Početna Aktuelnosti Prethodni događaji U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. „Dani Srpske u Srbiji“
El. pošta Štampa PDF
26.09.2023.god.
U Narodnom pozorištu u Nišu svečano zatvoreni 11. „Dani Srpske u Srbiji“

U Narodnom pozorištu u Nišu na svečanom zatvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji 2023.“

U Narodnom pozorištu u Nišu večeras su svečano zatvoreni „Dani Srpske u Srbiji“, tradicionalna manifestacija u okviru koje je u 11 gradova širom Srbije tokom sedam dana predstavljena kultura, umjetnost, privreda, nauka i prosvjeta Republike Srpske.

Svečanom zatvaranju manifestacije prisustvovali su Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, Novica Tončev,  ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Mlađen Cicović, šef Predstavništva Srpske u Srbiji i Dragana Sotirovski, gradonačelnik Niša

Svečanom zatvaranju manifestacije prisustvovali su ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Novica Tončev,šef Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i gradonačelnik Niša Dragana Sotirovski.

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju R. Srpske

Klokić je u besjedi istakao da je svaka manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ nova prilika da se pokaže koliko su čvrste veze Srbije i Republike Srpske i poručio da mu je čast što zatvara ove veličanstvene dane u ime Vlade i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Jedanaesti put u 11 gradova u danima kada nam je više nego potrebna uzajamna podrška i prijateljstvo, pokazali smo kroz razgovore, sastanke, kulturno umjetnički program, kroz umjetnost i međusobno povezivanje da su naše veze jače nego ikad“, rekao je Klokić.

On je zahvalio Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji na pripremi manifestacije, publici i predstavnicima 11 gradova i institucija na podršci.

Na svečanom zatvaranju manifestacije prisustvovali su Dragana Sotirovski, gradonačelnik Niša, Mlađen Cicović, šef Predstavništva Srpske u Srbiji, Zlatan Кlokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju R. Srpske i Tatjana Duvnjak i Jelena Кusmuk, savjetnici u Predstavništvu

„Hvala za toplu dobrodošlicu mojim saradnicima i meni, hvala vam za decenije jedinstva, hvala vam 11. put što ste potvrdili da `Dani Srpske u Srbiji` traju 365 dana. Da nam živi Republika Srpska! Da nam živi Srbija!“, istakao je Klokić.

Nikola Selaković, ministar za rad i zapošljavanje u Vladi R. Srbije

Selaković je u obraćanju prenio pozdrave predsjednika Republike Aleksandra Vučića i premijera Ane Brnabić i istakao da je cilj manifestacije poput „Dana Srpske u Srbiji“ da zbliže srpski narod.

„Čak i u ovim danima tuge, one pokazuju da je tuga manja kada se sa nekim podeli, a kada se deli sa braćom, onda može da bude manja kao što je i svaka radost kada je delimo nešto što postaje veće, baš kao što smo 15. septembra slaveći zajedno Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ovde u Nišu podelili našu radost pobedom koju su nam preci doneli pre 105 godina“, rekao je Selaković.

On je istakao da se srpski identitet i kultura ne mogu zamisliti bez Petra Kočića, Jovana Dučića, Alekse Šantića, Ive Andrića, Meše Selimovića, Mome Kapora, Emira Kusturice, Filipa Višnjića, a srpska istorija bez Kulina Bana iza koga je ostao najstariji sačuvani spis na narodnom srpskom jeziku, kao ni bez postojbine Svetog Save – Hercegovine.

On je ukazao da je okupljanje srpskog naroda o datumima koji čine srpski identitet, istoriju, sadašnjost i činiće budućnost srpskog naroda, jedna od važnih tekovina političkih i sveukupnih veza Srbije i Srpske u posljednjim decenija.

Selaković je čestitao Cicoviću na istrajnosti u organizaciji „ove divne manifestacije“, koja kako je istakao, pokazuje Srbima u svakom mjestu u Srbiji kolika je ljubav Republike Srpske prema Srbiji, ali i pokreće ljubav svih u Srbiji prema Republici Srpskoj.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je ovogodišnja manifestacija bila posvećena srpskom identitetu, velikom značaju srpskog jezika i pisma, vjere, istorije i tradicije koja, kako pokazuje istorija srpskog naroda, pomaže da „jasnije vidimo našu budućnost“.

Cicović je istakao da je u 11 gradova Srbije izvedeno ukupno 14 programa iz oblasti nauke, pozorišta, filma, muzike sa više od 160 učesnika iz svih dijelova Republike Srpske, ali i iz Beograda i sa Kosova i Metohije.

Dragana Sotirovski, gradonačelnik Niša

Gradonačelnik Niša Dragana Sotirovski istakla je da „Dani Srpske u Srbiji“ još jednom potvrđuju i podsjećaju da su svi Srbi jedan narod, a da je povezivanje instuticija, privrede i građana logičan slijed jačanja uzajamnih veza Republike Srpske i Srbije.

Ona je naglasila uspješnu saradnju Niša sa gradovima u Republici Srpskoj, ali i podsjetila na to da je Niš i Srpsku u novijoj istoriji povezao i ratni hirurg doktor Miodrag Lazić, da Niš i Banjaluku povezuje i prvi ban Vrbaske banovine Svetislav Tisa Milosavljević, pa čak i da su Narodna pozorišta u ta dva grada građena po istom projektu.

„Isprepletani vekovima dokazali smo da nije važno u koliko država živimo, jer kako nedavno u Nišu reče naš predsednik Aleksandar Vučić, granice nisu te koje mogu da nam oduzmu ni jezik, ni zastavu, ni pismo, ni pripadnost istom rodu", rekla je Sotirovska.

Banjalučka grupa „One tri“ nastupile su na svečanom zatvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji 2023.“

Svečano zatvaranje završeno je koncertom banjalučke grupe „One tri“.

Dragana Sotirovski, gradonačelnik Niša u Gradskoj upravi je primila delegaciju R. Srpske: Zlatana Klokića, ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Mlađena Cicovića, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji i Jelenu Kusmuk i Tatjanu Duvnjak, savjetnice u Predstavništvu R. Srpske u Srbiji

Svečanom zatvaranju manifestacije prethodio je prijem koji je gradonačelnik Niša gospođa Sotirovski priredila u Gradskoj upravi za delegaciju Republike Srpske, koju su činili Zlatan

Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju R. Srpske u razgovoru sa g. Draganom Sotirovski gradonačelnikom Niša

Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Jelena Kusmuk i Tatjana Duvnjak, savetnici u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji.

U Nišu, u svečanoj sali Ogranka SANU, Akademija nauka i umjetnosti R. Srpske predstavila je prvih pet tomova Enciklopedije R. Srpske

Takođe, kao dio programa manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, u svečanoj sali Ogranka SANU u Nišu, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstavila je prvih pet tomova Enciklopedije Republike Srpske. O ovom značajnom projektu Akademije govorili su akademici Rajko Kuzmanović, predsjednik i Drago Branković, generalni sekretar ANURS-a. Promociji su prisustvovali Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Tatjana Duvnjak i Jelena Кusmuk, savjetnici u Predstavništvu i Dušica Davidović, zamjenik gradonačelnik Niša.

Akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS

Predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović rekao da su, prije svega, zadaci Akademije i ove enciklopedije da se očuva identitet Srba i sa obje strane Drine.

„Za nas je vrlo značajan ovakav skup, gdje smo puno toga rekli o budućoj saradnji. Enciklopedija nas na neki način povezuje“, rekao je Kuzmanović nakon predstavljanja ovog značajnog djela u svečanoj sali Ogranka Srpske akademija nauka i umetnosti /SANU/ u Nišu.

Kuzmanović je rekao da je Niš kraljevski grad koji predstavlja dušu i srce ovog dijela Srbije, ali je isto tako značajan i za Republiku Srpsku.

On je istakao da je manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“, koju već 11 godina organizuje Predstavništvo Srpske u Beogradu, veoma značajna i za Srpsku i Srbiju.

Dopisni član SANU Vlado Veljković, koji je predsjednik Komisije za rukovođenje radom Ogranka SANU u Nišu

U pozdravnoj riječi dopisni član SANU Vlado Veljković, koji je predsjednik Komisije za rukovođenje radom Ogranka SANU u Nišu, istakao je da ova opšta nacionalna enciklopedija, kao najznačajniji istraživački, priređivački i izdavački projekt ANURS, prevazilazi svoju informaciono-obrazovnu svrhu.

On je dodao da je Enciklopedija „kondenzat“ nacionalnih istorijskih, političkih, naučnih, religijskih, kulturalnih, umjetničkih pokreta, institucija, događaja i ličnosti.

„Ona predstavlja jedan od najvažnijih simboličkih temeljaca identitetskih i državotvornih nastojanja srpskog naroda pre svega u Republici Srpskoj, ali ne samo u njoj", rekao je Veljković.

On je u ime Ogranka SANU u Nišu prenio izraze zahvalnosti za saradnju, učešće, prisustvo, za različite vidove uvažavanja društvene uloge Ogranka i podrške njegovim naporima na širenju duha SANU, odnosno najviših vrijednosti i ideja nauke, umjetnosti, kulture, obrazovanosti, prosvećenosti i slobodnog kritičkog mišljenja.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva R. Srpske u Srbiji

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je da su Enciklopedija Srpske i Akademijina edicija „Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske“ značajni rezultati rada ANURS.

On je napomenuo da ANURS slavi ove godine tri decenije od osnivanja, i da su ovu instituciju osnovali naučnici i umjetnici najvišeg ranga i to baš oni koji su prije stvaranja svoje akademije svesrdno učestvovali u stvaranju Republike Srpske - države srpskog naroda u BiH.

„I prethodnih godina smo promovisali izdanja naše akademije, a ove godine smo to učinili sa posebnim pijetetom prema njima i njihovim kapitalnim djelima", rekao je Cicović.

On je dodao da će i narednih godina ANURS biti značajan dio manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“ kao što je značajan dio znanja i stvaralaštva u Republici Srpskoj.

“Eto i to na svoj način pokazuje koliko je važno jedinstvo srpskog naroda, sabornost i svijest o značaju činjenice da smo s obe strane Drine jedan narod, jedna istorija, pa i jedna budućnost. Zajedno radimo, zajedno stvaramo, pa zajedno i slavimo jedinstven praznik svih Srba svijeta: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Кao što je taj praznik, tako je naša manifestacija svake godine u mjesecu septembru”, rekao je Cicović.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3658
Broj pregleda članka : 16302446
Imamo 211 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader

Najava događaja

08.12.2023.god.
Predstava „Milka i Neđo” 10. decembra u Beogradu
Opširnije...
 
04.12.2023.god.
U srijedu u podne uručenje književnih nagrada „Izvor“
Opširnije...

Prethodni događaji

06.12.2023.god.
Nagrada „Izvor“ Dragici Grbić iz Višegrada i Draganu Veličkoviću iz Grdelice
Opširnije...
 
30.11.2023.god.
Bogata turistička ponuda Istočnog Sarajeva i Trebinja na Novosadskom sajmu
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму