Početna Aktuelnosti Prethodni događaji Srbi imaju zakonsku mogućnost i moralnu obavezu da spriječe otimanje svoje imovine
El. pošta Štampa PDF
19.11.2022.god.
Srbi imaju zakonsku mogućnost i moralnu obavezu da spriječe otimanje svoje imovine

Sastanak o zaštiti imovinskih prava Srba u Federaciji BiH

Srbi iz Federacije BiH /FBiH/ imaju zakonske mogućnosti i moralnu obavezu da spriječe otimanje svoje imovine i neophodno je da se aktiviraju i onemoguće da njihova djedovina zauvijek bude izgubljena, poručeno je danas sa sastanka u Beogradu o problematici upisa svojine i rješavanju imovinskih prava Srba u FBiH.

Sastanak je organizovao Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu AP Vovjodine, u saradnji sa Udruženjem Srba iz opština Bosanske Krajine u Federaciji BiH

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je da je od 2018. godine, kada je ovaj problem aktualizovan, podneseno 10.170 imovinskih zahtjeva i naglasio da je veoma važna informacija da Srbi imaju zakonsku mogućnost da vrate svoju imovinu, čak i u onim katastarskim opštinama, gdje je završeno uknjižavanje.

On je rekao da se greške ispravljaju i iznio podatak da je ispravljena greška i u slučaju imovine porodice predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Bugojnu.

„Važno je da svaki Srbin iz FBiH nadležnom sudu pošalje dopis sa navedenim prebivalištem, brojem telefona i razlog zašto šalje taj dopis, odnosno da navede da podatke šalje da bi oni postupili u skladu sa članom 71 Zakona o zemljišnim knjigama i da bi se ušlo u proceduru isravke greške“, naglasio je Radanović.

On je naveo da će potreban obrazac biti postavljen na sajtu „Srpska zemlja“, gdje se nalaze i svi ostali potrebni obrasci za pokretanje procedure.

Radanović je rekao da je odnos institucija FBiH o pitanju srpske imovine ne samo loš, nego i maliciozan.

„Njihova želja nije da se ljudi javljaju. Ovo je istina, nije teška riječ“, dodao je Radanović.

Sastanku je prisustvovao: Đorđe Radanović, predsjednik, odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, Aleksandar Đedovac, direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Milimir Vujadinović, zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije, Dragan Divjak, predsednik Udruženja Srba iz opština Bosanske Krajine u Federaciji BiH, Borislav Maksimović, savjetnik u Predstavništvu R. Srpske u Srbiji i drugi

Predsjednik Udruženja Srba iz opština bosanske Krajine u Federaciji BiH Dragan Divjak, koji je jedan od organizatora sastanka, poručio je da ljubav prema djedovini, pravo i osjećaj pripadanja moraju prevladati bezakonje i da Srbi u FBiH moraju ostati gospodari nad onim što im pripada vijekovima.

„Moramo da zadržimo ono što su naši stari sačuvali vekovima za nas.. u Drvaru, Grahovu...", poručio je Divjak.

On je ukazao da Srbi sa prostora FBiH danas plaćaju danak svom nemaru i činjenici da na vrijeme nisu urađene ostavinske rasprave i pozvao ih da bez odugovlačenja uđu u taj proces.

Srbi iz FBiH nadležnom sudu treba da pošalju dopis sa navedenim prebivalištem, brojem telefona, a potreban obrazac će biti postavljen na sajtu „Srpska zemlja“

Predsjednik Fonda za izbjegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu AP Vojvodine Aleksandar Đedovac poručio je da će ovaj fond i država Srbija nastaviti snažno da podržavaju Srbe, ma gdje da bili, a posebno u FBiH.

On je ukazao da je za izbjegle, raseljene i Srbe iz regiona opredijeljeno dva miliona evra i da će sva udruženja koja okupljaju Srbe iz ove kategorije biti pozvana na razgovore.

„Sigurno ćemo pokušati posredstvom predsednika Srbije, a i Vlade Republike Srpske, kada bude formirana, da nam pomogne u tome energičnije i jače da pokušamo u tim krajevima ljudima, povratnicima da ih ekonomski osnažimo“, rekao je Đedovac.

On je zamjerio onim udruženjima koja se nisu odazvala današnjem sastanku, poručivši da je neophodno da djeluju jedinstveno jer je riječ o opstanku srpskog naroda na tom području.

Najavljenjno je da će zaključci sa sastanka biti dostavljeni najvišim institucijama Republike Srpske i Srbije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 25 udruženja, predstavnici Srba iz organa lokalnih vlasti u FBiH, kao i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, ispred koga je prisustvovao Borislav Maksimović, savjetnik za razvoj i unaprijeđenje saradnje u prosvjeti, kulturi, umjetnosti i sportu.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3458
Broj pregleda članka : 13731175
Imamo 155 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

30.01.2023.god.
U utorak u Predstavništvu - svečano uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...
 
06.01.2023.god.
U nedjelju u Novom Sadu, a u ponedjeljak u Subotici obilježavanje Dana Republike Srpske
Opširnije...

Prethodni događaji

31.01.2023.god.
Uručene književne nagrade „Izvor“ za najljepšu priču i pjesmu o zavičaju
Opširnije...
 
16.01.2023.god.
U Novom Sadu održano 31. Hercegovačko sijelo
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму