Početna Aktuelnosti Prethodni događaji književne nagrade „Izvor“ za najljepšu priču i pjesmu o zavičaju
El. pošta Štampa PDF
31.01.2023.god.
Uručene književne nagrade „Izvor“ za najljepšu priču i pjesmu o zavičaju

U sali Predstavništva R. Srpske u Srbiji, Mlađen Cicović, šef Predstavništva primio je dobitnike književne nagrade „Izvor“ na jubilarnom desetom konkursu

U Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu danas su svečano uručene književne nagrade „Izvor“ za najljepšu pjesmu i najljepšu priču o zavičaju u 2022. godini, koje su pobijedile na jubilarnom desetom konkursu ovog Predstavništva i Redakcije časopisa „Žrnov“.

Književne nagrade „Izvor“, Predstavništva R. Srpske u Srbiji i Redakcije časopisa „Žrnov“

Nagradu „Izvor“ za najljepšu priču o zavičaju dobila je Marijana Jovanović iz Srbije za priču „Ognjište“, a nagradu za najljepšu pjesmu dva autora – Jelena Vujanović iz Republike Srpske za „Prekinutu pjesmu“ i Radoslav Vučković iz Srbije za pjesmu „Rodna kuća“.

Nagradu, koju čine gramate i novčani iznosi, najuspješnijim književnicima-učesnicima na ovom konkursu uručio je šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a nagrađeni radovi biće objavljeni u prvom sljedećem izdanju časopisa „Žrnov“, u junu.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Cicović je, nakon uručenja, izrazio zadovoljstvo što je ova književna nagrada, koju dodjeljuje Predstavništvo i časopis „Žrnov“, postala tradicionalna, te napomenuo da ove godine žiri nije mogao da se odluči, pa su nagradu za najljepšu pjesmu o zavičaju dobila dva autora.

„To je nagrada za sve što činite na očuvanju kulture, tradicije, jezika, pisma, jer nama u Predstavništvu poseban značaj imaju sve aktivnosti koje su prije svega usmjerene na očuvanje srpskog nacionalnog identiteta, kulture, tradicije, običaja, jezika, ćirilice i naše vjere pravoslavne“, rekao je Cicović.

Te aktivnosti, dodao je on, prije svega su usmjerene na ono što je najvažnije za srpski narod, a to je jedinstvo i sabornost, i da zato posebnu radost predstavlja kada se na konkursu pojave autori i iz Republike Srpske i Srbije i Crne Gore, Sjeverne Makedonije i rasijanja.

„Na taj način dajemo i doprinos svemu što će dati rezultat da svi zajedno rauzmijemo da, kada je u pitanju kultura, tradicija, običaji, jezik i pismo, tu nema granica i graničnih prelaza. Da gdje god naš narod živio, da je to jedan etnički, jezički i kulturni prostor“, istakao je Cicović.

On je napomenuo da su sve ove aktivnosti usmjerene na to da Predstavništvo pruži svoj doprinos jačanju odnosa Srba iz Republike Srpske i iz Srbije, ali i jedinstvu i sabornosti cjelokupnog srpskog naroda ma gdje živio.

Cicović je rekao da će na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u oktobru Predstavništvo Republike Srpske i časopis „Žrnov“ predstaviti i zbornik najboljih radova u deset godina književne nagrade „Izvor“.

Književnik i glavni urednik časopisa „Žrnov“ Duško M. Petrović

Književnik i glavni urednik časopisa „Žrnov“ Duško M. Petrović podsjetio je da je nagrada „Izvor“ počela da se dodjeljuje 2013. godine, kako bi se vratio osmijeh na lice izbjeglih.

On je rekao da ljudi pišu o zavičaju u kojem žive ili su ga ostavili negdje, te da je i ove godine, kao i prethodnih, bilo dosta uspješnih autora i nagrađivanih pisaca.

Jelena Vujanović, dobitnica nagrade za najbolju pjesmu o zavičaju u 2022

Jedna od dobitnica nagrade za najljepšu pjesmu Jelena Vujanović rodom iz Novog Grada, a nastanjena u Beogradu, rekla je da je ova nagrada podsticaj svima koji pišu da postoji neko ko to cijeni, naročito u poeziji, koja je danas skrajnuta.

Ona je dodala da ona za sebe kaže da je samoproglašeni „ambasador Une“, i da joj tema o zavičaju odgovara, jer svoj kraj oko Une voli i promoviše, te da u tome i značajnu ulogu ima i Predstavništvo.

Radoslav Vučković, dobitnik nagrade za najbolju pjesmu o zavičaju u 2022

Radoslav Vučković iz Svrljiga, kod Niša, rekao je da mu ova nagrada veoma znači i da se posebno raduje nagradama koje je dobijao u Republici Srpskoj, a ovo mu je treća.

„Svakog od nas je vremenom neki usud naterao da pobegne na neki način iz zavičaja. Svako ima svoj put, ali što smo dalje od zavičaja, sve nas više vraća nazad“, rekao je Vučković, koji ima i knjigu o zavičaju.

Marijana Jovanović, dobitnica nagrade za najbolju priču o zavičaju u 2022

Marijana Jovanović iz Novog Sada, dobitnica nagrade za najljepšu priču, rekla je da je ona elektroinženjer po struci, dok je pisanje njen hobi, a na priču „Ognjište“ motivisao ju je slučaj njenog kolege koji se zajedno sa svoja dva brata spremao da posjeti majku na selu, a uoči posjete, ona je preminula.

Jovanovićeva je istakla da je ona svoju priču okrenula, pa je majka uspjela da doživi da vidi svoja tri sina u svom selu kraj Morave i da je nakon te posjete umrla, odnosno doživjela je da vidi sinove i umrla je srećna.

Na konkurs književne nagrade „Izvor“ stiglo je 97 radova iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja

Na konkurs je stiglo 97 radova iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasijanja, među kojima i dvoje autora iz Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Žiri je radio u sastavu Jelena Ćirić, Milan Mihajlović i Biljana Stanisavljević, koja je prošlogodišnji dobitnik nagrade za priču.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3498
Broj pregleda članka : 14220678
Imamo 147 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

29.03.2023.god.
„Mali pobednik 2023“
Opširnije...
 
20.03.2023.god.
Obilježavanje godišnjice početka agresije NATO pakta na SRJ
Opširnije...

Prethodni događaji

23.03.2023.god.
Cicović: Bestijalno bombardovanje i Srbije i Srpske
Opširnije...
 
19.03.2023.god.
Studenti i učenici iz Srpske nastupili na Beogradskom festivalu harmonike
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму