Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Srpska na dobrom putu, veza sa Srbijom neraskidiva
El. pošta Štampa PDF
11.01.2022.god.
Srpska na dobrom putu, veza sa Srbijom neraskidiva

Svečana akademija povodom 30 godina Republike Srpske održana sinoć u Novom Sadu

U Novom Sadu sinoć (10.01.2022.g.) je održana svečana akademija povodom 30 godina Republike Srpske na kojoj je naglašeno da je Srpska sa svojim narodom na dobrom putu, koji nije smetnja nikome, i istaknuta neraskidiva veza sa Srbijom.

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju R. Srpske

Govoreći o značaju velikog jubileja, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je da veza Srpske i Srbije nikad nije bila jača.
- Ta veza nikad nije bila snažnija i nikad nije bila jača podrška Srbije Republici Srpskoj. Duboko sam ubijeđen da će u godinama pred nama ta veza još više biti učvršćivana bez obzira na pritiske sa kojima ćemo se suočavati - rekao je Klokić, navodeći da će se u narednom periodu posebno raditi na ekonomskom jačanju Srpske, temelju njene stabilnosti.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je Srpska sa svojim narodom na dobrom putu, koji nije smetnja nikome.

- To je put koji nije na štetu bilo koga u BiH, kao i bilo koga u regionu. I zato, bez obzira na sve pritiske, mi iz Srpske ćemo graditi i dalje naše bratske odnose sa Srbijom. Zajedno ćemo graditi i Republiku Srpsku i Srbiju, jačati regionalne veze od interesa za srpski, kao i sve narode na ovim prostorima - naglasio je Cicović.

Ognjen Bjelić, sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u Pokrajinskoj vladi Vojvodine

Ovogodišnji kum Ognjen Bjelić, sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u Pokrajinskoj vladi, rekao je da je Srpska danas pred ogromnim iskušenjima, zbog čega je njena odbrana obaveza svih, i onih koji u njoj žive, i onih u čijim srcima je zauvijek.
- Iskušenja i izazovi sa kojim se suočava Srpska možda su najveća do sada. Ključ te odbrane je jedinstvo, kako u samoj Srpskoj, tako i ovde u Srbiji, kao matičnoj državi svih Srba. Zato s ovog mjesta upućujemo snažnu podršku rukovodstvima Srpske i Srbije da zajedno i odlučno čuvaju i očuvaju integritet obje srpske zemlje i naroda u cjelini - poručio je Bjelić.

Prisutnima u Velikoj sali kongresnog centra Master gdje je održana svečanost obratili su se i predsjednik Saveza krajiških udruženja Ranka Srdić Milić, generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac, direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Stojković i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Božidar Milović, predsjednik Udruženja Hercegovaca iz Novog Sada

O nastanku Republike Srpske govorio je istoričar Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske. U ime zavičajnih udruženja prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja Hercegovaca iz Novog Sada Božidar Milović.

Kum Ognjen Bjelić, sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u Pokrajinskoj vladi lomi slavski kolač sa gostima, a obred vodi otac Željko Latinović, izaslanik episkopa bačkog Irineja

Pred početak oficijelnog dijela svečane akademije obavljen je čin lomljenja slavskog kolača, a obred je vodio otac Željko Latinović, izaslanik episkopa bačkog Irineja.

Bogat  kulturno-umjetnički program u duhu srpskog naroda i R. Srpske

U bogatom kulturno-umjetničkom programu u duhu srpskog naroda i Republike Srpske pjesmom su se predstavili Etno-grupa Fenečki biseri, Etno-grupa Hram iz Sremske Mitrovice i Izvorna pjevačka grupa Plitvice.

Pokrovitelji manifestacije bili su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Fond AP Vojvodine za izbjegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Svečanu akademiju organizovao je Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, zajedno sa drugim prijateljskim organizacijama.

Dan Republike Srpske i njen 30. rođendan proteklog vikenda obilježen je širom Republike Srpske. Organizovani su pomeni za poginule srpske borce, svečane akademije, koncerti.

IZVOR: Srna

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3336
Broj pregleda članka : 11302917
Imamo 221 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

24.05.2022.god.
U Ruskom domu projekcija dokumentarnog igranog filma „Pečat braće Ljubovića"
Opširnije...
 
23.05.2022.god.
Dani Ćirila i Metodija u Beogradu
Opširnije...

Prethodni događaji

24.05.2022.god.
Učesnici „Dana Ćirila i Metodija" u posjeti Predstavništvu Republike Srpske
Opširnije...
 
24.05.2022.god.
Na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu četiri kompanije iz Srpske
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму