Početna Aktuelnosti Prethodni događaji U Srbiji obilježen Dan Republike i 29 godišnjica od donošenja prvog Ustava Republike Srpske
El. pošta Štampa PDF
01.03.2021.god.
U Srbiji obilježen Dan Republike i 29 godišnjica od donošenja prvog Ustava Republike Srpske

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju R. Srpske i Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji, gosti u studiju povodom obilježavanja Dana Republike i 29 godina od donošenja prvog Ustava R. Srpske

Sinoć (28.02.2021) obilježen je 9. januar Dan Republike i dan donošenja prvog Ustava Republike Srpske tradicionalnim prijemom, koji je ove godine priređen u televizijskom studiju u formi kolažne emisije, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Emisija pod nazivom „Za sva vremena”, počela je izvođenjem himni Republike Srpske i Srbije, emitovana je na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske, na drugom programu Radio-televizije Srbije i na još 41 lokalnoj i regionalnoj televiziji u Srbiji.

Prigodna obraćanja u formi uključenja imali su Željka Cvijanović predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Ana Brnabić, predsjednik Vlade Srbije, Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i dramski umjetnik Tihomir Stanić.

Gosti u studiju bili su: ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Nastup Gudačkog sastava Banjalučke filharmonije sa solistima, sopranom, Minjom Šukalo i baritonom, Sinišom Pajićem

Gledaoci su mogli da vide i prigodan kulturno-umjetnički program, kao dio TV-prijema, sa glumcima Narodnog pozorišta Republike Srpske Nikolinom Friganović i Željkom Erkićem i muzički program Gudačkog sastava Banjalučke filharmonije sa solistima sopranom Minjom Šukalo i baritonom Sinišom Pajićem.

Gosti prijema su bili svi oni koji su kod svojih kuća na televiziji pratili ovogodišnju proslavu u Srbiji 9. januara Dana Republike i 28. februara, dana kada je usvojen prvi Ustav Republike Srpske.

Republika Srpska obilježava 9. januar Dan Republike, jer je tog datuma 1992. godine u miru osnovana Republike Srpska pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH, a prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. godine i on je bio temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da je izuzetno važna saradnja Srpske i Srbije i da je to možda najprirodnija veza u političkom, ekonomskom i uopšte društvenom smislu, te da je ugodno znati da je uvijek moguće osloniti se na Srbiju.

Cvijanović je navela da je, u okviru cijelog niza konkretnih projekata i vidova saradnje, posebno važna činjenica da Srpska i Srbija već nekoliko godina zajednički obilježavaju određene značajne datume njihove prošlosti.

- Mislim da je to samo dodatni način da se više zbližimo, ali isto tako i da pokažemo koliko postoji i funkcioniše to naše zajedničko i djelovanje i jedinstvo - rekla je Predsjednica i naglasila da je za Republiku Srpsku važno da se Srbija razvija, jer su njeni snaga i moć uvijek garancija i za Republiku Srpsku da živi u miru i da može da se razvija i da ima nekoga na koga može da se osloni, te dodala i da je isto tako sigurna da je za Srbiju važna, jaka i stabilna Republika Srpska.

- I zbog toga mi zajedno radimo i opredijeljeni smo da jačamo našu stabilnost, ali i da sve naše generacije koje će doći u budućnosti, i mi sami, razvijamo i stvaramo pretpostavke da se one razvijaju u miru i stabilnosti - rekla je Cvijanović.

Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je prvi Ustav Republike Srpske donesen u trenutku kada u BiH još nije bilo oružanih sukoba i da je odražavao političku volju srpskog naroda i želju da ima nezavisnu Republiku Srpsku i da je to odražavalo političku volju srpskog naroda, predstavljenu preko njegovih političkih predstavnika iz različitih političkih partija koji su se okupili i usvojili taj ustav.

- Poslije odluke o osnivanju Republike Srpske, donošenje Ustava je najznačajniji i politički i pravni akt koji jedna država u nastajanju može i treba da ima - rekao je Dodik i dodao: - Donošenje Ustava je pokazalo da se zna šta se radi i da je u tom pogledu formiranje Republike Srpske imalo svoj kontinuitet: od odluke o njenom osnivanju, preko Ustava, pa do zakonske regulative koja je trebalo da reguliše sve druge odnose.

Dodik je ocijenio da bi, posmatrano iz sadašnje perspektive, bez toga demokratski kapacitet Republike Srpske bio snažno ugrožen i da donošenje Ustava kao najdemokratskiji čin jedne zemlje, niko ne može da ugrozi, pogotovo što su u tome učestvovali različiti predstavnici političkih partija, tadašnje i vlasti i opozicije.

Dodik je istakao da je tada, iako opozicionar, bio dio ukupnih srpskih napora da se konstituiše Republika Srpska i da Republika Srpska egzistira u državno-pravnom i teritorijalnom smislu.

- Danas kada pogledam, teško bi mogli bez toga da prođemo kroz mnogo stvari. Vjerovatno u ratu i pregovorima koji je trebalo da se vode na uspostavljanju mira, legitimitet ne bi bio snažan, kao što je bio, da nije bilo takvih akata. Sve to je dio kontinuiteta i nastanka Republike Srpske - naveo je Dodik.

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić čestitala je svima u Republici Srpskoj dan kada svi zajedno, sa Srbijom, obilježavaju 29 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, te ocijenila da jedinstvo Srbije i Srpske nikada nije bilo upitno.

- Izuzetno je važno i značajno što smo počeli zajedno da obilježavamo naše nacionalne praznike - rekla je Ana Brnabić i dodala da je to jedinstvo institucionalizovano od 2014. godine kada je Aleksandar Vučić postao prvo premijer Srbije, a onda se nastavilo kada je postao i predsjednik Srbije.

Prema njenim riječima, Srbija i Srpska zajedno obilježavaju važne datume, imaju saradnju na djelu u okviru različitih zajedničkih projekata.

- Konačno imamo i jedan zajednički praznik, ne samo Srbije i Srpske, nego i svih Srba gde god živјeli, a to je 15. septembar, Dan nacionalnog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. I ove godine ćemo ga adekvatno obilježiti. Vidjećemo kako će to moći zbog epidemije virusa korona - dodala je Brnabićeva i naglasila - Jedino svi mi, jaki, zadovoljni i stabilni, možemo da obezbijedimo drugačiju i bolju budućnost za sve građane na ovom području.

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Republike Srbije

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković je rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, sa kojom gradi najbolje moguće odnose, ali Republiku Srpsku iskreno voli i nastaviće da pomaže svoj narod zapadno od Drine, ne nanoseći bilo kome drugom štetu.

- Politička situacija je takva da mi živimo u dve različite države, ali i u Republici Srpskoj i u Srbiji većinski živi naš srpski narod. Kada me pitate koliko je važna saradnja, to je kao da ste me pitali da li je dobro da braća sarađuju, da braća govore i da li je dobro da žive u bratskoj ljubavi. Naravno da jeste - rekao je Selaković i istakao da Srbija i Srpska, kao što su zajednički obilježile Sretenje, Dan državnosti Srbije, tako obilježavaju i Dan ustavnosti Republike Srpske, jer je na takav način Republika Srpska nastavila da baštini državotvornu svijest o značaju prava i pravnog ustrojstva koju je utemeljio još Miloš Veliki 1835. godine, ali i svi potonji srpski vladari koji su donosili važne Ustave za srpsku državu i istoriju.

Ministar Selaković je posebno naglasio: - Od velikog je značaja to što su svojevremeno predsjednik tada Vlade, danas predsjednik Republike Aleksandar Vučić i tada predsjednik Republike Srpske, a danas srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuli zajedničko obilježavanje onih datuma koji ukazuju na događaje i ličnosti iz naše istorije koji su zaista važan element našeg nacionalnog identiteta, nacionalne svijesti i kulture sjećanja, koja izuzetno važno i ozbiljno sudjeluje u izgradnji modernog srpskog identiteta i patriotizma.

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić je istakao značaj da Srbija bude lider u regionu, jer to znači stabilnost za cijeli region, a samim tim i za Republiku Srpsku i BiH.

On je rekao da su građani Srpske zahvalni Srbiji za sve što za njih radi i raduje ga svaki njen uspjeh na bilo kom planu - privrednom, ekonomskom, sportskom, kulturnom.

Klokić je rekao da je Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije iz 2007. godine bio osnova za dalju razradu saradnje dvije republike.

Podrška Srbije je uvijek bila, ali unazad četiri do pet godina nikada nije bila značajnija i konkretnija, o čemu govore činjenice da je Srbija donirala Srpskoj više od 70 miliona evra što kroz podršku budžetu, što kroz razne projekte u svim gradovima i opštinama Srpske i šest u FBiH, sa većinskim srpskim stanovništvom.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je, čestitajući svim građanima Republike Srpske i rukovodstvu dan kada je donijet prvi ustav Republike Srpske 28. februar, Miloš Vučević, istakao značaj saradnje Republike Srbije i Republike Srpske u okvirima Dejtonskog sporazuma, kao i u kontekstu vjekovnih, porodičnih, kulturnih i duhovnih veza, za koje je rekao da su neraskidive i da su preživjele razne sisteme i države, i ratne i mirnodopske periode, kao nešto što je nadjačalo sve prijetnje i sile.

- Danas smo suočeni sa novim izazovima, sa izazovima vezanim za borbu protiv nevidljivog neprijatelja kovid 19 i možemo biti ponosni kakav je danas odnos Republike Srbije prema svom narodu i svojim sunarodnicima - kazao je Vučević ističući da je Srbija garant postojanja Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom, te da je spremna da pomogne Republici Srpskoj, prije svega njenim građanima i zdravstvenom sistemu.

Gradonačelnik Vučević je rekao da su u Srbiji životno zainteresovani da građani Republike Srpske budu zadovoljni životom i da je zato Republika Srbija prethodnih godina snažno investirala u obrazovni i zdravstveni sistem Republike Srpske ali i na velikim infrastrukturnim projektima, i da su u toku radovi na autoputu ka Republici Srpskoj, a projektuju se i budući putevi.

- Raduje nas ulaganje u sve centre Republike Srpske, od Hercegovine pa do Krajine i vjerujemo da će se to nastaviti na interesu i na boljitak svih građana Republike Srpske. Siguran sam da ćemo nastaviti da se borimo za bolji život naših građana - kazao je Vučević.

Tihomir Stanića, glumac

Glumac Tihomir Stanić je čestitao građanima Srpske ove, ali i sve buduće praznike, te poručio da su u Beogradu ponosni na ono što stvaraju glumci iz Republike Srpske.

Stanić je podsjetio da je kao afirmisan glumac u Beogradu došao da igra u Narodnom pozorištu Republike Srpske, gdje je potom bio i umjetnički direktor, te da je znao da će za mlade glumce u Banjaluci jako značiti da im dovede Svetlanu Bojković, Petra Kralja, Mišu Janketića, Vlastimira Đuzu Stojiljkovića, da zajedno sa njima rade predstave.

– Oni su sa takvom radošću putovali u Banjaluku, osjećali su da rade nešto važno, da je to dio neke njihove životne misije i uspjeli su. Uz njih su glumci Narodnog pozorišta Srpske izrasli u ozbiljne umjetnike i sada možemo na televiziji, filmu, u pozorištu da uživamo u njihovim dometima – rekao je Stanić.

On je dodao da sa ponosom gleda serije u kojima učestvuju glumci Republike Srpske i da je toliko srećan što su glumili u filmu „Dara iz Jasenovca”, navodeći da su mu režiser tog filma Predrag Gaga Antonijević i scenarista Nataša Drakulić rekli da nikada ne bi uspjeli da snime tako kvalitetan film bez glumaca kao što su Sandra Ljubojević, Zlatan Vidović, Anja Stanić, Nikolina Friganović.

– Njihov doprinos u tom filmu je ogroman, da ne pričam o djeci, o Biljani Čekić iz Kozarske Dubice koja igra glavnu ulogu – rekao je Stanić.

Stanić je poručio svojim kolegama u Srpskoj da ne moraju da čekaju nikakve nove impulse iz Beograda i da dovoljno znaju i mogu i već polako postaju ono što je bila njegova ogromna želja i ideja: da ljudi iz Republike Srpske ponude način i put i ideje koje će biti prihvaćene u Beogradu.

– Ne samo da tako srdačno i s ljubavlju i pažnjom prate sve što stiže iz Beograda, nego da znaju da ono što oni u Srpskoj stvaraju je u Beogradu prepoznato kao veliki kvalitet i nešto na šta su svi ponosni – rekao je Stanić.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je rekao da je ovo sedmi prijem koji povodom 9. januara Dana Republike i 28. februara dana u kojem je usvojen prvi Ustav Republike Srpske priređuje Predstavništvo u Srbiji, i da je zbog uslova propisanih zaštitom građana od pandemije virusa korona, prijem organizovan u formi kolažne tv emisije.

Cicović je rekao da se posebno zahvaljuje visokim zvanicama koji su svojim izjavama doprinijeli da ovaj tv prijem bude na visini svih dosadašnjih, pa i djelotvorniji, jer su gosti prijema bili svi koji su emisiju gledali: na prvom programu RTRS-a, drugom pogramu RTS-a i na programima 41 lokalne i regionalne tv stanice u Srbiji.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji je rekao da se svojevrsnim TV-prijemom Predstavništva na RTRS-u i RTS-u vidjelo da je saradnja Srpske i Srbije nešto što vrijedi pokazati: da Srbija i Srpska zajedno definišu sve strateške projekte i da je srpski narod jedinstven.

- Imamo šta reći, jer od najviših zvaničnika i Srpske i Srbije uvijek čujete da je najvažnije da mi u regionu dobro sarađujemo, da mi svoju budućnost vidimo u izuzetno uspješnoj regionalnoj saradnji, jer svi trenutni projekti koji su regionalnog tipa i koji se razmatraju, kao što je `mini-Šengen`, su došli iz našeg naroda - naglasio je Cicović.

Cicović je naglasio da je izuzetno važna saradnja Srpske i Srbije koja je proteklih sedam godina na izuzetno visokom nivou.

- Imajući u vidu da budućnost našeg naroda zavisi od toga koliko ćemo kvalitetno uspjeti da uradimo sve što je naša obaveza, prije svega na očuvanju našeg nacionalnog identiteta, jezika, kulture, pisma, vjere, i koliko ćemo uspješno na najbolji način da predstavimo jedinstvo kulturnog, etničkog i jezičkog prostora, toliko će i naša budućnost na ovim prostorima biti izvjesna - istakao je Cicović.

Povodom 9. januara Dana Republike i 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske u Beogradu je u petak, 26. februara u pres centru UNS-a, održana tribina na temu „Republika Srpska pred novim izazovima” koju je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji organizovalo zajedno sa Informativno-političkim portalom „Sve o Srpskoj”.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3100
Broj pregleda članka : 7341002
Imamo 183 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

28..04.2021.god.
Dokumentarni film „Čuvar časti i ponosa - Đorđe Mihailović“
Opširnije...
 
27.04.2021.god.
Ministar Petričević sutra u Ministarstvu privrede Srbije sa ministarkom Anđelkom Atanasković
Opširnije...

Prethodni događaji

28.04.2021.god.
Atanasković, Petričević: Intenzivirati realizaciju ranije dogovorenih projekata
Opširnije...
 
25.04.2021.god.
Reimu pobjeda u Banjaluci i žuta majica
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму