Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Drugi dan predstavljanja knjiga iz Republike Srpske
El. pošta Štampa PDF
29.10.2014.god.
Drugi dan predstavljanja knjiga iz Republike Srpske

U sali za promocije “Beogradski sajam“ juče su promovisana izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Poslije nadahnutog uvodnog slova predsjednika ANURS g. Rajka Kuzmanovića o izdavačkoj orijentaciji i opredjeljenjima u izboru tema, o knjizi akademika Kuzmanovića govorio je akademik Drago Branković naglasivši značaj pravno-naučnog promišljanja u vremenima društvenih promjena. Akademik Slobodan Remetić je stručnom, jezičkom i knjičevno-teorijskom analizom predstavio novo djelo akademika Ljubomira Zukovića: “Ep guslara o Velikom ratu“, a akademik Kuzmanović knjigu akademika Vaskrsije Janjića: “Obrazovanje, nauka i proizvodnja hrane“, gdje je posebno apostrofirana proizvodnja i štetnost GMO bilja. Akademik Staniša Tutnjević je govorio o Spomenici Branku Milanoviću, a akademik Drenka Šećerov-Zečević o knjizi koju je objavila u saradnji sa Duškom Vulićem, Sinišom Ristićem, Marijom Burgić-Radmanović i Zoranom Vujkovićem. Na kraju je akademik Dragoljub Mirjanić odličnom, a kratkom prezentacijom predstavio zbornik radova “Savremeni materijali“ i istoimeni časopis koji ANURS objavljuje na engleskom jeziku.

Promocija izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske

U bašti sljezove boje na štandu Republike Srpske u 12 sati je predstavljena knjiga Mire Lolić Močević “Duhovno blago“ o kojoj su, pored autorke, s dosta emocija govorili ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske g. Goran Mutabdžija, arhimandrit Stefan (Šarić) i otac Igor Karanović.

Predstavljanje knjiga Mire Lolić Močević “Duhovno blago“

Emocije su obilježile i promociju projekta “Svetlost Istočnog Sarajeva“, kada je o izdavačkoj djelatnosti Biblioteke za slijepa i slabovida lica u Istočnom Sarajevu govorila je Ljilja Knežević, a o audio knjizi “Svetla Sarajeva“ Goran Vračar, autor djela.

Promocija projekta “Svetlost Istočnog Sarajeva“ Gorana Vračara

Duhovito i opušteno – najkraća je ocjena promocije knjige dr Slobodana Jankovića “Bolnički aforizmi“. Ovogodišnji dobitnik prestižne Kočićeve nagrade dobro je zasmijao publiku na štandu, možda i zato što su i Miladin Berić i Živko Vujić, predstavljajući ovo djelo, govorili sasvim ozbiljno.

promocije knjige dr Slobodana Jankovića “Bolnički aforizmi“

U 15 sati predstavljene su dvije knjige političke orijentacije: “Raskršća“ Milana Ljepojevića i “Politička stranka – permanentne izborne aktivnosti“ Rajka Vasića.

Promocija knjige “Raskršća“ Milana Ljepojevića

Prvu su predstavili Nenad Novaković, urednik Besjede, i autor, a drugu urednik Novakvić, autor Vasić i satirik Duško M. Petrović. Najkraće kazano, zaključak je da bi stranke čiji bi lideri čitali ove dvije knjige bolje prolazile na izborima, a bile bi i mnogo rijeđe meta satiričnih žaoka.

Promocija knjige “Politička stranka – permanentne izborne aktivnosti“ Rajka Vasića

Kao urednik Besjede, Novaković je predstavio i knjigu za djecu “Kuća vremena“ Jelene Kojović Tepić. O knjizi je govorila i recenzent dr Nataša Glišić, a bilo je riječi i o mogućnosti da se ovaj divan roman za djecu i ekranizuje.

Predstavljanje knjige za djecu “Kuća vremena“ Jelene Kojović Tepić

“Moć govora i druge izraelske priče“ u izboru i prevodu Ane Šomlo, predstavili su urednik Kuće poezije Zdravko Kecman i prevodilac, koja je naglasila da su u njen izbor ušla djela pisana na hebrejskom, ali i djela pisana na jidišu.

Banjalučka Kuća poezije objavila je i knjigu “Turisti reči“ svjetski poznate pjesnikinje Eve Lipske, kojoj je ova izdavačka kuća dodijelila i novoustanovljenu nagradu “Evropski atlas lirike“. U sali za promocije “Beogradski sajam“ o toj pjesničkoj nagradi i razlozima da se opredjele baš za Lipsku govorila je predsjednica žirija Tanja Kragujević, a o knjizi i pjesnikinji Biserka Rajčić, koja je izabrala pjesme Eve Lipske za ovo izdanje i sve ih prevela.

Promocija knjige “Turisti reči“ svjetski poznate pjesnikinje Eve Lipske u prevodu pjesnikinje Biserke Rajčić

Posljednja promocija juče u Bašti sljezove boje na štandu Republike Srpske bila je promocija izdanja Filozofskog fakulteta sa Pala: Spomenica Filozofskog fakulteta; časopis “Radovi Filozofskog fakulteta Pale“, br. 15 za 2013. godinu, sveska 1 i 2 (filološka, filozofska i prirodno-matematička); Zbornik radova sa naučnog skupa “Nauka i globalizacija“ i Značaj srpskog jezika i književnosti u očuvanju identiteta Republike Srpske, knjiga III.

Promocija izdanja Filozofskog fakulteta sa Pala

Izdanja je odličnim, zaista nadahnutim govorom predstavila prof. dr Milanka Babić, dekan fakulteta, a posebno je zapaženo i dugim aplauzima podržano izlaganje prof. dr Miloša Kovačevića o značaju jezika i književnosti u očuvanju identiteta naroda i države.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3126
Broj pregleda članka : 7676560
Imamo 168 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

16.06.2021.god.
Tribina „Srpski identitet“
Opširnije...
 
15.06.2021.god.
Promocija knjige „Srpsko-ruski, rusko-srpski odnosi“
Opširnije...

Prethodni događaji

15.06.2021.god.
Biblioteci u Šidu poklonjene knjige za slijepe i slabovide
Opširnije...
 
14.06.2021.god.
Poklonjene knjige za slijepe i slabovide biblioteci u Кikindi
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму