Početna Aktivnosti Naučno-tehnička saradnja

Naučno-tehnička saradnja

El. pošta Štampa PDF

Saradnja u naučno-tehničkoj oblasti proizilazi prvenstveno iz primjene protokola i memoranduma potpisanih između resornih ministarstava, instituta, fakulteta i drugih institucija u ovoj oblasti, a posebno Protokola o saradnji u oblasti nauke i tehnologije između Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, odnosno Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Sporazuma o bilateralnoj naučnoj saradnji koje su potpisale Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srpska akademija nauka i umetnosti.


Aktivnosti Predstavništva na polju naučno-tehničke saradnje

Praćenje primjene potpisanih dokumenata iz naučno-tehničke oblasti i podrška naučnim radnicima

Predstavništvo će i ovoj godini pratiti primjenu potpisanih dokumenata. Isto tako, Predstavništvo će i u narednoj godini nastaviti rad na iniciranju potpisivanja novih dokumenata u ovoj oblasti. Kao i do sada, Predstavništvo će pružati podršku učešću naučnih radnika i intelektualaca iz Republike Srpske na naučnim konferencijama, skupovima, tribinama i sličnim manifestacijma u Republici Srbiji.

 

Organizovanje naučnih konferencija i tematskih skupova

U saradnji sa akademijama nauka i umjetnosti Srbije i Republike Srpske, Institutom za istraživanje srpskih stradanja u XX vijeku, Evroazijskim bezbjednosnim forumom, Beogradskim forumom za svet ravnopravnih, portalom „Sve o Srpskoj“, kao i drugim relevantnim naučnim institutima, visokoškolskim ustanovama, organizacijama i medijima u Srbiji i Republici Srpskoj, Predstavništvo će organizovati ili podržati više naučnih skupova.

 

Organizovanje tribina i tematskih skupova u saradnji sa Informativnim portalom „Sve o Srpskoj i Fakti“

U saradnji sa portalom „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“, uz učešće univerzitetskih profesora, naučnih istraživača, analitičara, kulturnih i javnih radnika iz Srpske i Srbije, Predstavništvo će organizovati tribine i tematske skupove na aktuelne teme koje se tiču političkog, društvenog, ekonomskog i kulturnog života u Republici Srpskoj/BiH.

 

Objavljivanje zbornika radova

Predstavništvo će publikovati zbornike radova sa dosadašnjih tematskih skupova održanih u suorganizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

 

„Tesla global forum“

Predstavništvo će i u ovoj godini podržati učešće đaka i studenata iz Republike Srpske na manifestaciji u čast velikog srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle osmom po redu „Tesla global forumu“ koji se u julu održava na Fruškoj gori. Grupe studenata iz Srbije, Republike Srpske i inostranstva kroz kreativne radionice i okrugle stolove, zajedno sa eminentnim naučnicima, umjetnicima i javnim ličnostima, razmjenjuju ideje i promišljaju izazove modernog svijeta nadahnuti svevtranim stvaralaštvom genijalnog Nikole Tesle.

 

Realizaciju i informacije o ovim aktivnostima možete pratiti u rubrici Aktuelnosti.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3658
Broj pregleda članka : 16296022
Imamo 189 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

08.12.2023.god.
Predstava „Milka i Neđo” 10. decembra u Beogradu
Opširnije...
 
04.12.2023.god.
U srijedu u podne uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...

Prethodni događaji

06.12.2023.god.
Nagrada „Izvor“ Dragici Grbić iz Višegrada i Draganu Veličkoviću iz Grdelice
Opširnije...
 
30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму