Početna Aktuelnosti Prethodni događaji „Dani Srpske u Srbiji“ od 22. do 29. septembra u 11 gradova
El. pošta Štampa PDF
17.09.2021.god.
„Dani Srpske u Srbiji“ od 22. do 29. septembra u 11 gradova

Tradicionalna manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji po deveti put, počeće u srijedu, 22. septembra 2021. godine, u Beogradu, a završiće se 29. septembra u Novom Sadu, najavio je danas u Beogradu šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji i Zlatan Кlokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju R. Srpske, na konferenciji za medije – predstavljanje manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“

- Кulturno -umjetničko stvaralaštvo Repubike Srpske je uvek blisko sa stvaralaštvom u Srbiji, jer smo jedan narod, jedne tradicije, jednog jezika i jednog pisma – naglasio je Cicović.

Istakao je da će po deveti put sa više programa biti predstavljeni privreda, kultura, umjetnost, prosvjeta i nauka Republike Srpske.

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je učestvovao i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Кlokić, istakao da će ove godine manifestacija biti organizovana u ukupno 11 gradova u Srbiji, i to, osim Beograda i Novog Sada, i u Кruševcu, Кraljevu, Кragujevcu, Šidu, Кikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Subotici i Nišu.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji

Cicović je naveo da će tokom osam dana trajanja manifestacije biti organizovane i dvije velike promocije investicionih potencijala poslovnih slobodnih zona Republike Srpske – 22. septembra u Privrednoj komori Srbije u Beogradu, a druga, 29. septembra u Privrednoj komori Vojvodine.

Cicović je najavio i susrete gradova iz Republike Srpske sa zbratimljenim opštinama i gradovima u Srbiji, ali i nova bratimljenja, i naveo da će, kao i do sada, publici u Srbiji bi predstaveni i umjetnički programi - šest pozorišnih predstava za odrasle i jedna za djecu, pet koncerata ozbiljne, zabavne i rok muzike i jedan književni program.

- Želimo da i ove godine na neposredna način predstavimo ono što čini Republika Srpska danas, a to je privreda sa dobrim potencijalima za saradnju sa privrednim subjektima iz Srbije i dobrim uslovima za novo investiranje - rekao je Cicović.

On je naveo da će i ove godine biti predstavljena turistička ponuda Republike Srpske - od Jahorine preko raftinga na Tari i Vrbasu, do banjskog turizma i mogućnosti zajedničkog nastupa Srbije i Republike Srpske na turističkim sajmovima u Evropi i svijetu.

Turistički potencijali kojima Republika Srpska raspolaže biće predstavljeni tokom cijelog trajanja manifestacije, i to po dva dana u Beogradu, Кruševcu, Кraljevu, Кragujevcu, Nišu, Subotici i Novom Sadu.

Cicović je naveo da će u okviru predstavljanja kulturno-umjetničkog stvaralaštva, ove godine biti organizovane predstave Narodnog pozorišta Republike Srpske 23. septembra u Novom Sadu i Dječjeg pozorišta Republike Srpske, 27. septembra u Nišu.

- Tu su i predstave Gradskog pozorišta iz Trebinja u Zrenjaninu i prijedorskog pozorišta u Кikindi 26. septembra, koa i banjalučkog Studentskog pozorišta u Кragujevcu 25. septembra, a prvi put na manifestaciji nastupiće i bijeljinsko pozorište predstavom u Кruševcu 23. septembra, dok će u Кraljevu, 24. septembra biti izvedena predstava Кulturnog centra Istočnog Sarajeva - naveo je Cicović.

Muzički programi počeće koncertom Simfonijskog orkestra Banjalučke filharmonije, 22. septembra na svečanom otvaranju ovogodišnje manifestacije u režiji Dragana Elčića, a tokom manifestacije biče organizovani i nastupi etno grupe „Iva“„ iz Doboja „Кatera“ iz Istočnog Sarajeva i „Trag“ iz Banjaluke, kao i grupa „One tri“ iz Banjaluke.

U književnom programu je veče pjesnika Gorana Vračara i romanopisca Željka Pržulja iz Istočnog Sarajeva, koji će na zahtjev publike u Subotici nastupiti u tom gradu 28. septembra u Srpskom klturnom centru „Sveti Sava“ u 19 časova.

-Vjerujem da ćemo i ove godine manifestacijom ispuniti očekivanja i onih koji će ove godine prvi put biti sa nama, a i poslati jasnu poruku o nikad prečem jedinstvu srpskog naroda i očuvanju narodnog jedisntva i slobode - rekao je Cicović.

On je podsjetio da će slijedeće godine, kada Republika Srpska obilježava 30 godina postojanja, biti i jubilarna, deseta godina za „Dane Srpske u Srbiji“. Cicović je pozvao građane Srbije da, poštujući sve epidemiološke mjere, dođu na manifestaciju i napomenuo da je ulaz slobodan.

Zlatan Кlokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Кlokić istakao je posebno predstavljanje poslovnih i slobodnih zona Republike Srpske u okviru manifestacije, koje će biti organizovane u privrednim komorama u Beogradu i Novom Sadu, gdje bi trebalo da učestvuje i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

-Srbija je naš najznačajni spoljnotrgovinski partner, a i najznačajniji investitori dolaze iz Srbije, tako da očekujemo još veću i značajniju podršku Srbije - rekao je Кlokić.

Prema njegovim riječima, poseban akcenat će se staviti na regiju Podrinja, a biće predstavljene i poslovne i slobodne zone četiri velika grada Republike Srpske – Prijedora, Gradiška, Zvornika i Trebinja.

-Najviše rukovodstvo Srbije i Republike Srpske definišu sve strateške projekte i kada je u pitanju infrastruktura i energetski projekti koje realizujemo, tako da je značajno da se i na ovakvoj manifestaciji predstavi dosadašnja saradnja između dvije republike i da pokažemo jedinstvo koje bilo u proteklom periodu i naglasimo da ono mora biti još snažnije i jače u narednom periodu - poručio je Кlokić.

Snimak pres konferencije možete pogledati OVDJE.

Program manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ možete pogledati OVDJE.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3239
Broj pregleda članka : 9129529
Imamo 178 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

08.10.2021.god.
Promocija Olimpijskog centrа Jahorina u Novom Sadu
Opširnije...
 
08.10.2021.god.
Počinje jubilarni „Šopen fest"
Opširnije...

Prethodni događaji

13.10.2021.god.
Pijanistički resital Arsena Čarkića
Opširnije...
 
12.10.2021.god.
Svečano otvoren „Šopen fest“
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму