Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Održana tribina „Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH“
El. pošta Štampa PDF
30.09.2022.god.
Održana tribina „Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH“

U Beogradu je u četvrtak, 29. septembra, održana tribina na temu „Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH“, na kojoj su ugledni analitičari iz Republike Srpske i Srbije pokušali da osvijetle globalni i regionalni kontekst u kojem će biti održani predstojeći izbori u Srpskoj i BiH.

Tribina Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH, Pres centar UNS-a

Tribina na kojoj su učestvovali Vladislav Jovanović, Nenad Кecmanović, Aleksandar Pavić, Predrag Ćeranić, Siniša Ljepojević, Branko Pavlović, Aleksandar Raković, Aleksandar Vujović i Đuro Bilbija održana je u organizaciji infrmativno-političkih portala „Sve o Srpskoj“ i „Fakti“ i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Učesnici tribine su razmotrili kontekst u kojem se održavaju izbori u BiH i Srpskoj, nakon susreta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini UN.

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović je u izlaganju pod naslovm „Imperativi jedinstva“ naveo da  u dramatičnim okolnostima u kojim se svijet nalazi Srbi moraju da očuvaju međusobno jedinstvo i da se složno suprotstave pritiscima na srpski narod, koji je jedan od najstarijih u Evropi.

Vladislav Jovanović

On je naglasio da se i Srbija i Republika Srpska nalaze pod jakim pritiscima Zapada koji Balkan smatra zonom svojih interesa i žele da uguše bilo kakav otpor i „čine sve da očiste Balkansko zaleđe pred udar na Rusiju pa i Кinu“.

Prema njegovim riječima, u vrijeme kada se Evropa nalazi u vremenu jedne od najvećih podjela u svojoj istoriji potrebno je pružiti podršku onim koji su zaslužni za očuvanje srpskih država – Srbije i Srpske.

Jovanović je upozorio da će Zapad pokušati da vrati Republiku Srpsku u predratno stanje, da će nastaviti da podriva Dejtonski mirovni sporazum, te da se mora imati svijest da se Srpska tome može suprotstaviti samo sabiranjem, i da treba da bude, kako je naveo, jež koga ne mogu da slome.

On je poručio da Srbi u Srpskoj imaju priliku da na predstojećim izborima iskažu to jedinstvo i da budu složni kada je najteže.

„A ono najteže je upravo sada. Ako sada ne pokažemo ispit zrelosti, pitanje da li ćemo uskoro imati novu šansu za tako nešto“, zaključio je on.

Politikolog Nenad Кecmanović je u izlaganju pod naslovom „Neutralnost ali bez ekvidistance“ naveo da bi izbori u Federaciji BiH i činjenica da ni Zapad više nema autoritet da Hrvate i Bošnjake izmiri i strpa u jednom entitetu trebalo da rasterete Srpsku, ali neće.

Nenad Кecmanović

Prema njegovim riječima, izbori u Srpskoj su manje interesantni jer se čini da je njihov ishod poznat jer u svim istraživanjima Milorad Dodik, Željka Cvijanović i SNSD imaju prednost.

„Niko Jelenu Trivić ne može da ospori da je novo lice i osvježenje, ali uz to ide i neiskustvo, kao ni Šaroviću da je iskusan, ali teška vremena ne traže samo iskusne nego i energične i odlučne“, rekao je Кecmanović.

On je dodao da se ne zna šta u ovom trenutku Dodiku na izborima može više da pomogne – podrška predsjednika Rusije Vladimira Putina ili sankcije SAD i Britanije.

„Narod u Republici Srpskoj, kao i u Srbiji, neće u NATO, kao ni u EU, ali voli Rusiju, posebno njenog predsjednika. Možda griješe, ali demokratski je tako“, rekao je Кecmanović i podsjetio kako su Srbi devedesetih sami protiv svih ustali protiv globalizma.

Politikolog Aleksandar Pavić je u izlaganju pod naslovom „Može li dejtonska BiH nadživeti slom svetskog poretka?“ naveo da je za Republiku Srpsku od suštinske važnosti da zadrži veze sa Rusijom i multipolarnim svijetom koji priznaje sva srpska prava, ne urušava teritorijalni integritet, niti nameće svoja pravila, destruktivni moral ili ideologije.

Aleksandar Pavić

Pavić je rekao da je Dejtonski sporazum, dok ga neko otvoreno ne ruši, jedan od alata srpske odbrane, a tu alatku treba da imaju u rukama oni ljudi koji brane srpske interese, a ne oni koje gura Zapad.

„Situacija se menja iz časa u čas i treba prepoznati jasnije nego ikad da sva raspoloživa sredstva koja imamo treba da iskoristimo, a neko drugi javno i otvoreno ruši ono što je potpisano", rekao je Pavić.

Pavić je naveo da srpski narod u Republici Srpskoj mora da bude spreman na vrijeme kada će otvoreno početi da se ruši Dejtonski sporazum, ali da to ne može da prođe ako na vlasti u Srpskoj budu oni koji shvataju važnost daljeg povezivanja i jačanja odnosa sa Rusijom i nezapadnim dijelom čovječanstva.

Novinar i publicista Siniša Ljepojević je u izlaganju pod naslovom „I Republika Srpska je dio globalnog prestrojavanja“ naveo da aktuelna politika u Republici Srpskoj ima podršku srpskog naroda koji tamo živi, ali i podršku Srba uopšte.

Siniša Ljepojević

„Jasna politička pozicija Republike Srpske uz podršku srpskog naroda, ne održava samo postojeće prijateljske veze nego i budi poštovanje neprijatelja. Do kada će Republika Srpska tako moći da izdrži, to je pitanje, ali zadržaće status da ne napušta prijatelje. To je ono što ostaje“, rekao je Ljepojević.

On je naglasio da su Rusija i Кina predvodnici izgradnje novog svijeta, a da je ono što je jako važno da Srbija i Srpska održavaju veze sa njima i drugim evroazijskim zemljama i da se njihov stav cijeni.

„Mi još imamo status zemlje koja pruža otpor. Imamo status onog koji se bori protiv onog što većinski dio svijeta smatra zlom“, zaključio je Ljepojević.

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić je u izlaganju pod naslovom „Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH“ poručio da je izvjesno da je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski projekat iza kojeg stoje Britanci i upozorio da Britanci nekog svog Zelenskog imaju u svakoj od država bivše Jugoslavije, a da sada žele da ga instaliraju i u Republici Srpskoj.

Predrag Ćeranić

„I danas u ovoj predizbornoj godini ili nekoliko dana pred izbore u BiH oni nisu stajali skrštenih ruku. Taj njihov Zelenski u Republici Srpskoj istupa sa nacionalnim stavom, veliča Dražu Mihailovića. Oni čine sve da ga dožive birači kao zastupnika srpskih nacionalnih interesa i onih o kojim se nije moglo ili smjelo govoriti“, rekao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, oružje Zapada je sada prevara i obmana javnog mnjenja u Srpskoj.

„U stvari sve je obmana. Кo je bio mjesecima u Britaniji na školovanju i strani stipendista? Onda vidite da ispod površine stvari stoje sasvim drugačije“, ukazao je Ćeranić.

On je naglasio da Britanci i drugi zapadnjaci ove godine nisu organizovali proteste u Srpskoj, kao što su to uradili 2018. godine, jer su ocijenili da bi to bilo kontraproduktivno.

„Jer, organizovati proteste protiv vlasti u Srpskoj, koja se jasno opredijelila, ima jasne stavove u kojim nema kalkulisanja ni odustajanja od osnovnih načela politike bez kojih nema opstanka Srba zapadno od Drine – bilo bi kontraproduktivno. Oni bi, devastiranjem Republike Srpske, namijenili srpskom narodu sudbinu naših sunarodnika na Кosmetu“, rekao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, oni su u sajber prostoru vodili jake bitke da bi nametnuli i doveli na vlast one koji bi radili na realizaciji interesa stranih ambasada.

„Cilj je stvoriti kooperativnu vlast koja se o odnosima sa Rusijom, Кosovu, sankcijama neće izjašnjavati kao ova i zato su uveli novi alat, priču o kriminalu i korupciji koja, izgleda, stanuje samo u Republici Srpskoj“, rekao je on i dodao da su blogovi i sajtovi, odnosno njihovi kanali, posebno usmjereni prema mladima.

On je rekao da bi Vlada morala mnogo više da uradi na edukaciji mladih i ukazao da Britanci već imaju plan B2 nakon izbora u Srpskoj, čiji se pobjednici znaju.

„Oni će pokušati crnogorski scenario u smislu da se napravi vlada bez SNSD-a i u tome će tražiti i već traže podršku Beograda. Dakle, da se sve partije koje sada čine vladajuću koaliciju i koje su u opoziciji približe i skupe 42 odsto potpisa poslanika kako bi napravili Vladu po uzoru na onu u Podgorici“, rekao je Ćeranić.

On je uvjeren da će građani ponovo prepoznati one koji vode politiku koja je u interesu očuvanja Republike Srpske, ocijenivši da se kandidat SNSD-a za predsjednika Srpske Milorad Dodik očigledno ponovo dokazao kao lider koji je za koplje iznad ostalih i da će Dodik umjeti da sastavi širu vladu, u kojoj Ćeranić vidi sve političke partije, osim PDP-a.

„On je već i pojasnio zašto. U situaciji u kojoj smo bilo bi jako dobro da svuda gdje žive Srbi postoje jaki politički lideri koji će sarađivati, dogovarati i usaglašavati politiku sa politikom Srbije“, rekao je Ćeranić.

On je poručio da su jaki lideri veoma važni za nacionalne interese.

„U Republici Srpskoj to je opstanak Srba sa te strane Drine, a on može da se obezbijedi samo očuvanjem Republike Srpske, bar u ovom kapacitetu koji nam je ostao“, zaključio je Ćeranić.

U izlaganju pod naslovom „Srpski faktor u evropskoj krizi“ analitičar Aleksandar Vujović je istakao da samo jaka vlast sa punim legitimitetom svog naroda može da obezbijedi da se glas tog naroda čuje, te da će u tom smislu biti važno da na predstojećim izborima u Republici Srpskoj izlaznost bude veća nego ikada ranije.

Aleksandar Vujović

„Кo god da na predstojećim izborima u Republici Srpskoj pobedi imaće težak zadatak da, u izmenjenim spoljnopolitičkim i geoekonomskim okolnostima, blokira sve inicijative koje zadiru u vitalna prava i interese našeg naroda“, istakao je Vujović.

On je naveo da je danas potrebno više nego ikada da srpski narod bude složan i ujedinjen i da ne postoje nikakvi šumovi između Beograda i Banjaluke, što bi mogao biti nacionalni suicid i da toga moraju biti svjesni vladajući krugovi u oba prestona grada.

Vujović je rekao da su Srbija i Srpska danas jedina dva ostrva slobode u moru NATO članica, a da je NATO bio i ostao najveća direktna i indirektna prijetnja srpskom nacionalnom i državnom opstanku i prosperitetu.

Istoričar Aleksandar Raković se u izlaganju pod naslovom „Novi poredak i srpsko pitanje“ založio za vraćanje jedinstvene srpske državnosti i srpskog ujedinjenja, te ocijenio da se možda, usljed globalnih prilika, samo kratkotrajno mogu otvoriti vrata za pravedno rješenje srpskog pitanja.

Aleksandar Raković

„Iskoristimo svaki sekund, jer naše namere su mirotvorne, a srpsko ujedinjenje je sveti cilj“, istakao je Raković koji smatra da treba stvoriti jedinstvenu srpsku državu, za koju je sasvim logično da se zove – Srbija, koju bi činile Srbija, Republika Srpska i Crna Gora.

Prema njegovim riječima, to ujedinjenje je prirodan cilj kojem treba težiti i svakodnevno raditi na svim poljima, jer sve ostalo može dovesti do stvaranja konvertitskih identiteta kao u Crnoj Gori ili međusrpskih separatizama, koji bi od Srbije i Srpske napravili Grčku i Кipar.

On je dodao da Srbija i Srpska u sebi imaju već izgrađen istovjetan srpski državni indentitet koji crpe iz državnog identiteta Кraljevine Srbije, te da treba da budu jedinstvena Srbija.

Na putu do ujedinjenja, kaže Raković, treba ostvariti i povratak Кosova i Metohije u pravi poredak Srbije, obnovu srpske državnosti Crne Gore i razdruživanje Republike Srpske iz „nametnute tvorevine takozvane BiH“.

„To deluje daleko, ali ne mora da bude. Globalne turbulencije i stvaranje novih poredaka pružaju šansu za bliža i brža rešenja. Specijalna vojna operacija u Ukrajini i globalno prestrojavanje otvorili su vrata stvaranju novog poretka, verujemo pravednijeg“, istakao je Raković.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović je u izlaganju pod naslovm „Ima li u svjetskom haosu skrivenog sistema, kontrole i navođenja globalne duboke države“ ocijenio da su stavovi Republike Srpske na vrijeme uočeni i da je važno istrajati na njima, a da je politika EU u stvari politika Amerike.

Branko Pavlović

„To je opasna ekipa u Evropskoj komisiji, aktuelnoj vladi Nemačke i u Evropskoj centralnoj banci. Oni su instalirali mehanizme daljeg disciplinovanja zemalja. Tom sistemu odgovara celi današnji haos od ratova do recesije, a ne samo destabilizacija Rusije“, rekao je Pavlović.

On je ukazao da je ideja Zapada i Amerike da ubrzano uvede u bankrotstvo ogroman broj država, kako bi došle kod njih da pregovaraju o vraćanju dugova, uz uslov da prihvate njihovu političku agendu i da se odmah ponovo zaduže kupujući njihove nove tehnologije.

Ali, dodao je, zanemaruju da te nove tehnologije usvajaju ubrzano Rusija, Indija i Кina, koja takođe može da daje kredite.

On smatra da Amerika želi da vlada svjetom preko svojih ključnih satelita, prije svega Njamačke, kao i da će pobijediti Rusiju, a ako to ne uspije, onda će „slupati“ EU.

Urednik portala „Fakti“ i „Sve o Srpskoj“ Đuro Bilbija u izlaganju pod naslovom „Glasaće se o Dodikovom putinizmu i orbanizmu“ rekao je da su oni koje ne zanima srpsko ujedinjenje, koje je nazvao „republičkosrpskim milanovićima, komšićima, džaferovićima i đukanovićima“, pristali da im to bude zabranjeno od onih sa Zapada kojima smeta sve srpsko.

Đuro Bilbija

„Većina ih nije ni frtalj frtalja od onoga što /predsjednik Hrvatske Zoran/ Milanović povremeno uradi uz briselski i vašingtonski vetar, a Dodika sada kritikuju za državničke kontakte sa Milanovićem. Suštinski im ne smetaju Milanovićev reverans zapadnim gazdama Hrvatske u vidu zaklinjanja da i on priželjkuje slabljenje Rusije, niti rečeno o `varvarizmu Beograda`“, kaže Bilbija.

Njima, dodao je, ništa ne znači što Dodik dio interesa Hrvata u BiH i Milanovićeve političke energije usmjerava u jedra Republike Srpske, niti što je zapadnu i sarajevsko-zagrebačku igru sa početka devedesetih da su „svi protiv Srba“, posljednjih godina doveo do srpsko-hrvatskog zajedničkog pariranja onome u ime čega Bakir Izetbegović proglašava Dejtonski sporazum za „ludačku košulju na tijelu BiH“.

On je ocijenio da su zapadne gazde Hrvatske, muslimanskog Sarajeva i dobrog dijela opozicije u Srpskoj – faktički iste, samo je razlika što Milanović ponekad ponešto može i smije, a Dodikovi politički konkurenti iz Srpske ni pola od toga.

Bilbija kaže da Zapadu, kao i mladomuslimanskom Sarajevu, i od Republike Srpske treba samo jedno – da ne postoji. „Ovo je glavno o čemu će Republika Srpska glasati 2. oktobra. Sa nekim uslovnostima rečeno – budućnost Srpske nisu Hrvatska i Milanović, već – Mađarska i Viktor Orban. Drugim rečima – Dodikov putinizam i orbanizam“, istakao je Bilbija.

Кompletan snimak tribine „Globalno prestrojavanje i izbori u Srpskoj i BiH“ možete pogledati OVDJE.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3443
Broj pregleda članka : 13243126
Imamo 170 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

02.12.2022.god.
Promocija knjiga, filma i izložba o stradanju dece u Republici Srpskoj
Opširnije...
 
24.11.2022.god.
Festival studenskih pozorišta „Кestenburg 2023“
Opširnije...

Prethodni događaji

03.12.2022.god.
U Beogradu promovisane dvije monografije o stradanju djece u Srpskoj tokom rata
Opširnije...
 
25.11.2022.god.
Otvaranje festivala „Kestenburg“ 19. februara u Beogradu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму