Planinski turizam

JahorinaJahorina je smještena jugoistočno od Sarajeva i predstavlja najvredniji segment turističke ponude Republike Srpske. Na Jahorini su 1984. godine održane XIV Zimske olimpijske igre. Danas na Jahorini postoji veliki broj visokoturističkih objekata i 25 km uređenih staza, koje su povezane ski-liftovima, koji mogu prevesti oko 10.000 skijaša na sat.

Najviši vrh je Ogorjelica (1.916 m/nv). Snježni pokrivač na Jahorini se zadržava u prosjeku oko 180 dana u godini, od novembra do aprila. Najbolji period za skijanje je u februaru i martu. Od smještajnih objekata u ponudi su vikend naselja, pansioni, apartmani i veliki broj hotela. Ukupan kapacitet smještajnih jedinica se kreće oko 4.000 ležajeva. Jahorina posjeduje veliki broj restorana uređenih u etno stilu sa domaćom kuhinjom specifičnom za to podneblje.

Ova planina je privlačna turistima tokom cijele godine svojom izvanrednom ljepotom krajolika, raznovrsnom ponudom za sve vrste turista, bili oni zaljubljenici u prirodu, alpinisti, speleolozi, lovci, biciklisti, paraglajderi ili rekreativci svih profila.

Više informacija na: www.oc-jahorina.com

 

Romanija Romanija se nalazi istočno od Sarajeva i graniči sa Jahorinom na jugu i Ozrenom na sjeveru, proteže se duž regionalnog puta Sarajevo-Sokolac. Po prirodnim ljepotama možemo je slobodno izjednačiti sa Jahorinom. Nedirnuti rezervat prirodnih bogatstava odlikuje se prostranim šumskim kompleksom, platoima, te brojnim pećinama koje su smještene u njenim strmim obroncima od kojih je najpoznatija Orlovača i Novakova pećina. Romanija je idealno područje za lovni turizam, sa raznovrsnim životinjskim vrstama. Privlačna je i za ljubitelje prirode kojima su na raspolaganju brojne planinske staze. Pogodna je za paraglajding ali i neke mirnije vrste rekreacije. Кulturno-istorijsko nasljeđe ovoga kraja sadrži bogatu ponudu kako sakralnih tako i tradicionalnih folklornih motiva, od kojih se izdvaja manastir Кnežina.

 

Pećina OrlovačaPećina Orlovača - spomenik prirode kod Pala spada u red najvećih i najljepših pećinskih sistema u BiH. Nakit Orlovače predstavlja izuzetno bogatstvo koje je stvarano milionima godina, a čine ga stalagmiti, stalaktiti, jedinstveni pećinski stubovi te nizovi draperija različitih formi i oblika. Pored bogatstva koje je stvarala priroda u pećini su pronađeni arheološki ostaci kao što su fragmenti keramike iz mezolita, pečena cigla iz Rimskog doba.

U ovom speleološkom objektu nalazi se stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – endemske vrste slijepog miša (microc hipoptrea). Prije više od 16.000 godina u ovom objektu je živio Pećinski medvjed (ursus speleus).

Više informacija na: www.orlovaca.com

U strmim liticama Romanije nalazi se Novakova pećina, čuvena po hajduku Starini Novaku. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Članovi : 4
Sadržaj : 3205
Broj pregleda članka : 8619381
Imamo 179 gostiju na mreži
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Najava događaja

17.09.2021.god.
Republika Srpska na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu
Opširnije...
 
16.09.2021.god.
Кlokić i Cicović predstaviće ovogodišnju manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“
Opširnije...

Prethodni događaji

18.09.2021.god.
Izlagači iz Srpske na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajamu u Novom Sadu
Opširnije...
 
17.09.2021.god.
„Dani Srpske u Srbiji“ od 22. do 29. septembra u 11 gradova
Opširnije...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму