Početna Aktivnosti Socijalna i zdravstvena zaštita

Saradnja u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite

El. pošta Štampa PDF

Predstavništvo obavlja poslove i zadatke koji se odnose na unapređenje i razvoj saradnje u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite između Republike Srpske i Srbije. U tom smislu, Predstavništvo obavlja poslove koji se odnose na:

  • ostvarivanje prava lica koja se zdravstveno i socijalno zbrinjavaju u Srbiji i
  • u oblasti boračko-invalidske zaštite dio poslova koji se odnosi na korisnike ličnih i porodičnih prava koji žive u Srbiji, uz koordinaciju rada i saradnju sa nadležnim ministarstvima, opštinskim organima uprave i drugim institucijama Republike Srpske i Srbije.

Aktivnosti Predstavništva na polju socijalne i zdravstvene zaštite za 2020. godinu

Poslovi u oblasti boračko-invalidske zaštite

Predstavništvo mjesečno dostavlja podatake za obračun Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i to će činiti i u narednoj godini. Navedeni podaci se odnose na korisnike koji svoja prava u oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruju preko Predstavništva.
Ukupan broj ličnih i porodičnih prava koje korisnici koji žive u Srbiji ostvaruju Predstavništva po propisima Republike Srpske je 3.603 (do 31.12.2019. godine), od toga su:
  • lična prava ukupno 3.236, i to: 2.587 prava boraca, 608 prava ratnih vojnih invalida i 41 prava civilnih žrtava rata;
  • porodična prava ukupno 367, i to: 28 prava članova porodice umrlog vojnog invalida, 315 prava članova porodice poginulog borca, 22 prava porodice civilnih žrtava rata i 2 korisnika posebnih mjesečnih primanja.
Preko Predstavništva prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite ostvaruje ukupno 3.473 korisnika. U 2019. godini iz opština u Republici Srpskoj dostavljeno je 407 novih spisa.
Kao i do sada Predstavništvo će svakog mjeseca preuzimati obračun iz informacionog sistema Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, pripremati i ažurirati spiskove korisnika lične i porodične invalidnine, vršiti preračunavanje iznosa obračunatih u KM u odgovarajuće iznose u evrima u kojima se vrši isplata i njihovo dostavljanje u banku. Predstavništvo će voditi evidenciju i o novim korisnicima i pripremati svu neophodnu dokumentaciju koja je potrebna da bi korisnici ostavrili svoja prava, te biti u kontaktu sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite i opštinskim organima boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, i prema potrebi sa odgovarajućim institucijama Republike Srbije.

 

Tematski skup - rješavanje problema ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu

Predstavništvo će i u narednoj godini nastaviti nastojanja da se riješe problemi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu sa kojima se suočavaju državljani Republike Srpske koji veći dio godine žive u Srbiji, prvenstveno studenti koji studiraju u Srbiji i penzioneri koji su imali izbjeglički status, a sada imaju dvojno državljanstvo i ličnu kartu Srbije i ne žele da odjave prebivalište iz BiH, jer imaju imovinska potraživanja u Federaciji. Prvi problem se ogleda u tome da studenti dok su na školovanju u Srbiji imaju pravo samo na hitnu zdravstvenu zaštitu, dok se u drugom slučaju, da bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu u Srbiji, u Fondu zdravstvene zaštite Republike Srbije se od penzionera zahtijeva odjava iz Federacije. Budući da u Federaciji potražuju imovinu penzioneri se ne mogu odreći lične karte iz Federacije. U saradnji sa predstavnicima Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Zavoda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije, Zavoda za socijalno osiguranje Srbije, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fonda za zdravstveno osiguranje Republike Srpske, Predstavništvo će nastaviti zalaganje da se pokušaju riješiti navedeni problemi i organizuje tematski skup o navedenoj problematici.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9188329
Imamo 294 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму