Početna Aktuelnosti Najava događaja Počinje 12. Beogradski Šopen fest
El. pošta Štampa PDF
30.09.2023.god.
Počinje 12. Beogradski Šopen fest

Dvanaesti Beogradski Šopen fest biće održan od 2. do 10. oktobra 2023. u elitnim koncertnim salama u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Festival tradicionalno slavi lik i delo jednog od najvećih kompozitora u istoriji, Frederika Šopena, i promoviše vrhunski pijanizam, sa fokusom na mladim talentima. Festival organizuje udruženje Kreartiva iz Beograda sa Ambasadom Republike Poljske kao pokroviteljem, uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje RS, Kancelarije za mlade Grada Beograda i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Festival počinje koncertima u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, 2. i 4. oktobra. Na Svečanom otvaranju, 2. oktobra u 20 sati, nastupiće američki pijanista Erik Lu, a u sredu, 4. oktobra, biće održano dvostruko koncertno veče. U prvom delu nastupiće hrvatski pijanista Lovre Marušić, a potom će publika čuti vrsne srpske pijaniste Oliveru Radmanović, Ljiljanu Vukelju i Nevena Šobajića, u okviru koncerta Tri boje Šopena. Istoimeni koncert biće izveden i u novosadskoj Sinagogi u petak, 6. oktobra.

Četvrtak, 5. oktobar, rezervisan je za Koncertno veče mladih u Ustanovi kulture Gvarnerijus. Najpre će se od 18.30, na Podijumu mladih talenata, predstaviti učenici muzičkih škola „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice, „Davorin Jenko“ i „Stanković“ iz Beograda, i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. U drugom delu večeri, od 20.00, u okviru ciklusa Zvezde u usponu, nastupiće mladi pijanista iz Niša, Kristijan Vučković, student na FMU u Nišu, u klasi prof. Andrije Mamutovića.

U subotu, 7. oktobra, u Kripti Crkve sv. Marka u Beogradu, na programu je Veče kamerne muzike Frederika Šopena, u izvođenju trija koji čine: Tatjana Simonović – klavir, Anja Ovaskainen, – violina, Vuk Ovaskainen – violončelo.

U okviru ciklusa Odjeci Šopen festa, u ponedeljak, 9. oktobra, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji održaće resital pijanistkinja Biljana Gorunović.

U utorak, 10. oktobra, ponovo se otvaraju vrata Kripte Crkve sv. Marka i na programu je dvostruko koncertno veče. Na prvom koncertu Fest gosti, od 19.00, predstaviće se učenici i profesori Klavirskog odseka MŠ „Mihajlo Vukdragović“ iz Šapca. U drugom delu večeri, nastupiće pijanista Luka Milosavljević.

U okviru 12. Festivala, biće održan i program za decu. Predstava Čarolija uz Šopena, namenjena djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, na programu je u utorak 10. oktobra od 10.00, u sali Malog pozorišta „Duško Radović“. Učestvuju glumci Nemanja Simić i Milica Đuričković, Dečji hor Čarolija, škola BeoBalet i kao specijalni gost, mladi talenat Teodor Vujanić, učenik 2. razreda MŠ „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice.

Svi festivalski programi biće humanitarnog karaktera. Putem SMS-a (1416 na 3030, „Budi human“) i donatorske kutije, biće prikupljan dobrovoljni prilog publike za prof. Ivanu Matijević, osnivača i umetničku direktoricu Festivala, kao podrška u lečenju protiv kancera.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3658
Broj pregleda članka : 16302236
Imamo 263 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

08.12.2023.god.
Predstava „Milka i Neđo” 10. decembra u Beogradu
Opširnije...
 
04.12.2023.god.
U srijedu u podne uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...

Prethodni događaji

06.12.2023.god.
Nagrada „Izvor“ Dragici Grbić iz Višegrada i Draganu Veličkoviću iz Grdelice
Opširnije...
 
30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму