Nacionalni parkovi

Nacionalne parkove Srpske karakteriše izuzetna ljepota prirode sa raznolikošću pejzaža, pitomim dolinama, gustim šumskim kompleksima, pašnjacima i mnogim drugim prirodnim vrijednostima.

Spomenik - Nacionalni park Kozara

Nacionalni park Kozara je smješten u srcu planine Kozare. Za ljubitelje planinarenja, skijanja, lova i šetnji, Kozara je nezaobilazno odredište. Centralnim dijelom planine, na zaravnjenom platou nadmorske visine raspona od 700-800 m, dominira područje Mrakovica.

 

Mrakovica predstavlja Memorijalnu zonu izgrađenu 1972. godine u znak sjećanja na borce i narod Potkozarja koji su izgubili život u Drugom svjetskom ratu.

Kozarački kraj je bogat kulturom koja čuva tradiciju i narodne običaje koji su se stvarali vijekovima na ovom području. Odlike ovog kraja su specifična pjesma „ojkača“, narodna nošnja, narodne igre, kulinarstvo i tradicionalne aktivnosti u polju.

Ljubiteljima skijanja na raspolaganju je skijaška staza duga 800 m, škola skijanja, ski-oprema i dva ski-lifta, a postoji i mogućnost noćnog skijanja. Uz skijanje, gostima su na raspolaganju i uređene pješačke staze.

Više informacija na: www.npkozara.com

 

Spomenik - Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska proglašen je nacionalnim parkom 1962. godine. Smješten je u jugoistočnom dijelu Republike Srpske. Obuhvata područje planina Maglić (najviši vrh Republike Srpske i Bosne i Hercegovine 2.386 m/nv), Volujka i Zelengore, uključujući i prirodni rezervat prašumu Perućicu (1.219 hektara netaknute prirode). Ljepotu parka čine i planinska glečerska jezera Zelengore, koja su zbog svoje atraktivnosti izuzetan turistički motiv ovog predjela, a poznata su još kao i gorske oči. Veliko bogatstvo koje datira od prije 700 godina čine nadgrobni spomenici, stećci.

Narod ovog podneblja se bavio stočarstvom o čemu svjedoče katuni-ljetna stočarska naselja. I danas stočari ovog kraja, po vjekovnoj tradiciji, izgone i čuvaju stoku u vrijeme ljetnog perioda.

Iz novije istorije svojom osobenošću dominira spomenik iz Drugog svjetskog rata koji svjedoči o bici na Sutjesci. Spomenik je smješten u memorijalnom kompleksu Tjentište u kome posjetioci mogu obići spomen sobu "Bitke na Sutjesci" (1943).

Svake godine brojni ljubitelji prirode mogu uživati u tradicionalnim manifestacijama. Najposjećenije su one koje promovišu prirodne ljepote ovih krajeve, a to su Vidovdanski pohod na Maglić i jezera Zelengore.

Više informacija na: www.npsutjeska.net

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3205
Broj pregleda članka : 8619164
Imamo 162 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

17.09.2021.god.
Republika Srpska na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu
Opširnije...
 
16.09.2021.god.
Кlokić i Cicović predstaviće ovogodišnju manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“
Opširnije...

Prethodni događaji

18.09.2021.god.
Izlagači iz Srpske na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajamu u Novom Sadu
Opširnije...
 
17.09.2021.god.
„Dani Srpske u Srbiji“ od 22. do 29. septembra u 11 gradova
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму