Početna Aktivnosti Privredna saradnja

Privredna i ekonomska saradnja

El. pošta Štampa PDF

Jedan od naših osnovnih zadataka je podsticanje i razvoj saradnje u oblasti privrede i korišćenja prirodnih resursa, tj. unapređenja ekonomske saradnje u svim segmentima. U tom cilju Predstavništvo radi na: stalnom podsticanju neposredne saradnje između privrednih subjekata iz Republike Srpske i Srbije, promociji privrednih potencijala Republike Srpske, podsticanju direktnih ulaganja u Republiku Srpsku i podsticanju izvoza iz Republike Srpske.


Aktivnosti Predstavništva na polju privredne i ekonomske saradnje

Projekat „Skeniranje opština i gradova u Republici Srpskoj“

Predstavništvo od 2020. godine realizuje projekat „Skeniranje opština i gradova u Republici Srpskoj“ u saradnji sa portalom „eKapija“. Ovim projektom se skenira stanje u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj sa svih aspekata: privrednih, kulturnih, turističkih i svih drugih koji će na najbolji način predstaviti potencijale i mogućnosti za saradnju. Regionalna prisutnost i čitanost „eKapije“ pruža mogućnosti u prezentaciji potencijala naših opština i gradova kao sredina interesantnih za ulaganja ili za saradnju. Istovremeno, informacije o gradovima i opštinama do kojih „eKapija“ dođe su od pomoći Predstavništvu Republike Srpske u stalnom poslu promovisanja Republike Srpske u Srbiji i privrednog, kulturnog i turističkog povezivanja Srbije i Srpske. Rezultati skeniranja opština i gradova u Republici Srpskoj predstavljaju se u posebnim elektronskim biltenima u okviru „eKapije“ koje objavljujemo i na našem sajtu.

 

Projekat „Podrinje“

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, koje ima ulogu koordinatora operativnih aktivnosti na projektu „Podrinje“, nastaviće aktivnosti vezane za realizaciju usvojenog Akcionog plana Programa razvoja Podrinja 2018-2022 u skladu sa preporukama nosioca projekta - Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske i Ministarstva privrede Republike Srbije.

 

Promocija prirodnih i privrednih potencijala i podrška preduzećima

U okviru ovog zadatka obavljaćemo slijedeće aktivnosti:

a) Na incijativu i prijedlog opštine i/ili privrednog subjekta promovisaćemo razvojne projekte i organizovaćemo pojedinačne promocije preduzeća u cilju privlačenja stranih investitora i upoznavanja sa ponudom roba i usluga iz Republike Srpske.
b) Posebnu pažnju posvetićemo promociji prirodnih i privrednih potencijala Republike Srpske na novom veb-sajtu Predstavništva koji planiramo uskoro objaviti. U okviru rubrike „U fokusu“ i dalje ćemo objavljivati javne pozive i druge materijale koje nam dostave opštine ili drugi subjekti iz Republike Srpske.
v) U zavisnosti od ispoljenih interesa i potreba, kao i do sada, pružaćemo podršku našim preduzećima prilikom uspostavljanja saradnje sa privrednim subjektima u Srbiji, te davati informativnu i tehničko-organizacionu pomoć u vezi sa njihovim učešćem na poslovnim forumima, promotivnim skupovima, konferncijama i sličnim događajima. U ovim aktivnostima naročito ćemo podsticati neposrednu saradnju malih i srednjih preduzeća, prije svega onih koji bi kandidovali zajedničke projekate za finansijsku podršku iz fondova Evropske unije ili nekih drugih fondova.

 

Podsticanje proizvođača iz Srbije za ulaganja u Republiku Srpsku

Predstavništvo će kroz razgovore i direktne kontakte sa proizvođačima u Srbiji, sugerisati i podsticati ih da u proizvodnim pogonima u Republici Srpskoj organizuju proizvodnju svojih robnih marki. Na ovakav način doprinijelo bi se zapošljavanju radnika i razvoju privrede Republike Srpske, a proizvođači iz Srbije bi obezbijedili bolji plasman svojih proizvoda i na tržištu Federacije BiH, prije nego otvaranjem predstavništava svojih firmi u Federaciji BiH što je do sada bila česta praksa.

 

Praćenje i rješavanje problema sa kojima se susreću privrednici iz Srbije prilikom poslovanja u Republici Srpskoj

Predstavništvo će i dalje nastojati da inicira rješavanje problema koje imaju privrednici iz Srbije prilikom poslovanja u Republici Srpskoj i o tome obavještavati resorna ministarstva i privredne komore Republike Srpske i Srbije i pružati podršku subjektima koji nam se direktno obrate za pomoć u rješavanju konkretnih problema. 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3655
Broj pregleda članka : 16255086
Imamo 176 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.11.2023.god.
Istočno Sarajevo i Trebinje na Sajamu turizma u Novom Sadu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljanje monografije „Tajne Liciderskog srca“
Opširnije...

Prethodni događaji

30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
 
29.11.2023.god.
Predstavljena monografija o festivalu Licidersko srce, uručene plakete
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму