Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Nagrada „Izvor“ pripala Biljani Stanisavljević i Vesni V. Radović
El. pošta Štampa PDF
23.12.2021.god.
Nagrada „Izvor“ pripala Biljani Stanisavljević i Vesni V. Radović

Nagrade na devetom književnom konkursu Predstavništva R. Srpske u Srbiji i redakcije časopisa Žrnov za najlepšu pesmu i najlepšu priču o zavičaju 2021.

Književnu nagradu „Izvor“ za najljepšu priču i pjesmu o zavičaju za 2021. godinu su dobile Biljana Stanisavljević za priču „Zavičaj“ i Vesna V. Radović za pjesmu „Miholjdan“.

Na deveti književni konkurs Predstavništva Republike Srpske i redakcije časopisa „Žrnov“ pristiglo je ukupno 219 pesama i 98 priča od 289 autora iz Srbije, Republike Srpske, regiona i rasejanja.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva R. Srpske u Srbiji, prigodnu gramatu uručuje Biljani Stanisavljević

Prigodnu gramatu Stanisavljevićevoj je na ceremoniji u prostorijama Predstavništva Republike Srpske u Beogradu uručio šef Predstavništva Mladen Cicović, dok će Radovićevoj, koja je izostala iz zdravstvenih razloga biti uručena naknadno.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva R. Srpske u Srbiji, obratio se gostima na dodeli nagrada

Cicović je iskazao zadovoljstvo zbog činjenice da je pristigao rekordan broj radova, posebno jer je tema konkursa vezana za zavičaj, za očuvanje nacionalnog identiteta i onog što su kultura i tradicija srpskog naroda.

„Najvažnije je da sve što radimo bude u funkciji svesrpskog jedinstva. Sa svih ovakvih projekata koje mi realizujemo šaljemo jasnu poruku da želimo da sa svima u regionu gradimo našu zajedničku budućnost, jer poštujući sebe, ne znači da ne poštujemo i sve druge koji s nama žive“, poručio je Cicović.

Prema njegovim riječima, tema zavičaja je uvijek na kraju godine kruna rada Predstavništva.

„Imamo sa svih dijelova planete ljude koje ponovo na ovaj način vraćamo zavičaju i ovo je možda i podstrek da iduće godine još snažnije i kvalitetnije pristupimo konkursu“, rekao je Cicović.

Biljana Stanisavljević, novinar - dobitnik nagrade za najlepšu priču o zavičaju 2021. godine

Stanisavljevićeva, koja je po profesiji novinar, rekla je da piše jako dugo i razne forme, a da je ova nagrada čini izuzetno ponosnom upravo stoga što je tema njene priče njen rodni Paraćin iz kog je otišla sa samo 16 godina.

„Svaki put kada se vraćate u zavičaj ushićenje je veliko. Vraćate se u okrilje svog grada i iako on raste i menja se, kao što i vi rastete, sazrevate i menjate se, uvek vam je toplo oko srca i to je onaj duboki uzdah, kada stižete u svoj grad, što sam opisala u svojoj priči, da liči na zagrljaj majke i na podršku oca", rekla je Stanisavljevićeva.

Željka Bašanović, član žirija i prošlogodišnji dobitnik nagrade „Izvor“ za priču

Prošlogodišnji dobitnik nagrade „Izvor“ za priču Željka Bašanović, koja je ove godine član žirija, rekla je da su sve pristigle priče i pjesme zasluživale da budu najbolje i pobjedničke, ali da se žiri na kraju odlučio za najednostavnije i najiskrenije iskazane emocije koje su i Radovićeva i Stanisavljevićeva nepogrešivo prenijele.

Duško M. Petrović, književnik

Književnik Duško M. Petrović rekao je da je on, sa strane organizatora, bio u poziciji da vidi sve pjesme i priče i da je među autorima bilo značajnih imena, ali je činjenica da su radovi bili bez potpisa autora uticala na žiri da na najpošteniji način izabere najbolje.

„U ovom poslu, kada nema potpisa, kada samo delo govori, žiri je potpuno oslobođen svih obaveza, svih svojih predznanja i samo ocenjuje na osnovu onog što zna o književnosti", rekao je Petrović.

Dobitnicima nagrada je, uz gramatum pripao i novčani dio nagrade od 30.000 dinara /500 KM/.

Nagrađeni radovi će biti objavljeni u božićnom izdanju časopisa „Žrnov".

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3336
Broj pregleda članka : 11302720
Imamo 262 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.05.2022.god.
U Ruskom domu projekcija dokumentarnog igranog filma „Pečat braće Ljubovića"
Opširnije...
 
23.05.2022.god.
Dani Ćirila i Metodija u Beogradu
Opširnije...

Prethodni događaji

24.05.2022.god.
Učesnici „Dana Ćirila i Metodija" u posjeti Predstavništvu Republike Srpske
Opširnije...
 
24.05.2022.god.
Na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu četiri kompanije iz Srpske
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму