umjetnika iz Republike Srpske i Srbije,
  • podsticanju zajedničkog izdavanja i objavljivanja umjetničkih, naučnih i književnih djela,
  • organizovanju likovinih i drugih umjetničkih izložbi,
  • podsticanju saradnje između kulturno-umjetničkih društava i
  • drugim poslovima u cilju promovisanja ukupnog kulturnog stvaralaštva Republike Srpske.

Aktivnosti Predstavništva na polju kulturne saradnje i saradnje sa zavičajnim udruženjima za 2020. godinu

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ je postala najveća tradicionalna manifestacija kojom Predstavništvo Republike Srpske građanima Srbije sveobuhvatno predstavlja Republiku Srpsku kroz različite programe iz oblasti kulture, umjetnosti i stvaralaštva, nauke, prosvjete, privrede i dr. Svake godine podizali smo ovu manifestaciju na još viši nivo i širili kako broj gradova i opština u kojima je realizovana tako i broj realizovanih programa. I u 2020. godini nastojaćemo da organizujemo i realizujemo ovu manifestaciju sa još kvalitetnijim raznovrsnim programom u kojem će biti zastupljeni predstavnici i institucije iz svih dijelova Republike Srpske.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

 

Međunarodni beogradski sajam knjiga

Uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture, a u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske i Udruženjem izdavača Republike Srpske i u 2020. godini organizovaćemo jedinstven nastup Republike Srpske na 65. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji se održava u oktobru svake godine. Predstavništvo će, kao i prethodnih godina, organizovati predstavljanje nauke i književnosti, kulture i umjetnosti Republike Srpske u saradnji sa svima koji budu zainteresovani da njihove knjige budu predstavljene na pažljivo osmišljenom reprezentativnom štandu Republike Srpske.

 

Projekat „Umjetnici Reublike Srpske u Matici iseljenika i Srba u regionu“

Predstavništvo će nastaviti sa realizacijom ovog projekta koji obuhvata predstavljanje umjetnika, stvaralaca i institucija kulture iz Republike Srpske u Matici iseljenika i Srba u regionu u Beogradu kroz književne večeri, izložbe, predavanja, pozorišne predstave, performanse, koncerte i sl.

 

Tematski skup u znak sjećanja na grofa Savu Vladislavića - Raguzinskog

Predstavništvo će u 2020. godini, u organizaciji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, organizovati tematski skup u znak sjećanja na velikana Savu Vladislavića, hercegovačkog Srbina, jednu od najuzbudljivijih ličnosti srpske istorije, uticajnog diplomatu na dvoru cara Petra Velikog i carice Katarine. Na tematski skup će biti pozvani najviši predstavnici Republike Srbije i Republike Srpske, pripadnici diplomatskog kora, kao i istaknute ličnosti iz svijeta nauke, kulture i umjetnosti. Pored čuvanja od zaborava našeg svestranog velikana, koji je izuzetnu slavu stekao revnosno služeći ruskom dvoru, pritom ne zaboravljajući i potpomažući svoj narod, cilj skupa je i unapređivanje saradnje i njegovanje dobrih odnosa sa Rusijom i njenim diplomatskim predstavnicima u Beogradu, kao i sveukupna promocija Republike Srpske i njenih znamenitih ličnosti.

 

Promocija knjige Luke Nikolića Ratna dejstva Užičke vojske 1914

Predstavništvo će u saradnji sa Ministarstvom odbrane Srbije organizovati promociju knjige Luke Nikolića „Ratna dejstva Užičke vojske 1914“ na kojoj bi učestvovali recenzenti prof. dr Miloš Ković i mr Milisav Sekulić, i autor. Knjiga „Ratna dejstva Užičke vojske 1914“ je objavljena u oktobru 2019. godine u izdanju Radio-televizije Srbije, izdavačke kuće „Prometej“ i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, i bavi se ratnim operacijama srpske vojske tokom 1914. godine. U tim operacijama Užička vojska je tokom septembra 1914. godine boravila na prostoru Romanije i Podrinja u današnjoj Republici Srpskoj, gdje je imala snažnu podršku domaćeg srpskog stanovništva za koje su ovi događaji ostali trajni dio kulture sjećanja.

 

Učešće u kulturnim događajima i manifestacijama koje se održavaju u Srbiji

Predstavništvo će u materijalnom i organizacionom pogledu podržavati sljedeće kulturne manifestacije i događaje koji se održvaju u Srbiji, a koje smo i ranije podržavali:

a) Međunarodni dječiji festival folklora „Licidersko srce“ koji se održava u avgustu sa obje strane Drine i u kojem nastupaju dječiji folklorni ansambli iz više zemalja. Festival se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srbije, a organizator festivala je Udruženje građana „Era“ i suorganizatori Grad Užice, Turistička organizacija Zlatibor i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, čijim se zalaganjem ova manifestacija već godinama održava i u Andrićgradu i Višegradu. S naše strane u organizaciju ove manifestacije uključila se i Turistička organizacija Republike Srpske. Svake godine povećava se broj učesnika i proširuje sadržaj festivala u okviru kojeg se organizuje i humanitarna akcija;

b) „Dani Ćirila i Metodija“ u Srbiji i Republici Srpskoj je manifestacija u kojoj učestvuju književnici iz slovenskih zemalja, a Predstavništvo ovu manifestaciju podržava u u sklopu aktivnosti koje su definisane Memorandumom o saradnji koji je Predstavništvo potpisalo sa Udruženjem književnika Srbije.

v) Kočićev dan u Beogradu je dio velike manifestacije u Republici Srpskoj „Kočićev zbor“ koja se svake godine održava u Banjoj Luci, u Beogradu i u Stričićima, na Zmijanju. „Kočićev dan u Beogradu“ Predstavništvo realizuje u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije - polaže se cvijeće na grob Petra Kočića u Aleji velikana na Novom groblju, održava književno podne kod spomenika Kočiću u Čuburskom parku i književno veče u svečanoj sali Udruženja književnika Srbije.

g) Festival poezije beogradskih osnovaca “Mali pobednik“ koji organizuje Udruženje „Kultart” kao izborno takmičenje za međunarodni festival dječije poezije „Dječije carstvo“ koje se održava u Banjoj Luci;

d) sprovođenje konkursa koji raspisuju Predstavništvo i Fondacija "Radost" za književnu nagradu "Izvor" za najljepše pjesme i najljepše priče o zavičaju koje stižu od autora iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i rasijanja, kao i podrška ovoj fondaciji kao izdavanju časopisa za kulturu, nauku i umetnost "Žrnov";

đ) međunarodna umjetnička kolonija u Krčedinu koja se održava pod pokroviteljstvom opštine Inđija, a u organizaciji udruženja „Moj Srem“ iz Krčedina i umjetničke grupe „Arte“. Kolonija se održava u domu porodice Jakšić, a već dvanaest godina okuplja slikare iz cijelog svijeta i književnike srpskog jezičkog prostora;

e) Beogradski festival harmonike koji organizuje Udruženje ljubitelja muzike „Akordeon“ iz Beograda koji popularizuje harmoniku. U ovoj manifestaciji učestvuju i učenici muzičkih škola iz Republike Srpske, kao i profesori muzike iz Republike Srpske u radu žirija.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3269
Broj pregleda članka : 10033145
Imamo 293 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

21.12.2021.god.
Svečano uručenje književne nagrade Izvor
Opširnije...
 
15.12.2021.god.
Počela studentska konferencija „Most“
Opširnije...

Prethodni događaji

11.01.2022.god.
Srpska na dobrom putu, veza sa Srbijom neraskidiva
Opširnije...
 
23.12.2021.god.
Nagrada „Izvor“ pripala Biljani Stanisavljević i Vesni V. Radović
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму