Početna Aktivnosti Privredna saradnja

Privredna i ekonomska saradnja

El. pošta Štampa PDF

Jedan od naših osnovnih zadataka je podsticanje i razvoj saradnje u oblasti privrede i korišćenja prirodnih resursa, tj. unapređenja ekonomske saradnje u svim segmentima. U tom cilju Predstavništvo radi na: stalnom podsticanju neposredne saradnje između privrednih subjekata iz Republike Srpske i Srbije, promociji privrednih potencijala Republike Srpske, podsticanju direktnih ulaganja u Republiku Srpsku i podsticanju izvoza iz Republike Srpske.


Aktivnosti Predstavništva na polju privredne i ekonomske saradnje za 2020. godinu

Projekat „Podrinje"

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, koje ima ulogu koordinatora operativnih aktivnosti na projektu „Podrinje“, nastaviće i u 2020. godini aktivnosti vezane za realizaciju usvojenog Akcionog plana Programa razvoja Podrinja 2018-2022 u skladu sa preporukama nosioca projekta - Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstva privrede Republike Srbije.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

 

Projekat „Podsticaj međusobne saradnje i promocija privrednih subjekata iz Republike Srpske i Srbije“

Ovaj projekat Predstavništvo realizuje već nekoliko godina putem veb-sajta sa ciljem da poveže kompanije koje su zainteresovane za uspostavljanje i proširivanje saradnje sa firmama i kompanijama iz Republike Srpske koje žele da plasiraju svoje proizvode i usluge na tržište Srbije ili da u Srbiji nađu poslovnog partnera. U 2020. godini u okviru novog veb-sajta ažuriraćemo prezentacije postojećih firmi i inicirati prijavljivanje novih kompanija da se predstave u elektronskom katalogu na ovaj način. U realizaciju ovog projekta trebalo bi da se uključe i privredne komore i resorna ministarstva Republike Srpske i Republike Srbije.

Više o Projektu pogledajte ovdje.

 

Promocija prirodnih i privrednih potencijala i podrška preduzećima

U okviru ovog zadatka obavljaćemo slijedeće aktivnosti:


a) Na incijativu i prijedlog opštine i/ili privrednog subjekta promovisaćemo razvojne projekte i organizovaćemo pojedinačne promocije preduzeća u cilju privlačenja stranih investitora i upoznavanja sa ponudom roba i usluga iz Republike Srpske.
b) Posebnu pažnju posvetićemo promociji prirodnih i privrednih potencijala Republike Srpske na novom veb-sajtu Predstavništva koji planiramo izraditi u 2020. godini. U okviru rubrike „U fokusu“ i dalje ćemo objavljivati javne pozive i druge materijale koje nam dostave opštine ili drugi subjekti iz Republike Srpske.
v) U zavisnosti od ispoljenih interesa i potreba, kao i do sada, pružaćemo podršku našim preduzećima prilikom uspostavljanja saradnje sa privrednim subjektima u Srbiji, te davati informativnu i tehničko-organizacionu pomoć u vezi sa njihovim učešćem na poslovnim forumima, promotivnim skupovima, konferncijama i sličnim događajima. U ovim aktivnostima naročito ćemo podsticati neposrednu saradnju malih i srednjih preduzeća, prije svega onih koji bi kandidovali zajedničke projekate za finansijsku podršku iz fondova Evropske unije ili nekih drugih fondova.

 

Podsticanje proizvođača iz Srbije za ulaganja u Republiku Srpsku

Predstavništvo će kroz razgovore i direktne kontakte sa proizvođačima u Srbiji, sugerisati i podsticati ih da u proizvodnim pogonima u Republici Srpskoj organizuju proizvodnju svojih robnih marki. Na ovakav način doprinijelo bi se zapošljavanju radnika i razvoju privrede Republike Srpske, a proizvođači iz Srbije bi obezbijedili bolji plasman svojih proizvoda i na tržištu Federacije BiH, prije nego otvaranjem predstavništava svojih firmi u Federaciji BiH što je do sada bila česta praksa.

 

Praćenje i rješavanje problema sa kojima se susreću privrednici iz Srbije prilikom poslovanja u Republici Srpskoj

Predstavništvo će i dalje nastojati da inicira rješavanje problema koje imaju privrednici iz Srbije prilikom poslovanja u Republici Srpskoj i o tome obavještavati resorna ministarstva i privredne komore Republike Srpske i Srbije i pružati podršku subjektima koji nam se direktno obrate za pomoć u rješavanju konkretnih problema. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9187993
Imamo 286 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму